Dark Mode On / Off

Johnnie Walker 15 y.o. Green Label blended malt whisky /bottl. 2016/

 

 Изпълнявайки даденото в предишната статия обещание ви представям бележките си и за новата версия на смесеното уиски Johnnie Walker 15 y.o. Green Label, която дебютира на световния пазар в началото на 2016г., след като тази вариация на Джони Уокър бе спряна от производство преди няколко години /предлагаше се само в няколко държави/. Явно нартрупали запас от старо малцово уиски и желаещи да удовлетворят световния глад за малцови напитки, собствениците от Диажио се решиха на повторния му дебют. Ако се питате дали се намира тук, ще се наложи да ви разочаровам. Моята бутилка е купена от български магазин, но доколкото знам не се внася от официалния дистрибутор Авенди. Поне не засега. Имам надежди и очаквания, че ще го видим по време на Уиски фест 2016г., тъй като това е мястото е времето от годината, когато някои търговци манифестират появата на нов продукт.
 
 В предходната статия ви представих версията на Зеленото Джони от 2007г. Подробности за нея може да прочетете на този линк. Там ви споделих и тайната за това как да определите кога е напълнена бутилката с уиски пред вас /попадал съм и на друг код, който включваше букви вместо цифра, като означение на годината/. И за да не си мислите, че си въобразявам ви предлагам две снимки, на които е показа шифърът, определящ годината и деня на бутилиране на уискито. На първата снимка е показан моментът на затваряне на духа на старата версия.
 И при новата версия важи казанато в предходната статия. В резюме: смесено малцово уиски, включващо десилати от дестилериите Talisker, Caol Ila, Cragganmore и Linkwood. Бутилирано е отново при 43%, с добавен цвят, като течността е студено филтрирана. Вчера се убедихме в това, когато при добавяне на вода уискито не се замъти. Използвам множествена форма, тъй в като дегустацията участие взе и нежната половина на Храма на уискито – приятелката ми Яна. Аромат – интензивен, спиртен /бутилката също бе току-що отворена/, сладост, подправки, минерална нотка, слаби следи от опушеност, кожа, по-силна тревистост и свежест отколкото при старата версия, ванилия, карамел, спомен за мириса на свеж перилен препарат или тоалетни блокчета с мирис на свежи ябълки и треви. Долових и лека киселинна нотка. С вода – захарен памук, сладост като от карамелов бонбон, ябълки и сладко от жълт плод. Вкус – и тук, както и при стария ботлинг се долавя солидна сладост и масленост, слаба пикантност, малц, много слаба опушеност, свежес, свежи ябълки. При заиграване с течността в устата пикантността прерастна в спомен за чили. Опушеността обаче ми се стори по-слаба от бутилката от 2007г. С вода – сладост. Финал – среден, восък, малц, солидна сладост, свеж плод, пикантност като от джинджифил, ядки. С вода – прах, сладост, спомен за бира и малц. 

 Оценка: 85/100. Цена: 96 лв. Вече се предлага и в България за около 70 лв.


 В обобщение: също добро уиски, но доста по-свежо и тревисто от старата версия, при която открих тъмни нотки, които тук отсъстват. По мое мнение при новата са ползвани предимно бърбън бъчви, а Caol Ila, която следва да придава опушеност е в много малко количество.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии