Dark Mode On / Off

Slaintheva 12 y.o. blended scotch whisky, 70 proof

 Вчера се завърнах от София, където в съботния ден /пиша в понеделник/ имах удоволствието да водя дегустационна сбирка, организирана в рамките на Whisky Show 2023. Беше посветена на екзотичния стил в уиски производството и в хладната и снежна съботна вечер за около час се пренесохме в земите на Австралия, Япония, Тайван и Индия. Радвам се, че успях да се придвижа до столицата и да се срещна с познати, приятели и с ентусиасти, следящи блога, няколко човека от които бяха в помещението към клуб „Мотто“, където събрани около газените лампи, приличащи на лагерни огньове, си разказахме някои истории, но не страшни, а малцови, топли и доста вкусни.

 Тъй като преди шоуто бях водил друга презентация, а и защото на феста опитах шест шарени колбички, реших в следващите 5-6 дни да не докосвам уиски с устни – друг алкохол и без това не консумирам. Но пък се сетих, че през лятото бях подготвил представянето на едно крайно непознато уиски заглавие и във времето на студ и въздържание ще ви разкажа за него. Може пък и да ви бъде интересно. 🙂

 Добре, нека започна с името на уискито. Изписва се „Slaintheva“. Ако не сте запознати с тънкостите на архаичните езици от земите на щотландците, може би ще си докарате травма, опитвайки се да го произнесете. Напълно очаквано. Чете се като „Сландже Ва“, което е традиционен поздрав при наздравица. На етикета са изписани имена на Алек и Джорджина Сойер, които, признавам си – нямам идея кои са. Наличието им е обяснимо с това, че блендърите от „Alexander Dunn & Co Ltd“ са поставяли имената на различни хора по етикетите, предполагам основно по някакви поводи – семейни или професионални. Говорейки за търговците, тяхното дело не е оставило значима следа в уиски бранша в Шотландия и фирмата им вече не съществува. Четох, че в началото са имали близки отношения с хората от Томатин, но нищо по-съществено не открих за „Alexander Dunn & Co Ltd“.

 Как и защо бутилката попадна при мен? Знаете ме, че съм малцов любопитник и преди година-две я открих на един аукцион. Нищо не ми говореше, но видях, че става дума за 12-годишен белнд от края на 70-те, началото на 80-те години, който не привличаше голям интерес и се реших да я купя, за да проверя какво ще открия вътре. Моята идеология е, че опит не се формира единствено с познатото и по добре отъпкан път, а е необходимо да се рискува. Знаете какво се казва за смелите – Fortuna favet fortibus.

 Но да оставим римските легиони на мира. Да говорим за нектара в шишето. Уискито в тъмното стъкло е 40-градусово, като на етикета фигурира и британското означение на алкохолно съдържание /proof/, използвано до началото на 80-те години. Ако ви попадне бутилка от този период с означение за наличния етанол единствено под формата proof, просто разделете тази величина на 1.75 и ще получите градусите на напитката. При американската система обаче величаната proof се дели на 2 – имайте го предвид, ако ви попадне бутилка от САЩ.

 Предполагам, че течността е студено филтрирана и е с подсилен цвят. Темата с неизвестността продължава – нищо не знам по отношение вида отлежаване и подбраните малцови и зърнени дестилати. Но какво открих в чашата?

 Аромат – мирис като от ромова есенция, марципан, следи като от шери отлежаване, сладкарска кулинарна хартия, ванилия, тъмно грозде, сладникаво усещане, влажна дървесина, лека пиперливост, нотки череши, плод от червената гама, какаов сладкиш с червен плод, десерт с млечен шоколад и намек за лепило/ асоциация с мирис като от дърводелски цех. С вода – без особена промяна. Вкус – маслен, сладникав, нотки мента, лека минералнсот, кола, плодов мотив като боровинки, дъвка с вкус на боровинка, цитрус, карамел и бонбони виолетки. С вода – лешници, плод от червената гама, лека минералност. Финал – среден, суховат, слабо сладък, пикантен, отново долових мента, цитрусова кора, усещане за винено /шери/ влияние, слабо нагарчащи ядки, билков ликьор. С вода – танини.

 Оценка: 84/100. Цена: неактуална.

 В обобщение: бленд с по-тъмен профил, при който навярно влияние оказва и „ОBE“ ефектът /ОВЕ – old bottle effect, при който алкохолът в бутилката се променя в годините след бутилирането му/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии