Dark Mode On / Off

Bushmills 12 y.o. Irish single malt whiskey, The Causeway collection, Tequila cask

 Снощи се случиха две неочаквани събития – падна първия сняг в нашия край. И второто, което касае темата на блога – опитах първото си уиски на Бушмилс от новаторската им серия Causeway collection, което при това бе изкарало продължителен период на отлежаването си не другаде, а в бурета, които някога са съхранявали текила Хосе Куерво. Bushmills 12 y.o. The Causeway collection, Tequila cask е и първото ми уиски с подобен текила финиш/ отлежаване изобщо. Каква изненада! Може би ползването на подобни бъчви ви звучи някак необяснимо и изненадващо. Но това е резултат от по-продължителна борба на големите алкохолни компании, опитващи се да популяризират и други свои напитки, освен уискито, залагайки на отлежаване в по-нетрадиционни бурета. 

 Статията би била някак половинчата и непълна, ако не маркирам основната разлика в подхода на Шотландската и Ирландската уиски асоциации. В голяма степен изискванията, които двата органа са поставили към произвежданите скоч и ирландско уиски, са идентични, особено щом говорим за ползваните суровини /зърно/, технология на дестилация и продължителност на отлежаването. Голямата разлика доскоро се откриваше в частта, касаеща вида дърво, необходимо за отлежаване на уискито от съответната държава. И докато при ирландците в мъдрите нормативни книжа се изискваше единствено 3-годишна матурация в дървени бъчви, то Шотландия бе въвела категоричното изискване буретата да се правят само от дъб. С това може да си обясним и появата в последните години на „ирландци“, преминали и през други видове дървени бурета. През 2019г. обаче скотите внесоха промяна, за която искам да разкажа, преди да се върна към Ирландия и тяхното уиски, събрало ни днес. Редакцията не включва бурета от различни видове дървета, както при ирландците, а по-скоро разширява полето от произвеждани напитки, чиито бурета вече могат да се внедряват в производствения процес в Шотландия.

 Благодарение на огромното влияние на големите алкохолни компании /Диажио и Перно Рикар са едни от водещите/, SWA /Шотландската уиски асоциация/ през 2019г. внесе промяна в регулацията, която позволи да се ползват всякакви дъбови бурета, встрани от „традиционните“ съдове от САЩ и Испания, в това число от винената, бирената индустрия и като цяло останалата спиртна индустрия, стига виното/ бирата/ алкохолът да не са правени от или да им е добавян костилков плод. Освен това, постави се изискване при ферментирането и след дестилацията/ отлежаването на виното/ бирата и останалия алкохол да не са добавяни подсладители или други овкусители. Това автоматично позволи шотландците да насочат вниманието си към територии, които ирландците вече бяха разработили, стъпвайки на по-либералната си нормативна рамка. И тук някъде се връщам към нашия си Бушмилс и към неговата любопитна история.

 През 2014г. дотогавашният собственик на дестилерията Бушмилс – алкохолният гигант Диажио, успя да прехвърли правата върху нея на мексиканския производител на текилата Хосе Куерво, срещу което получи около 410 млн. долара /Диажио закупи Бушмилс през 2005г. за около 365 лн. долара/ и останалия дял от собствеността на друга мексиканска текила – Дон Хулио. До преди това Диажио са притежавали 50% от Дон Хулио, а след финализиране на сделката придобиха пълното господство.

 И някъде във времето около и след 2014г. се е зародила идеята на новите господари на ирландския уиски производител, да прехвърлят негово уиски в бъчви, в които преди това са пазели текила Куерво. В резултат на това тяхно виждане през 2022г. бял свят видя и уискито, което виждате на снимките в статията.

 То е 12-годишен, тройно дестилиран малцов дестилат, получен на 22.06.2010г., който първите 6 години е отлежавал в екс-бърбън и екс-олоросо бъчви. На 19.08.2016г. цялото количество от него е било прехвърлено в бъчвите от споменатата по-горе текила за последващ 6-годишен период на матурация, преди бутилирането му през 2022г. при 52.8% алкохоло съдържание. Уискито не е студено филтрирано, но може и да съдържа оцветител е150а.

 Аромат – нотки лимон, лимонена кора, ванилия, борова дървесина, свежо усещане, мед, сладост, мента/ евкалипт, сладък жълт плод, малц, плодова дъвка, жълти ябълки, тревистост и прилика дори със зелена чушка. С вода /добавях я на два пъти/ – лек шоколадов мотив, лешников крем, зелени круши, опушен плод, нотка дим /не торф/, свежест и сладост. При второто добавяне изпъкнаха жълтите ябълки. Вкус – обилна сладост, пикантност, карамел, свежи жълти плодове, дървесност и чувство на трохи, мед, малц, сладък лимон, лимонада със захар и нотка минералност. С вода – сладки жълти плодове /доминират щрихите лимони и ябълки/, трохи и дървесност. С второто добавяне на вода не успях да извлека особена промяна. Финал – среден, интензивна сладост, мед, пикантност, отново прилика с лимонена кора и асоциация с жълт плод, сладък ванилово-яйчен крем, тревистост. С вода – сухота, слаби танини, свежест и плодова сладост. След второто добавяне изживяването продължи в същата посока.

 Оценка: 83/100. Цена: между 140 и 150 лева.

 В обобщение: свежо и доста сладко уиски, при което се долавя и ясното влияние на дървото под формата на споменатото усещане за трохи.    

3 Comments

 1. Здравейте!
  В студените зимни дни, даже само да четеш, без присъствието на бутилката, някак си се стопляш от хубавото описание на приятната благинка.
  При почти 53 градуса, без студено филтриране, означава ли че ще помътнее леко при охлаждане? Обикновено при такъв висок градус не би трябвало, но все пак да питам.

  1. Илия, здравей!
   Благодаря ти за включването! 🙂
   Отдавна не сме се засичали под статиите тук – надявам се все още да ги получаваш безпроблемно на електронната си поща. Ползвам външни услуги за целта и понякога не са докрай прецизни.

   Не очаквам да помътнее чак толкова осезаемо, дори и да бъде оставено в доста хладна среда. Освен високия градус, нека не забравяме, че уискито на практика си е пречистено с тази тройна дестилация. Аз поне не забелязах да се замъти – нищо, че свалях градуса с две добавяния на водата.

   Поздрави,
   Владо

   1. Здравей Владо
    Всичко е наред спощата, откато съм абониран (доста време) получавам всичко, и чета, за което благодаря.
    Аз съм в София, ако има нещо подобно, като това в клуб Мото, бих се радвал, ако се обадиш.
    Поздрави
    Илия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии