Dark Mode On / Off

Abrachan Triple barrel blended malt whisky

 
 Повече от месец и половина след като купих бутилата от лидълското уиски Abrachan Triple barrel прецених, че е настъпил момента да го опиша по-подробно. Може би знаете, че веригата от магазини предлага някои свои марки алкохол, сред които са 5-годишното смесено уиски Глен Орки /Glen Orchy/, Queen Margot blended whisky и споменатия горе Абрахан, в чието произношение може и да допускам неточност. „Лидъл“ са добили популярност на запад не само със собствените си хранителни марки, но и с техните алкохолни аналози, които се приемат доста добре. Практиката уиски да се пълни за магазина не е непозната в останалите европейски страни, а от скоро вече се усеща и тук. Адмирации.
 
 
 Марката Абрахан не бях срещал тук до началото на април, когато я видях в каталога на компанията. Уискито там бе рекламирано като 4-годишно, което не е така, тъй като задният етикет /поне текстът на румънски и полски/ сочи, че то е на 3 години. Българският текст спестява тази информация. Не заради годините си обаче то привлече вниманието ми. През изминалата година описах в блога 5-годишното Глен Орки, което се радва на високо внимание от четящите блога и което успя да ме изненада приятно. Затова не губих време в колебание дали да си набавя Abrachan blended malt, имайки предвид и цената му от около 16 лв. Така и направих и още в ранните сутрешни часове се сдобих с шишето, което се оказа впоследствие с ограничени наличности по магазините на търговеца. Не знам дали вече е изчерпано, но тукашни служители ми казаха, че поне засега не го очакват отново, независимо, че аз склонен да се съмнявам в думите им и мисля, че този ботлинг бе пуснат, за да се провери дали ще намерят място в кошницата ни и по-зрелите му версии, каквито се намират в чуждестранните магазини.
 
 Добре, знам, че за част от вас предлагането на подобно уиски от хранителен магазин звучи непривично и може би сте готови да отпишете благинката още преди да сте дочели последните редове на статията ми. Преди всичко, нека спомена, че течността не е дестилирана от магазина, а е закупена от него. Алкохолната напиткае добита в Шотландия и е произведена и бутилирана от компанията Clydesdale Scotch whisky Co Ltd.“, която е собственост на по-изявената фирма „Whyte and Mackay Ltd.“, а както навярно знаете „Уайт и Макей“ притежават дестилериите Далмор, Джура, Тамнавулин, Фетеркерн, което подсказва, че някои от тях биха могли да са формирали основата на това младо уиски.
 
 
 След като грабнах бутилката няколко мои познати изразиха скептицизъм по отношение на решението ми, без обаче да са опитали течността. Може би дори не я бяха чували. За себе си може би те са прави, но аз съм ентусиаст, който живее по свой кодекс и цената, съответно липсата на популярност в даден продукт не оказва влияние върху решенията ми. Това, което последва бе отварянето ѝ и споделянето ѝ с Яна и с приятел. Аз също я опитах, но реших, че ревюто ще изчака. И преди да изрека „присъдата“, нека разкажа какво представлява Abrachan?
 
 
 
 
 Абрахан е 3-годишно смесено малцово уиски /blended malt whisky/, в състава на което влизат няколко едномалцови уискита от Шотландия. Кои точно дестилерии са свикани на сбор тук, не мога да споделя – това е тайна на производителя, но бих се обзаложил, че Тамнавулин е един от основните малцове /това е мое предположение и не го цитирайте като факт/. Има нещо по-особено при този младок, което го отличава от околните конкуренти в ценовия клас – подборът на бъчвите.
 
 
 Три вида бурета изграждат тялото на смесеното уиски. Това са бъчви от бърбън, олоросо шери бъчви /sherry butts/ и тауни порто бурета /tawny port pipes/. Не знам дали ви прави впечатление, но на етикета е указан и точният им вид – butt и pipes са имената на големите дъбови храмове на испанската и португалската винена школа, чиито обем надхвърля 500 литра. Идеалният вариант щеше да бъде единствено на тях да отдадем доста тъмния цветови нюанс на благинката, но за нещастие тя е с манипулиран цвят – добавян е оцветител карамел е 150, което е очаквано, доколкото уискито е насочено предимно към не до там вещите по темата консуматори, които се блазнят от наситения цвят. Ясно е, че Абрахан е студено филтриран /по посочената причина, че е таргетиран към широкия кръг от потенциални купувачи/. Алкохолното му съдържание е 42%, което е изненадващо на фона на морето от 40-градусови уискита, някои от които и малцове на няколко пъти по-висока стойност.
 
 
 Аромат – нотки зърно, младостта е видна. Фъдж, карамел, какао, нотки шоколад, тревистост и парфюмност, сладост, щрихи тъмно грозде, смлян пипер, намек за розов плод, малини, череши, мед, канела, шоколадова вафла. Усеща се интензивно и сгряващо. Напомни ми и на локум роза, дори диня, като след минути плодовите нюанси от тъмната гама се засилиха. Появи се и асоциация с ябълки, карамелов топинг, захарно петле и слаба прилика с анасон. С вода – свежест, мед, усещане като от смола или тамян, ананас. Вкус – маслен, сладък, зърнен, младежки, плодов, като плодовете са от червената гама. Асоциация с гумени мечета, джинджифил, нотки кафе, макар и слаби, пикантност. Отприщва слюноотделянето. С вода – изтънява и не я понесе добре. Финал – къс до среден, носи усещане за цитрусова кора, свежест, сгряваща пикантност, сладост, мента. С вода – засилва се горчивината, усеща се и свежест, като стои леко грубовато.
 
 Оценка: 84/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 16 лв.
 
 В обобщение: младолико уиски, профилът на което се доминира от влиянието на бъчвите. Хареса ми.
 
     
 
 
  
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

3 Comments

  1. Много бих желал да го опитам но го няма в лидл

  2. Андрей Стоянов

    Има го в момента в Лидл на цена около 23-24 лв!

  3. Октомври 2022 г. От Лидл – намалено от 24 на 19 лв. Първоначално бях малко разочарован, както от Glen Orchy – от това повече няма да си купя, дори за 13 лв. Доста спиртозност и неярки аромати. След няколко дни тествах още 2- 3 пъти и мнението ми се промени към по-добро. За по-малко от 18 лв. бих си го купил отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии