Dark Mode On / Off

Elijah Craig 12 y.o. Small Batch Kentucky straight bourbon


 Неделя – Ден на проповедника. Петък е посветен на майсторите, събота – на махмурлука, понеделник на оплакването от началото от новата седмица, а от днес провъзгласявам последния `и ден за Ден на проповедника, особено ако той носи името Илайджа Крейг /Elijah Craig/, който някога се е занимавал с духовна дейност в земите на Новия свят. 
 
 Като стане дума, че се интересувам от уиски и се случва да получа по някой друг въпрос по темата. Един от тях е за това колко дълго може да просъществува отворена бутилка. На шега отговарям, че продължителността зависи изцяло от жаждата на компанията. Ако трябва да съм по-сериозен давам пример с горната бутилка. Не знам дали ще ми повярвате, но я закупих в края на април 2014г. за под 60 лв. /тук е първото `и бегло ревю от този период/. Отворих я, когато приятел ми гостува и до миналия октомври стоя на заден план. Преоткрих я случайно, докато търсех подходящ обект на изследване /добре – на разливане в стъклария с цел отпиване/. Под масивната капачка бяха останали от 200 мл. бърбън, които под влияние на бавно проникващия в шишето въздух бяха доразвили течността по красив за мен начин. Но не след дълго скъклото отново бе изместено от друго уиски, което бе на дневен ред за представяне в блога Храм на уискито. И така до днес, когато реших, че е крайно време да си напрегна Д-то и да отдам заслуженото на тази изкушаваща благинка. Преди всичко останало, ще ви представя историята на Elijah Craig и на неговия малд представител – Elijah Craig 12 y.o. Kentucky straight bourbon.
 
 
 Илайджа Крейг е баптистки проповедник от 18-ти век, роден в щата Вирджиния /към този момент част от щата е и територията, която по-късно ще се обособи като щата Кентъки/. Освен с религиозна дейност Крейг се занимавал и със земеделие, в което отглеждането на царевица заемало централно място. По примера на хората от онова време /до края на 18-те век производителите на уиски в САЩ не плащали акциз/ Крейг започнал да дестилира алкохол от добитата царевица. Основал и своя дестилерия, която била засегната от пожар. Именно в резултат на обгарянето на някои от бъчвите от разразилата се стихия, на Крейг хрумнала идеята да започне да обгаря вътрешността им, преди да ги напълни с все още неотлежалия алкохол. Това му решение към днешна дата се митологизира /основателно или не/ и именно на него се приписва въвеждането на иновативния подход по обгарянето на бъчвите – технология известна и като „charring„, която позволява изграждането на слой от активен филтър в самата бъчва, филтрираща спирта от нежеланите му химически компоненти и засилваща взаимодействието на бъдещия бърбън с ванилина в дървото.
 
 Понастоящем бърбънът с името „Elijah Craig“ се произвежда от дестилерията „Heaven Hill“ /Хевън Хил/ в Луисвил, Кентъки, основана от представители на рода Шапира в първите години след отмяната на „Сухия режим“ в САЩ. И докато управлявали дестилерията, ръководна дейност при производството на уиски била отдадена на Джоузеф Бийм от рода Бийм /фамилията зад Jim Beam/. През 1996г. Хевън Хил е засегната от свиреп пожар, при който изгарят около 90 000 бъчви с бърбън, което почти коства фалита `и, но благодарение на помощта на конкурентите от района успява да оцелее и да се развие. 
 
 Понастоящем Хевън Хил предлага няколко разновидности на бърбъна Илайджа Крейг – стрейт бърбън без посочена възраст /NAS Small Batch/; бутилиран с градуса на бъчвата /Barrel Proof/ и вариации между 18 и 23 години, пълнени само от една бъчва /Single barrel/.
 
 
 12-годишният Илайджа Крейг спада към категорията на „стрейт бърбъна“ – не е оцветен с карамел, отлежавал е минимум 12 години в нови обгорени бъчви от американски дъб и е бутилиран при 47% алкохолно съдържание /94 proof/. За разлика от едномалцовото уиски, което се произвежда единствено от малциран ечемик, в САЩ кашата, която служи за основа на дестилацията се базира на царевицата, като е въведено минимално процентно съдържание на тази култура от минимум 51% /понятието, определящо съотношението между зърнените култури се нарича „маш бил“, „mash bill“/. Останалото количество се допълва по избор с ръж, пшеница, ечемик или просо. При Elijah Craig 12 царевицата е почти 80% от цялото количество, а остатъкът е запазен за ръжта и малцирания ечемик.
 
 
 Аромат – дървесност, обилна сладост, канела, карамфил, сушени сливи, боровинки, сладкиш с боровинки, пикантност, кафе, тирамису, какаов шоколад, плодове киснати в ром, бонбони „Виолетки“ или „Теменужки“, лешников сладолед, ким/ кимион, фъстъци, фъстъчено масло, лепило/ ацетон/ разредител, сладко от ягоди, ръжен хляб. С вода – подправки, кафе, заемки анасон, букет от сушени тъмни плодове и още фъстъци. Вкус – сладост, дървесност, пикантност, канела, тъмни плодове, бонбони „Виолетки“, какао, цветен мотив. Отприщва слюноотделянето. С вода – сладост, дървесност, фъдж, лакта и още пикантност. Финал – среден, слаб спомен за банани, дървесност, сладко от тъмен плод, плодове киснати в алкохол, зрял портокал, слаби танини, фъстъци, развива се и лека сухота. Праскови и прасковен компот. Нотка гъби със сметана като вкус от чипс. С вода – танини, сухота, нагарчащи ядки.
 
 Оценка: 89/100 /последвайте линка за още статии с подобна оценка/. Цена: около 70 лв.
 
 В обобщение: бърбън – еталон, предлагащ високо качество в жанра.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии