Dark Mode On / Off

Famous Grouse 30 y.o. blended malt whisky

 Червената яребица, известна като Lagopus scotica, е често срещана дива птица в териториите на Ирландия, Шотландия и Англия. Освен като символ на красивите птици на Острова яребицата поема ролята и на глобален „посланик“ на смесеното уиски Famous Grouse, заело челните позиции по продажби в сегмента в Шотландия. Освен под формата на купажно уиски The Famous Grouse може да се открие и като смес между малцовете на дестилериите от семейството на групата Едрингтън. Именно такова уиски ви представям с настоящата статия и това е 30-годишният Famous Grouse blended malt. 

 Историята на марката започва в края на 19-ти век и се свързва с Матю Глог, който в края на по-миналия век /постоянно забравям, че вече живеем в 21-ви, а не 20-ти век/ се занимавал с търговия. Имал си бакалия, с каквато разполагали повечето от основоположниците на известните нам марки смесени, бленд уискита по това време. Той не е дестилирал уиски, а го е купувал от дестилериите. Смесвал го и го предлагал в наливна форма от бъчвите си. Бизнесът му потръгнал, натрупал състояние и през 1896г. компанията Матю Глог и Синове започнала предлагането на уиски с името The Grouse blend. В края на века бизнесът се оглавявал от племенника нан Матю, носещ същото име. Дъщеря му, Филипа, нарисувала пъвия етикет с прословутата яребица, която по-късно щяла да бъде отъждествявана с марката. В началото на 20-ти век уискито им добило огромна популярност и това наложило вмъкването на определението „Famous“ в името на бранда. Бизнесът наистина вървял повече от добре и останал в семейни ръце още дълги години. Явно за благодарност към прародителя почти всички следващи управляващи от семейството носили името Матю. Изградени били складове и цехове за бутилиране. Търговията обхванала и необятния пазар в САЩ, който жадно поглъщал всяко уиски след преустановяването на безумието на т.нар. „Сух режим“. През 1970г. марката била придобита от Highland Distillers, за да се превърне в най-продаваното смесено уиски в Шотландия през 1980г. През 2002г. в рамките на дестилерията на Glenturret бил изграден своеобразен музей на Famous Grouse. Към настоящия момент Famous Grouse е част от групата Edrington, притежаваща дестилериите на Macallan и Highland park. 

 Както вече споменах, освен със смесените си дестилати /малцово уиски + голям процент зърнено уиски/ Феймъс Граус радва почитателите си и с някои смесени малцови уискита /смес от малцови уискита от семейството на Едрингтън/. От втората група е дестилатът, който представям. Той е изключително стар – 30-годишен и включва само малцови уискита от Highland Park и Macallan. Градусните мерки сочат 43%. 


 Моите бележки започват с думи за аромата. В случая той ми напомни изключително много на ром El Dorado 15, т.нар. “ Демерара ром“. Много тъмни плодове /сливи и боровинки/, следи от шери, зрели малини, дървесност, пикантност като от пакетче с подправки /черен пипер/, карамел, силна ликьорност, почти нищожни следи от ароматна опушеност, останала като блед спомен от уискито на Highland Park, далечен спомен за аромата на кока кола. С времето споменът за  горената захар и рома Ел Дорадо остават. Долавя се и слаба цитрусова нотка от манго, съчетана с очевидните следи от шери. Като цяло бих го определил като комплексен и балансиран, без шери заемките да го превръщат в „шери гигант“. Уискито е наистина старо и с времето мирисът се доразви. Долових още спомен за сметанов крем с ванилия и кафе, нотка билков мед, орехи, засилващ се облик на тъмните плодове. Кафето и дървесността в случая се съчетават чудесно. Едвам доловимата опушеност гарнира по приятен начин ароматния му профил, засилвайки впечатлението за комплексност. Появява се апомен за сладко от ягоди, и нуга халва. Вкус – в началото пикантен, ведно с което силно сушено-плодов, меден, със следи от билки и явен спомен за шери. Суховат, сладникав, спомен за липов чай, слаба “ земна нотка“, отприщва слюноотделянето. Долавя се и мимолетна горчивина като от кафе. При втората глътка пикантността се засили, без обаче да дразни. Шери нотките и суховатостта продължават престоя си. При втората глътка към опушеното открих и спомен за восък. Финал – траен, ликьорен, в началото не много сладък, боле от вишни, череши и ягоди, масленост, слабо сгряващ, мед, горчивина не се долавя. Слаб спомен за ябълки, над които обаче доминират сушените плодове и шери следите, които с времето се засилват. Оценка: 90-91/100. Цена: около 400 лв.


 В обобщение: чудесно богато и добре развито уиски, което несъмнено попада в списъка ми с желания до Дядо Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии