Dark Mode On / Off

Caol Ila 1984, 33 y.o. single refill sherry hogshead, single malt whisky /Gordon & MacPhail, Connoisseurs Choice/


 Противно на всякаква малцова логика, днес решавам да ви занимавам с мощно опушено уиски, вместо с някой по-лежерен ирландски или екзотичен малц, който може би би подхождал повече на жегата навън. Всъщност, уискито опитах преди седмици, когато времето бе влажно и хладно, и си му подхождаше среща с „пушилка“. Днес единствено пресъздавам впечатленията си под формата на статия, от която лъха топлината на зряло островно уиски, гордеещо се и с високия си алкохолен градус. Зряло като 33-годушната Ку Лила /Caol Ila/ на компанията „Гордън и Макфейл“ /Gordon & MacPhail/, дестилирана в „моята“ 1984г. Уискито произлиза от онзи приказен остров Айла, където производството на силно опушени отвари е ежедневие.


 Няма да преувелича, ако кажа, че възможности като отдалата ми се, не се случват всеки ден. Тенденцията е старите уискита да покачват стойността си, а щом стане дума за напитките от Айла, то този тренд като че ли се подсилва допълнително. Не коментирам причините за това, а констатирам случващото се в последните години. Ку Лила все още предлага своя официална 25-годишна версия на 43%, но над нея цари празнота. За сметка на това, при някои утвърдени уиски бутилировачи можем да срещнем далеч по-зрели разновидности /като тази, която описвам днес/, стига да сме в състояние да си ги позволим. Признавам, бутилката от снимката е извън бюджета ми и не съм очаквал да успея да я дегустирам. Случи се така, че в две поредни години /2018-та и 2019-та/ се проведе Уиски шоуто, чиято основна цел бе споделяне на подобни редки благинки. През първата му година опитах 30-годишна Ку Лила, пълнена от „Хънтър Ленг“ /описана е в блога/, а през изминалия малцов сезон се натъкнах и тази малко по-зряла красота. И двете обаче са дестилирани в рождената ми година, което подсили желанието ми да ги опитам. Може би знаете, че емоционалният стимул често е водещ при покупки на уиски. И ако за 30-годишната версия отделих собствени средства, то Caol Ila 33 y.o. /под формата на мостра/ достигна до мен, благодарение на младия господин, който по време на Уиски шоуто обслужваше заедно с една чаровна млада дама част от щанда с многото уискита. И двамата работеха в пловдивския клуб „Безистен“ и момчето в разговор сподели, че следи начинанието в блога. Съжалявам, но не помня името му. И най-щедро предложи да сподели с мен този драм, за което му благодаря. Това е информация, която не касае самото уиски, а подчертава познанствата, които уиски вселената създава и реших да я споделя с вас.


 По време на шоуто направих снимките, а уискито си прехвърлих в малко шишенце, където напитката остана до момента на опитването ѝ преди седмици. Това, което мога да кажа за нея, преди да пристъпя към бележките ми е, че тя отлежава в ползвано вече шери буре от типа хогсхед /refill sherry hogshead/, като е била бутилирана на 03.07.2018г. след навършени пълни 33 години. Алкохолното съдържание е 52.8%, карамел е150 не е бил добавян, а течността не е била студено филтрирана. От бъчвата са произлезли общо 216 бутилки. Досещате се, че отдавна са разпродадени.


 Аромат – спомен за мирис на бадеми, зелени лешници, крем брюле или подобен нему, нотки лимони, лимонена есенция, катран, катранен шампоан, пъпеш, евкалипт, сладост, прегоряло дърво, далечна прилика с ягоди, ягодов крем от сладкиш, билки. Опушеността се усеща интензивно. Сладки плодови тонове от жълтата гама, пикантност, асоциация с бял шоколад, захаросан и препечен козунак с цитрусова есенция, нотка нафталин, крем кайсия, кайсиево сладко, нишесте портокал. С вода – обгорено дърво, готварски подправки за месо, отчетлива опушеност. Вкус – усеща се плътно. Сладост, чили, прах, отприщва слюноотделянето. Асоциация с плодова салата от жълти плодове с мед и мента, кокос, отново ягодов мотив, свежо грозде. Бих го описал и като „опушено мохито“. С вода – сладост, намек за жълт плод, джинджифил, фенолите властват. Финал – траен, лека сухота, слаби танини, слабо нагарчащи ядки, евкалиптова свежест, слаба сладост, жълто грозде, опушеност, спомен за барбекю /въглените върху месото/ и сушени чери домати. С вода – танини, цитрусова кора, опушеност, пресни орехи, последваща сладост.

 Оценка: 90/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.

 В обобщение: масивен представител на Айла, която носи следите на годините дървесен покой, съчетани с интензивна опушеност.   

   

   
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии