Dark Mode On / Off

Whiskey fest Sofia 2015 /Уиски фест София 2015/

 Есенно-зимният период наближава, а с него и грижите за зимната подръжка на автомобила – гуми, доливане на масло, зимна течност за чистачки и антифриз. Автомобилът не е е единственият обаче, който се нуждае от специализирано отношение през този период – мисля, че е редно и собственикът му също да се поглези и да получи нужната доза добро настроение и малцово гориво, което да го стопли поне до коледните празнични моменти. За това обещават да се погрижат организаторите на четвъртото поредно издание на Whiskey fest Sofia 2015 /Уиски фест 2015/. Къде, кога, как, защо и колко ще се помъча да ви обясня в идните минутни и редове.
 „София става столица на уискито!“, „Уискито потича в София!“, „Уиски елитът се изсипва в София!“ … Много подобни заглавия може да срещнете във времето преди събитието и да призная честно, звучат ужасяващо тежко и натруфено. Излишният патос не е лошо нещо, но нека се придържаме към умерения оптимизъм и да хвърлим по-скоро приятелски поглед на събитието. И така, за повечето от вас провеждането му през изминалите години навярно е останало в сянка. Какво представлява то?

 Събитието е вдъхновено от провежданите на запад мероприятия от този вид и по най-лесно бих го описал като тестови полигон за малцово-зърнени вкусотии. Тази година отново ще се проведе в SEC в мол Парадайз, който бе негов дом и през 2014г. /повече за отминалото събитие представа може да добиете от статията ми за Уиски фест 2014г., следвайки този линк, където има и добра база данни със снимки, илюстриращи част от предлаганите дестилати/. Замисълът му е ясен – да съчетае полезното с приятното. От една страна на това събитие фирмите-вносители и търговци на уиски разполагат свои щандове, от които може да закупите чашка с уиски /около 20-30 гр., по спомен, освен ако отливащият е по-щедър или стиснат/ и по този начин да пробвате иначе недостъпни или солидно скъпи напитки, които има вероятност и да не ви допаднат. Това е ползата за нас, ако спазваме етикета на поведение и не прекаляваме с пробите, разбира се. Зад щандовете стоят бармани и представители на марки, които пък могат /доколкото самите те са запознати/ да ви предоставят полезна информация за произхода и качествата на уискито. Миналата година ми направи впечатление, че някои от барманите бяха понаизустили словата и звучаха малко машинално и скучновато /може би са се и притеснявали/. Изгодата за търговците е, че на такъв форум лесно могат да спечелят бъдещи клиенти в наше лице и да си направят малко реклама.
 
 
 „Валутата“, която купува мострите с уиски са талоните, които се закупуват от входа /с някои от билетите получавате няколко талона/. Направи ми впечатление, че минаталата година за няколко талона можеше да се опитат чудесни дестилати /имам предвид и вкусни, и редки, и възрастни/. Талоните имат някаква стойност и по подобие на ваучерите може да презаредите с нови хартийки. Отделно от това на входа има организиран щанд-магазин с наличните на феста бутилки, които също може да закупите, като на миналия фест бе налична и специализирана литература. Дали цените са изгодни или не не се наемам да кажа, тъй като не ги следях миналата година.

 Освен дегустационните щандове и наредените в центъра сепарета и маси, тип щъркел, на събитието се провеждат и дегустационни класове. Програмата за тях ще поместя по-долу, но виждам, че още е непълна и се очаква обновяването `и. По време на едночасовите класове участниците сядат на заредените с уиски места /на които има и задължителната вода/ и слушат лекторите. След няколко думи се преминава към опитване и време за евентуални питания. Процедурата се повтрая да присушаване и на последната чаша, след което отново има възможност за въпроси. Финалният етап е раздаването на сертификатите – приятни книжки, своеобразни „дипломи“, че успешно сме преминали обучителния курс. В повечето случаи се създава готина атмосфера, стига презентиращият да не е „кон с капаци“, машинално възпроизвеждащ сценарий или хвалебствията към марката-господар. 
 
 
  Ето я и обещаната програма за трите дни на събитието:
Петък, 30.10.2015г.
 
 
 Събота, 31.10.2015г.
 
 
 
 Неделя, 01.11.2015г.
 
 
 До тук добре. Виждаме класовете, или сигурните от тях. Кои уискита ще се пробват там? Засега не мога да ви кажа. Още нямам информация, но при яснота ще допълня статията.

 Кои марки ще бъдат представени на щандовете за проба или за закупуване като цяла бутилка /има и такива дестилати, които ще могат единствено да се закупят „на сляпо“, без проба, което е слабост/. Тук поне има яснота и долу предлагам списък на дестилериите/ уиски марките, които ще са налични на територията на феста /ако искате да научите повече за тях прегледайте разделите „Дестилериите А-К“ и „Дестилериите L-Z“/:
 
 1. Бърбън и тенеси уиски:

 Wild Turkey bourbon
 Jack Daniel`s
 Maker`s Mark bourbon
 Knob Creek
 Hudson whiskey
 Jim Beam 
 Bulleit rye/ bourbon
 Four Roses
 
 2. Ирландско уиски:

 Tyrconnell irish malt whiskey
 Writers tears irish whiskey
 Redbreast whiskey
 Powers whiskey
 Paddy whiskey
 Midleton whiskey
 Kilbeggan whiskey
 Greenore whiskey
 Tullamore Dew
 Jameson whiskey
 Connemara whiskey
 Bushmills whiskey
 
 3. Японско и тайванско уиски:

 Yamazaki whsky
 Hakushu whisky
 Hibiki whisky
 Nikka whisky
 Kavalan whisky
 
 4. Шотландско уиски /малцово и бленд, смесено/:

 Teacher`s whisky
 Ballantine`s whisky
 Aberlour whiksy
 Ardbeg whisky
 AnCnoc whisky
 Ardmore whisky
 Glen Moray whisky
 Auchentoshan whisky
 Balblair whisky
 The Balvenie whisky
 William Peel whisky
 Strathisla whisky
 Speyburn whisky
 Singleton whisky
 Scapa whisky
 Royal Salute whisky
 Old Smuggler whisky
 Old Pulteney whisky
 Monkey Shoulders whisky
 The Macallan whisky
 Laphroaig whisky
 Lauder`s whisky
 Glenglassaugh whisky
 Islay mist whisky
 Highland Park whisky
 Hankey Bannister whisky
 Grant`s whisky
 Grand Macnish whisky
 Glenmorangie whisky
 The Glenlivet whisky
 Glen Grant whisky
 Jura whisky
 Johnnie Walker whisky
 Glenfiddich whisky
 GlenDronach whisky
 Glen Garioch whisky
 The Famous Grouse whisky
 The Dalmore whisky
 Cutty Sark whisky
 Chivas Regal whisky
 Cardhu whisky
 Bowmore whisky
 BenRiach whisky
 Talisker whisky
 
 5. Ликьор на базата на уиски:
 Drambuie
 
 Това са обявените марки. Прави ми впечатление липсата на Mortlach, Lagavulin, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Glengoyne, Cragganmore, Glenfarclas, които бих се радвал някога да видим на щанд и тук /част от тях присъстваха миналата година/.  
 Цените на билетите са по правило примамливи. 
 1. Стандартен билет: 15 лв, включва вход, дегустационна чаша и няколко талона за по-базовите уискита.
 2.Премиум билет: 25 лв, вход, дегустационна чаша и няколко талона за по-скъпо уиски.
 3. Майсторски билет: 35 лв, вход, майсторски клас с дегустация на уиски, което не се намира на щанд.
 4. Премиум билет + майсторски билет: 155 лв, вход, 4 майсторски класа, с опитване на по-специални напитки, дегустациона чаша и талони за по-скъпи уискита, като при билет № 2.
 От цените има 10-процентова отстъпка ако се закупят до 02.10.2015г., като важат и за трите дни /на входа слагат подобие на гривна за ол-инклузив пакет, която има номер/. 
 Аз още се колебая кой или кои класове ще посетя. Засега се насочвам към един клас, но чакам допълване на програмата, което се надявам да се случи възможно по-скоро. През другото време ще се лутам покрай щандовете, ще подготвям бъдещи ревюта, снимки и материал за последващи статиии. Мисля да посетя и магазинната част. 😉
 При промени в информацията ще актуализирам брифинга своевременно.

 Наздраве, приятели!
 Качество преди количество!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии