Dark Mode On / Off

Old Pulteney Navigator single malt whisky

 Поредното представяне на уиски от Шотландия. Този път става въпрос за едномалцовото уиски Олд Пълтни на едно именната дестилерия от района Хайлендс, в района на пристанището Уик /Wick/, което през 19-ти век било спрягано за водещия европейски център по улов на херинга и приютявало по около 1000 лодки. Дестилерията е основана през 1826г. от Джеймс Хендерсън в чест на починалия през 1805г. Сър Уилям Пълтни, на който е кръстено и градчето Пълтни /водят го Пълтнитаун, но аз ще го пиша Пълтни/, основано именно покрай тази рибна индустрия. 

 Определят я като най-северната шотландска дестилерия, разположена на големия остров /най-северната изобщо е тази на Highland park/, като в първите години от съществуването си била достъпна само по море /предимно по този начин/. Въпреки, че Wolfburn distillery се мъчи да `и оспори този приз.

 Малцът бил доставян с кораби, както било транспортирано и уискито, като повечето работници били и рибари /херингата била добър източник на доходи към онези далечни години/. И споменавайки риболовния бум ще спомена, че херингата събрала толкова много хора, че местните власти въвели за кратко – около 20 години, Сух режим. Фамилията Хендерсън управлявала дестилерията до 20-те години на 20-ти век, когато била продадена. През 1923г. била препродадена на John Dewar & Sons Ltd. През 1925 г. била закупена от Distillers Company Ltd. /сега Diageo/, които я затворили през 1930г., за да възобнови дейността си през 50-те години, когато Робърт Къминг /адвокат, сдобил се с дестилерията на Balblair през 1949г., която вече съм ви представял/ я закупил. В следващите 20 години новите собственици често се сменяли, за да дойде 1995г., когато била продадена на актуалните господари от Inver House Distillers, които пък от своя страна били погълнати от по-голямата риба Pacific Spirits през 2001г. През 2006г. голямата риба била придобита от International Beverage Holdings. 

 И за финал още някои забавни факти. През етап от историята част от малца на дестилерията се е ползвал за смесеното уиски на Ballantine`s. Освен това, твърди се, че медните казани били отрязани /т.нар. „шия“/, тъй като били прекалено високи и не се побирали в помещенията. Производствения обем на дестилерията е около 3 млн. литра, като в складовете `и могат да се съхраняват до 30 хил. бъчви.  

 В следващите редове ви предлагам бележките си за уискито без означение на възраст Old Pulteney Navigator. Пуснато е на пазара през 2013г., за да подчертае спонсорирането на регата по време на световния тур, като уискито отлежава в бъчви от бърбън и шери, селектирани от мениджъра Малкълм Уоринг /Malcolm Waring/. 

 Аромат – ядки, мед, силен, плодов, цитрус, дървесен, ликьорен, слаби нотки сушени плодове, тревист, пиперлив, мирис на сладкиша пишмание, трошени орехи и торта гараш с череши, ако може да съществуват в този прекрасен сладкиш. Още – кайсии, спомен за бърбън и спиртна нотка. С вода – малко кедрови ядки, но нищо по-особено. Вкус – леко сух, пикантен, щипване по върха на езика, малцова сладост, спомен за кайсии, плодово боле, бърбън нотка и сладост. С вода – несъществена промяна. Финал – средна продължителност, слаба горчивина, ментова свежест, слаба сладост, ядки, а с вода сушени плодове, кайсии и още сладост. 
 Оценка: 80-81/100. Цена: не ми е попадала на цяла бутилка. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии