Dark Mode On / Off
 Време е! Петото поредно издание на Уиски фест София все още отлежава, но ако използвам уиски стилистиката – скоро ще се бутилира и разлее в очите, душите и чашите ни и то при вкусен градус. Точно така приятели, време е да поговорим за чудесиите, които ни очакват след около месец, които вносители и дистрибутори на уиски в България са ни приготвили. Отделете ми 6,7 – 8 минути /поне/ и да започваме. Статията ще обхване цялата налична информация и ще бъде допълвана при последващо инфо.

 Не знам с какво асоциирате края на месец октомври и първите мигове на ноември, но аз от около три години ги свързвам с ежегодния вече Уиски фест. По утвърденото вече правило той се провежда между 28 и 30 октомври /петък-неделя/ в София, като „SEC“ в Парадайз мол ще приюти за трети път многото /разбрах, че ще са около 30/ щандове и няколкото хиляди посетителя. Какъв е принципът на мероприятието?

 Идеята на подобен род събития е не да подтикват към злоупотреба с алкохол, а напротив – да създават или повишават съзнанието в клиента, препятстващо предозирането със спирт и най-вече „замезването“ с управление на автомобил или друго моторно превозно средство след употреба на алкохол. Този замисъл на организаторите сам по себе си следва да бъде адмириран – наясно сте с каква честота се случват подобни нелепи простъпки. Може би и заради това тази година дозата, която всеки ще получава срещу своите талони ще бъде 15 мл. Ако ви се струва малко имайте предвид, че минимумът от талони, който се получава със закупуването на билет и срещу които получаваме течностите по време на феста са 6 броя /има уискита, които „струват“ един талон/. 

 Точно така, когато си купите билет за присъствие /важи и за трите дни/ ще получите чаша Гленкирн, каквато често ползвам при моите дегустации, както и съответния брой талони. Два се видовете билети тази година – „стандартен“ и „премиум“. Стандартният струва 25 лв, а по-скъпият е 35 лв. /ако ги закупите в оставащите няколко дни от месец септември ще получите 10% отстъпка/. Може да ги закупите и през сайта на събитието Whiskeyfestsofia.bg. Ако изчерпите включените талони може да ги презаредите, като всеки струва по 3 лв. Не е казано, че всяко уиски ще бъде един талон, така че на място е добре да прецените колко допълнително ще са ви необходими. 

 По подобен начин бе уреден въпросът и през 2014 и 2015г. Но тази година се очертава нещо по-интересно. Нормално е на такъв род събития да са достъпни по-масови дестилати, които за по-запалените уиски ентусиасти, какъвто съм и аз, не са винаги са удачни. Особено ако искате да пробвате по-редки и скъпи ботлинги. Получих уверение, че такива тази година ще бъдат налични на феста, но мостри от по-ценните от тях ще се търгуват срещу т.нар. „златни талони„, които не се включват в цената на билета. Те се закупуват отделно /ще може да ги откриете на входа или пред всеки щанд/ и са по-скъпи. Доколкото разбрах ще бъдат около 10 лв /може да настъпи промяна/ и с тях ще можете да си набавите милилитри от по-интересни напитки. Какви точно ще бъдат те зависи от всеки участник. Участниците по правило са хора от индустрията /дистрибутори/, които ще решат с какво да ни поглезят. За нещастие не мога да ви споделя дори и част от тези по-специални и редки вариации, тъй като не разполагам с подобно инфо, но се надявам да са интересни и вкусни. Изборът им до голяма степен ще се сведе до това дали отварянето им би било икономически оправдано.

  Както всяка година ще се организират уиски дегустации в отделни зали, наричани „Уиски класове“ или „Мастър класове“ и водени от хора от компаниите-вносители. Билетите за тях се закупуват отделно и цените варират в зависимост от вида представяни дестилати /не влизат в цената на билета/. „Базовите“ класове вървят по 30 лв. Тъй като има още месец до самото събитие програмата на класовете още е непълна. На сайта на феста вече е поместено провеждането на класове на Glen Grant, Wild Turkey и на The Lost distillery. Няма ограничение на колко класа може да присъствате, но по мои наблюдения 4 за вечер са оптималния вариант. Очаква се и клас на Кавалан, който звучи примамливо. Още по-интересно звучи и инициативата на организаторите и на официалния магазин, обслужващ събитието – Каса Вино, да бъде изготвен файл или линк с бутилките, които ще бъдат налични за продан, като по този начин всеки от нас предварително ще може да прецени към кои да насочи средствата си.

  На феста и тази година ще има щанд за ценителите на пурите, коктейлите и комбинирането на уиски с храна. Акценът обаче пада върху отделните марки, които ще ни бъдат представени. Не мога да си спомня колко бяха те през изминалата година, но през тази виждам три нови /имената с червен цвят са активни линкове към статиите ми, съдържащи съответния етикет, в които може да прочетете повече за дестилериите/ марките и за самите продукти/:

 2. Продуктите на чикагската дестилерия Koval
 3. Портфолиото на компанията The Lost distillery

 Тук са и миналогодишните красавци:

 Ardmore single malt whisky
 Glen Garioch single malt whisky
 Grant`s 
 Greenore irish whiskey
 Old Smuggler blended whisky
 Royal Salute blended whisky
 Speyburn single malt whisky
 Strathisla single malt whisky
 Teacher`s blended whisky
 Преди да завърша статията ще спомена, че на Уиски феста обикновено гостуват и значими имена от световната уиски сцена. Преди две години сред гостите беше и Фред Ноу – последното изобразено лице на бутилката на Джим Бийм, който отстъпи мястото си на мастър дистилър на сина си, но който спокойно можем да наречем легенда в индустрията. През изминалата година в залата бяха представители на Oban, Cooley и BenRiach, с които може да смените по няколко думи или при успех да проведете и кратка дискусия. На входа е разположен магазинът на Каса Вино, до който има натрупана и уиски литература, която може да закупите или да спечелите, ако се проведе подобна на миналогодишната игра.

 Очаквайте подробности. 
 Качество преди количество!


––––––––––––––––––––––––


 Както и обещах, с появата на нова информация подготвената от мен статия ще бъде допълвана.


 През изминалите дни станаха ясни още някои нови марки, които ще присъстват на уиски феста /ако цъкнете на червените имена ще откриете съответните ми статии за тях/:


 смесеното уиски The Antiquary
 Tomatin single malt whisky
 японското уиски Akashi
 The GlenRothes single malt whisky
 японското уиски Togouchi
 индийското едномалцово уиски Paul John
 West Cork Irish whiskey
 Whyte & Mackay blended whisky
 The Irishman Irish whiskey
 Aberfeldy single malt whisky
 Dewar`s blended whisky 


 Прави впечатление, че броят на уискитата поне на хартия се увеличава, което няма как да не ни радва.


 Позапълниха се и графиците за предвидените майсторски класове. На сайта на събитието може да откриете повече информация за тях, включително и кой ще ги води. Ще ги изброя накратко: 


1. Клас на независимия бутилировач The Lost Distillery
2. Клас на The Macallan 
3. Клас на Wild Turkey
4. Клас на Bowmore
5. Клас на The Lost Distillery, на който ще се представя ром
6. Клас на Glen Grant
7. Клас на премиум продуктите на Beam Inc.
8. Клас на Courvoisier 
9. Клас на Laphroaig
10. Клас на Highland Park


 Тепърва предстои да бъдат обявени поне още толкова класове, част от които вече са загатнати – ще има и клас с японско уиски.


 Очаквайте повече подробности.


––––––––––––––––––––––––


  Последна редакция


 Остават буквално два дни до уиски феста, платените публикации вече валят. Повтарящи се рекламни материали заливат фийда със заглавия като „Пет уискита, които да пробвате“, “ Пет не знам какво да направите …“. Някъде гърмят за 65-годишния Макалън, който щял да бъде превозван с танк, подводница или самолетоносач … Ала-бала, не пиша блог, за да ви занимавам с щуротии и с рекламни статии. Обещах ви единствено полезната информация – стремя се да ви я давам. Обявени са нови класове – на Teeling, Bruichladich, Dewar`s, Jura и т.н. 


 В този ред на мисли, може би най-голямото достижение на този уиски фест остава възможността предварително да се прегледа списъка с уискитата, които ще бъдат налични за продажба в магазина на Каса вино, който обслужва събитието. На този линк е поместен каталогът с цените и ако искате да проверите какво и за колко ще се търгува там, просто го последвайте. Някои неща си струват. „Бомба е!“ – биха казали някои. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии