Dark Mode On / Off

Paddy Centenary 7 y.o. pure pot still whiskey

 

 Вече е 29.11.2015г., приятели и е време да се ориентирам към може би последната статия в блога за този месец. Изминалите 30 дни основно бяха белязани от ревюта на смесени уискита, като настоящата статия не прави изключение. За сметка на това, декември се очертава като силен малцов месец в страниците на Храма на уискито. Но да се върнем към последните мигове от ноември. Ако в предишната статия, номер 287 ако не бъркам, ви представих вкусното уиски Dunedin Doublewood 15 y.o. blended whiskey, идващо от далечната във всяко едно отношение Нова Зеландия, то сега ви предлагам да се насочим към традиционно силната страна-производител на блендове, а именно Ирландия. Уискито, което опитвам носи означението Paddy Centenary pure pot still whiskey. 

 Пади е традиционно ирландско име. Като такова е придадено на тази марка ирландско уиски, която се твърди, че заема трето място по продажби сред ирландските уискита. Говори се, че корените на това уиски се откриват в годините около Френската революция – 1779г. и се предлагало като Cork Distilleries Company Old Irish whiskey. За щастие това име било изоставено към края на 19-ти век, когато ирландското уиски владеело пазара с близо 90 функциониращи дестилерии. В края на века уискито се правело в Корк, Ирландия. В компанията заработил млад ирландец, който бил добър търговец. Казвал се Пади Флеърти. Той бил добър в занаята си и носел завидни печалби. Затова, през 1912г. уискито с дългото име било креъстено просто Paddy. Пади било и едно от първите уискита, които се предлагали бутилирани от компанията. Честа практика била продажбата в бъчви, при която някои недоброжелатели предлагали друг продукт на собствениците на хотели и барове, вместо закупеното количество от производителя. Идните години донесли промени и ирландската уиски промишленост се свила до 4 дестилерии през 60-те години на 20-ти век. Марката Пади била придобита от Irish Distillers, произвеждаща и известното уиски Jameson. 100 години след събитията от 1912г. Перно Рикар – собствениците на марката Paddy, пуснали на пазара и юбилейното уиски от снимката, посветено на Пади Флеърти.

 Уискито се води рядкост и почти никой не го отваря. Влади Ангелов, приятел, адаш и колекционер, имаше мостра, закупена от големия британски сайт Master of Malt, която щедро ми предостави /както и чудесната заглавна снимка/. Дестилатът е 7-годишен, 43-градусов и за разлика от базовото Пади, което срещаме в България е от категорията на ирландските pot still уискита, получени след дестилация на малциран и немалциран ечемик през меден казан. Стандартното Пади е смесено уиски, включващо и зърнено уиски. За отлежаване на уискито от снимката се ползват бъчви от бърбън, шери и ром.

 

 Аромат – сладост, спомен за бърбън, силна плодова свежест – зелени и жълти плодове /ябълки, киви, круши, ананас, банани/, нотка череши, марципанов пълнеж от сладкиш, сладко от гореизброените плодове, слаба пикантност, подправки и треви, приятна плодова ликьорност, нотка мента и канела. Напомни ми на млад Redbreast или Crested Ten на Jameson, каквото може би е предназначението на останалата част от уискито, непопаднала в юбилейната партида. С времето се разкри чудесен плодов аромат, плодови бонбони и плодов сладкиш. Добавих капка-две вода – засили се споменът за купа с плодове, подправки от пакетче, бурканче със сладко от бели череши и праскови, крем с ванилия, карамел и слаби тъмни нотки. Вкус – пикантен, свежо плодов и сладък, нотки локум, цветна нотка, приятна масленост, лека горчивина, а при втората глътка повече пикантност и появил се спомен за нектарини. Отприщва слюнката. С вода – по-горчив, като горчивината ми напомня на ципата на грейпфрут. Финал – среден, череши и прасковено сладко, масленост, нотки сушен плод, сгряващ, последваща сладост, плодова дъвка и спомен за бърбън. С вода – праскови и нектарини, спомен за чили и още горчивина, следвана от сладост. Оценка: тъй като опирах току-що отворена мостра няма да поставя конкретна оценка. 
 Колебая се в диапазона 87-88/100. Цена: на запад е около 100 евро. Тук съм го срещал за около 190 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии