Dark Mode On / Off

Kavalan Sherry Oak Taiwanese single malt whisky

 
 Бях подготвил една дузина снимки на тайванската шери бомба, която виждате на снимката, но по невнимание се оказа, че съм ги изтрил и горният фотос, който предварително бях успял да прехвърля, е единственият оцелял след моята атака над картата с памет /оказа се, че и други предстоящи ревюта ще преминат по същия път, тъй като съм убил и техните изображения/. Истината е, че си бях у дома в бар „Мастърпийс“, стягайки предстоящи статии, които да подсиля с готини фотоси, но по-късно се нуждаех от пространство, което освободих, без да ги прехвърля на сигурно място. Неприятен момент, защото уискито си заслужава кадрите – бих го наредил до вкусните шери бомби от Шотландия, колкото и да не се вярва на крайните фенове на скоча. По подобие на по-силния си откъм градус роднина, Kavalan Solist sherry cask, и Sherry Oak залага на отлежаване в бурета от олоросо шери /в новата визия на етикетите вече това е изрично посочено/, като разликата между тях се изразява в това, че уискито от днешното представяне носи по-слабо алкохолно съдържание /46%/, дължащо се на добавянето на изворна вода към буретата от партидата преди тяхното бутилиране. За съжаление не разполагам и с кутията на уискито /може би трябва да заделя едно стъкло за бъдеща употреба/, за да ви кажа дали там е отразено естеството на цвета му – whiskybase сочи, че карамел е150 не е ползван, а преди време тази информация фигурираше и в сайта на дестилерията, но сега не успях да я открия. Интернет сочи още, че благинката не е студено филтрирана.
 
 Аромат – интензивно шери влияние, пиперлив за градуса си, оставя спомен за тъмни плодове, шоколад, свеж мотив, орехово сладко, кекс или брауни с вишни, канела, карамфил, карамел, кожа, червени карамелизирани ябълки, намек за мириса на клечка от кибрит, анасон, шоколадова вафла с кафе, какаов блат със сушени червени и тъмни плодове, смлян пипер, асоциация с печени ядки, с които е гарниран фламбиран банан, боровинки, накиселяващо усещанe като от червени плодове. С вода – още сладки плодови нотки и шери заемки. Вкус – стои си интензивно, доза пикантност, слаба сладост, сухота, чувство на трохи, чили, но над всичко доминира усещането за виното. Нотки какаов десерт, киселинност. Отприщва слюноотделянето. С вода – танини, шери, канела, дъвесност. Финал – среден до траен, какао, танини, пикантност, слаба сладост, спомен за тъмен шоколад, сушен тъмен плод, но без сладостта, доза свежест, кола, бонбони с вкус на кола. С вода – какао, пикантност, сгряващо усещане, киселинност и асоциация с бадеми.
 
 Оценка: 87/100 . Цена: между 150 и 180 лева.
 
 В обобщение: шери бомба, която не посочва годините си, но не се усеща младолико. Влиянието на дървото при вкуса и финала е отчетливо.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии