Dark Mode On / Off

Balvenie 15 y.o. Single barrel, single sherry cask #2812 single malt whisky

 Статия № 595 е в процес на писане. Тук ще се постарая да пресъздам бележките на Яна за красавеца от снимката – Balvenie 15 y.o. Single barrel, single sherry cask № 2812 single malt whisky. Безспорно вкусен продукт, предлаган от дестилерията на Балвени /Балвини/ в шотландския район Спейсайд в ограничени количества, при които броят на бутилките се определя от два фактора – от вида бъчва и от управленското решение колко точно бъчви на година да се бутилират под името „Single barrel“. Наименованието е обобщаващо и под него се предлагат както изцяло отлежали в бърбън бъчви едномалцови дестилати, така и подобни на този от горната снимка, при които стареенето протича в бъчви от вино шери /“sherry“, а не „cherry“ – разлика между понятията има, независимо че на промоционалните пакети на Black Bush Irish whiskey, които се предлагат вече няколко години у нас, неправилно е отразено второто означение, което визира черешите, а не виното шери/.
 Може би се досещате, че снимката е правена в бар в родното място на уискито – Шотландия. Отново там, но в Глазгоу, миналата година опитах друга бъчва от тази серия и представянето на уискито е налично и в блога. Затова тази година реших да прехвърля отговорността на Яна, а междувременно аз описвах чудесното японско уиски Yamazaki Bourbon barrel /чрез етикета „Yamazaki“ под статията може да откриете мнението ми за него/ на фона на звънящия по прозорците на Highlander Inn дъжд. В намиращия се в Крагелахи бар Хайлендър Ин има достатъчно уиски, което да послужи дори при библейски потоп, но времето ни притискаше и трябваше да разделим функциите. Ако можех и аз бих опитал тази вариация на 15-годишното Балвени.
 То не се внася в България по простата причина, че бутилките от него са ограничени по тираж и се разпределят бързо между магазините, частните клиенти и баровете във Великобритания. Не знам дали това се случва на някакъв квотен или лотариен принцип, както процедират някои производители на бърбън, но в някои от магазините в района на Дъфтаун и Аберлауър споделяха, че не могат да открият бутилка. Което бе някак странно, имайки предвид, че в магазина към дестилерията Гленфидик имаше запаси, макар и на доста надута цена – по спомен над 80 паунда. Бях на косъм да грабна една, но търсената `и стойност ме отказа. За 70 паунда в дестилерията на Аберлауър се сдобих с продавания само на място 16-годишен ботлинг, пълнен от три шери бъчви, който носеше по-висок градус. Но да не се разсейвам. Да се насоча към уискито.
 Пълнено е при 47,8% алкохолно съдържание и не е студено филтрирано. Разбрахте вече, че прозихожда само от една шери бъчва с № 2812 /съдейки по количеството бутилки бих предположил, че е от типа „sherry butt“ с вместимост от около 600 литра/, дала на света общо 650 бутилки. Тази, която виждате на снимката е с № 392 по ред. Простете ми, но явно не съм снимал кога е била бутилирана, съответно кога е била дестилирана. Не съм сигурен за естеството на цвета – някои казват, че е натурален, но подобно означение липсва на бутилката.
 Аромат – тъмни и червени плодове като сушени сини сливи, боровинки, къпини, стафиди, кожа, тютюн, шоколад, череши, бонбони „пияни вишни“, черешов ликьор, сироп от горски плодове, горски ягоди, малини, сладко от ягоди и малини. Пикантност, подправки от типа на индийското орехче, лют пипер, канела, карамфил, какао. Спомен за мармалад. Асоциация с мед, меденки с канела, които са слепени с мармалад. Ромова есенция. С вода – още подправки, пикантност, червени и тъмни сушени плодове, сладост, дървесност, мармалад от сини сливи. Слаб цитрусов нюанс. Вкус – сладост, ядки, сушени тъмни плодове, мая, дървесност, препечена дървесина, пълнозърнест препечен хляб, пикантност, стафиди, тъмно грозде и асоциация с ликьор. Стафиди киснати в алкохол или стафиди в тирамису, пипер, дори дафинов лист. С вода – още сладост, лека кисела нотка, пикантност, тъмни плодове, карамелизирани ябълки с канела, кожа, какао. Оставя усещането за люти подправки, шоколад със стафиди и какаов кувертюр. Финал – траен, пикантен, ферментиращи тъмни плодове, винен нюанс, сладникав, дървесен, сушени сини сливи, какао, подправки и асоциация с кожа. Солидно сгряващ. С вода – още по-явна сладост, леки танини, тъмноплодов характер, ликьор, ядки, още какао и препечено. Отчетливо сгряващ.
 Оценка: 89/100 /на линка са налични и другите статии с подобна оценка/. Цена: около и над 100 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии