Dark Mode On / Off

Whiskey fest Sofia 2018 – preview

 
 Навлизаме в онази част от годината, когато алкохолният интерес на големите и малки компании, а и на потребителите и консуматорите, се обръща към по-сериозните откъм градус алкохолни напитки. За поредна година краят на месец октомври ще приюти най-големото уиски събитие в България – Whiskey fest Sofia 2018. По установена традиция реших да ви разкажа за него, но този път в статията ще прочетете информация, която иначе би била недостъпна за повечето от вас. Не ми се искаше просто да отбивам номера със сух и неинформативен текст, както ще постъпят големите медии, отразяващи платените публикации за събитието – вместо това счетох за по-удачно да се свържа с колегите и приятели от компаниите-вносители, които ще участват феста, за да мога да ви обрисувам картината месец преди началото на Уиски фест 2018г. Отправих питания чрез елкектронна поща и чрез фейсбук до почти всички участници /не до всички, тъй като не водя каталог на всеки вносител/ – някои колеги бяха повече от отзивчиви и представиха подбробно новите си продукти, но все още има няколко фирми, от които се надявам да получа обратна връзка. И така, какво знаем до момента за Whiskey fest Sofia 2018?
 Фестът ще се проведе между 26.10 и 28.10.2018г. в „София Ивънт сентър“ /SEC в „Парадайз мол“/. Достъпът до събитието се осигурява посредством два вида билети: тридневен, струващ 45 лв. и неделен, на цена от 30 лв., даващ достъп единствено до последния ден от събитието. Всеки от тях включва и чаша Гленкирн /Glencairn glass/, както и определен набор от уиски валута, наричат се уиски талони /ще ги наричаме „обикновени кредити“/ – тридневният билет ви носи 15 уиски кредита, а неделният – 10. В торбичката ви ще има и бутилка с минерална вода, от която има и диспенсъри в залите. Имайте предвид, че ако ги изчерпите, винаги може да закупите нови на място /миналата година един обикновен уиски кредит струваше 3 лв./. Важно: неизразходените кредити не могат да бъдат върнати.
 Всяка напитка на щандовете си има определена цена, срещу която се получават по 15 мл. алкохол /не само уиски, тъй като на феста ще се предлагат още ромове, брендита и коняци/. Възможно е дозата от дадено уиски да ви коства един кредит, но някои могат да струват и повече. Имайте предвид следното: по-скъпите и редки уискита се предлагат срещу друг вид талони – наричат ги „златни кредити“. Те се продават отделно на място и не са включени в цената на билета /отново през миналата година всеки струваше 10 лв., ако не бъркам/. Важно: дозата от уиски, оценена в златен талон не може да бъде закупена с еквивалентна стойност в обикновени кредити. До първи октомври билетите могат да бъдат закупени с 10% отстъпка.
 Важно: билетите ви дават достъп до събитието и до щандовете. На феста обаче се провеждат и специални уиски/ алкохолни дегустации, входът за които се закупува отделно. На сайта на събитието /цък/ се оповестяват класовете и оттам може да си закупите съответните билети.
 Всичко това обаче е стандартната информация, която може да прочетете навсякъде. В следващите редове ще ви разкажа за новостите, в частност за новите марки и ботлинзи, които ще може да откриете на феста – било то на щанд, на клас или в магазина към събитието. Всички представяни марки са налични на официалния сайт, без обаче да са конкретизирани като отделни налични версии.
 Тази година фестът ще подслони някои интересни заглавия. Ще започна от потвърдените /акцентирам, че пиша за тях – ако получа допълнителна информация, ще я включа впоследствие/ брандове с по-екзотичен нрав. За финал ще оставя част от другите марки, участието на които също е поставено вън от съмнение.
 1. Очаквайте японските уискита Kurayoshi и Fuyu.
 Курайоши /дано не съм много далеч от правилното произношение/ е все още прохождащо уиски от Япония. За първи път го видях през април на летището в Амстердам /от там са и снимките ми/, очаквайки полета си към Абърдийни и последвалото посещение в новата дестилерия на Макалън /The Macallan/. Все още не съм го опитвал, тъй като до скоро не бе налично тук. От Холандия не посмях да си купя бутилка, тъй като цените му там бяха доста високи. За щастие на щанда на вносителя на феста ще се отворят Kurayoshi Pure malt, Kurayoshi Pure malt sherry cask, Kurayoshi 8 y.o., Kurayoshi 12 y.o. и Kurayoshi 18 y.o. Japanese whisky. Освен тях на феста ще открием и смесеното уиски Fuyu, за което не съм сигурен дали ще бъде налично за опитване на щанд. Ще опитам част от тях и подробно ще ви ги представя.
 2. Lambay Irish whiskey.
снимката е от тук
  
 Лабми или Ламбе е ново ирландско уиски, смесено и малцово, което отлежава за определен период в бъчви от коняк /Camus – Камю/. Също дебютиращо заглавие, което ще бъде налично на феста – предполагам и за опитване. И двата ботлинга са непознати за мен и ще ми е интересно да видя как са се съчетали малц/ зърно и влияние на коняк.
 3. Chivas Regal XV blended whisky
 Тази година семейството на Шивъс Рийгъл /Chivas Regal/ ще получи още един свой наследник – това е 15-годишния Шивъс Рийгъл, който също ще бъде на ваше разположение на феста. В залата за бренди ще може да опитате и някои от версиите на арменския бранд Арарат. Освен това, от Перно Рикар са осигурили наличности от The Glenlivet 12 y.o. и новия бач от The Glenlivet Nadurra Oloroso.
 4. Обновената гама на Jura single malt & Jura 18 y.o. „One for you“.
 Шотландското островно уиски Джура получи изцяло нова продуктова гама, заменяща настоящата. Освен нея на феста ще видим и 18-годишната Джура, известна като „One for you“, придставляваща заключителната част от трилогия, чието първо издание „One for the road“ бе пуснато през 2016г.
 5. Jameson 18 y.o. Bow street cask strength Irish whiskey.
 Най-новият 18-годишен Джеймисън, Bow street, бутилиран без разреждане с вода /cask strength/ също ще бъде забелязан на феста, но ще се предлага единствено в магазина. Очаквайте скоро и неговото представяне в блога.
 
 На феста ще дебютира и новият Джеймисън, отлежавал за кратко в бурета, в които се е съхранявала бира – Jameson IPA edition, явяващ се наследник на Jameson Caskmates.
 6. Diageo Special Release 2017.
  
 В магазина към събитието ще се продават част от лимитираните специални версии на Диажио, пуснати през 2017г. Налични ще бъдат Blair Athol 23 y.o. single malt whisky /Блеър Атъл/, Glen Elgin 18 y.o. /Глен Елгин/, Caol Ila 18 unpeated style /Къ Ила/ и Teaninich 17 y.o. single malt whisky /Тийниник/. Заради ограниченото количество тези версии няма да се отварят на щанд или клас.
 7. Glenfiddich 30 y.o. & Glenfiddich 21 y.o. Winter Storm single malt whisky.
снимката е от тук
снимката е от тук
 
 Няколко бутилки от лимитираните Гленфидик 30 и Гленфидик 21 „Уинтър сторм“ ще бъдат на разположение в магазина. Разбрах, че бройките са няколко и няма да се представят на клас или щанд. Успех в ловуването на елена.
 8. Highland Park Valknut.
  
 Ново заглавие и при Хайленд Парк – Валкнут ще дебютира в България. Освен него дочух, че се очакват и други изненади, но все още се пазят в тайна.
 9. Новите редици на Макалън.
снимката е от тук
 На Уиски фест 2018г. ще видим не малко нови версии на Макалън. Може би най-сериозният е 72-годишният декантер, носещ името The Genesis Decanter. Освен него сред по-зрелите ботлинзи на феста ще бъдат Macallan 40 y.o. & Macallan 50 y.o.
 
 
 По-достъпната годишна версия на дестилерията, която ще се опитва на щанд и клас е Macallan 12 y.o. Double cask, която първоначално бе ексклузивен ботлинг за Тайван, но вече се дистрибутира и в Европа.
 Тази година ще се сблъскаме и със „зеления рейнджър“ – Macallan Edition 4 single malt whisky. Докато очаквате неговото представяне, на ваше разположение в блога са ревютата на Edition 1 и Edition 2.
 
 
 Есенният фест ще донесе и високоградусен повей, носещ името Macallan Classic cut, навярно версията от 2018г., тъй като уискито дебютира в първия си бач през 2017г. в САЩ. Бутилира се при сериозен градус, който при партида две надхвърля 51% алкохол.
 За състоятелните от вас ще бъда предоставена възможност да се сдобият и с черния декантер на Макалън, Decanter M, до който се докоснах в дестилерията през април. Уискито предлага интересна комбинация между шери и опушеност срещу цена, надхвърляща няколко хиляди евро.
 До момента това са потвърдените ми нови заглавия. Отделно от това, научих, че на щандовете ще се опитват Glengoyne cask strength, Glengoyne 10 y.o., Glengoyne 12, 15 и 18, Tomintoul Tlath, Peaty Tang, Tomintoul 12 Olorosо, Tomintoul 25 y.o. Сред потвърдените марки е и Гленкадам /Glencadam/.
 
 
 Дестилериите на Бенриак и Глендронак също ще бъдат представяни на феста, но не знам с кои свои разновидности. Двете снимки долу имат единствено илюстративен характер.
 
 
 
 От официалната страница на събитието научих, че със свой щанд ще разполага и Гленфарклас, както и компанията „Дъглас Ленг“.
 Дестилериите на Глен Морей и Спейбърн също ще вземат участие със свои версии, но не получих конкретен отговор кои точно ще бъдат те. По същата причина не мога да кажа нищо конкретно за Томатин и Балблеър.
 На щандове ще можем да опитаме и по-непознатите марки Lower east side blended malt whisky и едномалцовите версии на Улфбърн /Wolfburn/, както и някои от внасяните в България бърбъни.
 
 
 
 
 Пълният списък на заявените марки може да видите на сайта на събитието, където се качва информация и за предвидените уиски класове. Настоящата статия не цели изчерпателно да ги индивидуализира. При постъпила допълнителна информация ще я допълвам своевременно.
 Наздраве, приятели!
 Надявам се да се видим с повече от вас след месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии