Dark Mode On / Off

Ben Bracken 3 y.o. Speyside single malt whisky

 Днес ще внеса малко малцови лъчи от уиски региона Спейсайд в Шотландия. Обектът на нашето малцово любопитство е едно младо малцово уиски, което може би не сте срещали, но предвиждам, че ще откривате по-често в близко бъдеще. То е кръстено с името Бен Бракен /“Ben Bracken“/. Бен Бракен не е конкретен уиски производител от Шотландия, а е търговското наименование, под което веригата от магазини „Лидъл“ предлага в обектите си в Европа едномалцови дестилати от различни райони от Шотландия. Лидъл ползват услугите на бутилировача „Clydesdale Scotch Whisky Co„, за който попаднах на информация, че е собственост на компанията „Whyte and Mackay“. Клайдсдейл бутилира уискито според желанието на „Лидъл“, като в различните държави може да бъде открит Бен Бракен, с който се обозначават дестилати от Айла, Висините и Спейсайд. Преди известно време забелязах, че в продажба тук бе пусната версията, под която се крие 3-годишното малцово уиски от Спейсайд и набързо се разделих с исканата сума срещу бутилката, която бе около 22 лева. Вече не го откривам, защото шуменският магазин получава ограничено количество от новите неща на търговеца, но в обекта до вас може би е все още налично, ако проявявате интерес.
 

 Ако ме попитате кой е дестилирал уискито в Шотландия, ще ви разочаровам – не знам. Това е информация, която знаят единствено страните по договора между бутилировача и „Лидъл“. Нищо не се споделя на етикета и за вида на отежаването. Трите години според мен са преминали през неколкократно използвани бурета от американски дъб. Мисля, че е така, тъй като уискито е решено като бюджетен вариант, при който разходите за предлагащия го биха били намалени с подбор на по-евтини бъчви, каквито са тези от посочения от мен дъб. Задният етикет обаче сочи възрастта на дестилата – тези завидни 3 години. Изрично е отразено и наличието на карамел е150, чрез който е постигнат наситения цвят на малца. Колкото и да не одобрявам използването му, прави чест на търговеца, че е споменал използването му – редица други производители, предлагащи по-лъскави и скъпи напитки ни спестяват тази информация, опитвайки се да ни заблудят. Уискито е и студено филтрирано, а градусът на тази версия на Бен Бракен е 40 %. Всичко това го определя за продукт, който следва да конкурира блендовете в този ценови сегмент.

 

 

 Аромат – усещане за млад алкохол. Мая, спомен за мирис на банани, ябълки и круши. Споменът за круши се засили с времето. Свежест и асоциация с овкусена бира като онези с цитрус. Долових още нотки пъпеш, зърно и слаба парфюмност. С вода – стои някак агресивно, свежо и плодово /кайсии и дюли/. Вкус – пикантен, сладникав, мазен, с акцент отново върху свежите плодове. Джинджифил и младолико усещане. С вода – рехаво усещане и слаб цитрусов мотив. Финал – къс до среден. Малц, слаб цитрусов нюанс, слаба нагарчаща цитуросова кора, мента, сухота, круши. С вода – пикантност и нагарчащо усещане.

 
 Оценка: 79/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 22 лева.
 
 В обобщение: еднопосочен малц, при който влиянието на дървото е едвам доловимо, а вместо него водещо е впечатлението от самия алкохол. По-активни бъчви и по-дълъг период на отлежаване биха му помогнали.   

4 Comments

  1. Октомври 2022 г. До скоро беше на промоция за 17 лв. Някой може ли да каже как е, в сравнение с Тамнавулин или по-евтино малцово от Спейсайд?

    1. Пламен Стоев

      Бих го сравнил с Glen Grant The Major’s Reserve(най-евтиният Глен Грант) скоч без никакъв характер.

  2. гражданин

    Следващата седмица е на промоция – 17 лв… чудя се да го взема ли (или лидълското ирландско уиски).

  3. Уискито за тази цена е без конкуренция. Да го сравняват с Тамнавулин е смешно. То е в пъти по-скъпо. И не искам да чувам даже за ирландските уискита. Те са за аматьори. Истинските уискита са шотландските и японските.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии