Dark Mode On / Off

Glenlivet Guardians’ Chapter single malt whisky


 Наскоро гледах втората част от „Пазителите на галактиката“, преди нея бях гледал първата му част, а още по-назад във времето и филма „Пазителите“. Тематиката с героите, които бдят над света е особено популярна не само в кино индустрията, а явно и в средите на рекламните отдели на уиски компаниите. Част от тях имат основани глобални фен клубове, достъп до които гарантира регистрация чрез сайта на определената марка уиски. Лафройг си имат „Приятелите на Лафройг“ /FOL – Friends of Laphroaig/, Спрингбанк /Springbank/ и Хайланд парк /Highland Park/ също не правят изключение. Да не пропусна и обществото на Ардбег /Ardbeg/. Идеята им, че с членството в тях хората получават чувство на общност, на част от нещо по-голямо, с което да се асоциират, а от по-прагматичен аспект – до достъп до лимитирани издания или дегустационни събития. Днес ви представям уиски от дестилерията Гленливет /The Glenlivet/, пръст в осъществяването на което имат именно регистрираните нейни членове, наричани „Пазителите“ /Guardians/.
 Борбата за надмощие на пазара в 21-ви век изисква все по-разчупени нива на реклама и едно от тях са именно тези общества. Нека ги наричаме виртуални клубове, за да не се бъркат с масоните, катапрахтите и Коледните еноти. Та, някъде през 2014г. хората от шотландската дестилерия – претендент за най-продаван малц в света, Гленливет, решили да изпратят на определени почитатели /предполагам хора с някаква форма на медийно влияние и значимост/ няколко мостри от предварително подбрани колбички с уиски от складовете на намиращата се в района Спейсайд дестилерия, които тези „Пазители“ да оценят и подберат уискито, което да бъде бутилирано като лимитиран, ограничен по тираж, ботлинг. От възможните отвари надделяла тази, описвана като „Exotic“, която по-късно била бутилирана под името The Glenlivet Guardians` Chapter single malt whisky, при 48,7% алкохолно съдържание и без пречистване чрез студено филтриране. И малко по-късно на пазара се появил „лимитирания“ ботлинг със същото име в тираж от около 24 000 бутилки. Поне толкова сочи сайта „Whiskybase“. Уискито, което било представено под тази външност синя включвало шери /от американски и испански дъбови обители/ и бърбън отлежали благинки на различна възраст. За нещастие, етикетът на бутилката крие конкретната `и стойност, като липсва означение, че цветът `и е естественият. Някои сайтове обаче подсказват, че е ползван карамел Е150а за подсилването му, което е честа практита в редиците на Гленливет, макар и де не се тръби на всеослушание. Аз пък ще бъда откровен като свидетел в съдебна зала и ще призная, че дегустационните бележки след долната снимка са дело на Яна, която описа течността, докато аз клатушках в чашата си 30-годишния Fettercairn /Фетеркерн/ в сърцето на Дъфтаун. Ще стигна до още по-дълбока чистота на съзнанието, предлагайки ви да се абонирате за публикациите в блога Храм на уискито по един от многобройните начини, които съм разположил тук /било то с електронна поща или чрез съответния четец на новини/.
 Аромат – асоциация с ром и череши, сладост, сушени плодове, карамел, карамфил, ферментиращи плодове, шоколад със стафиди, кожено-тютюневи оттенъци, пикантност, прилика с ликьор, подправки, черешово сладко, червени презрели, дори ферментиращи плодове, презрели праскови, ванилов сладолед с черешов топинг. Пикантна дървесност, нотки кондензирано мляко, мая и характерния мирис, който се долавя около т.нар. „washback“ /уош бек/, където протича ферментацията в пределите на дестилериите. Заемки восък. С вода – пикантност, тъмноплодов нюанс, ферментиращи череши, подправки, ром, карамел, сладко от сини сливи и съпътстващата го кисела нотка. Вкус – приятна, не много силна сладост, слаби танини, шоколадови нотки, портокалови корички. Постепенно сладостта се засилва. Пикантността също е тук, оставяйки солидно сгряващо усещане. Нотки тъмни плодове, сушени и ферментиращи. С вода – сдържана сладост, пикантност, подправки, тъмни плодове, лека какаова нотка, танини и мармалад. Финал – сладникав, приятно сгряващ и плодов, с доминиращи тъмни плодове. Нотки кожа и тютюн, дървесност, прилика с ромова есенция, шоколадови бонбони с ликьор. С вода – дървесност, танини, лека сладост, усещане за какао, разбито с масло, тъмен плод, кожа и ферментиращи тъмни плодове.
 Оценка: 88/100 /на линка може да прегледате и другите статии с подобна оценка/. Цена: над 100 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии