Dark Mode On / Off

Teeling Brabazon Series 2, port cask, single malt whiskey

 
 Преди да подготвя представянето на следващото шотландско малцово уиски, ще ви разкажа за малцова, но ирландска благинка. Обичам да разнообразявам менюто си и бърбъните, ирландските уискита и техните събратя от останалия свят са добре дошли в чашата ми. А не бях опитвал ирландска отвара от 22.02.2019г., когато ревюирах версия на Writer`s Tears CS. Продуктът, който ще отсрами ирландците носи името Teeling Brabazon Series 2 /Тийлинг Брабазон/ и се предлага като част продуктовата гама на новия производител, ситуиран в Дъблин. Самата дестилерия Тийлинг е на 4 години и пуснатият през 2017г. „Брабазон 2“ не е произведен от нея, а от дестилерията Куули /Cooley/, която родът Тийлинг основава в края на 80-те години на 20-ти век и която продадоха преди няколко години на световния алкохолен гигант „Beam Suntory“. В клаузите на сделката навярно е поместена и възможност вече получен и отлежаващ спирт да бъде заделен за Тийлинг, който те да бутилират в определен момент, докато техният малц все още си отмаря в складовете и очаква достигане на желаната възраст.
 
 
 Името подсказва, че тази разновидност е мислена като по-особена вариация. В сайта на дестилерията е посочено, че от „Brabazon 2“ /предхождан от Brabazon 1, отлежавал в шери бъчви/ са напълнение 12500 бутилки и с тях братята Тийлинг искат да отдадат заслуженото на Уилям Брабазон, който в изминалите векове спомогнал за развитието на търговията в Дъблин.
 
 
 Уискито „Брабазон 2“ на Тийлинг не акцентира върху годините си престой в дъбовите бъчви и той не е посочен. При тази серия най-общо вниманието се привлича към ползваните винени бурета, като в случая с настоящата напитка те са такива от порто. Не ми стана ясно дали уискито изцяло старее в екс-порто бъчви и се обърнах към сайта на дестилерията, откъдето разбрах, че е комбиниран изцяло порто отлежал малц с такъв, който само е финиширал съзряването си в такива бъчви /“By choosing a complementary range of vintages, sizes and styles of Port cask matured and finished Single Malt whiskey, the Brabazon Series No. 2 captures all the unique flavour and character Port casks can impart.“/. Интересен подход, с който по мое мнение се търси оптимален баланс между влиянието на винените бъчви и спирта. 
 
 При „Brabazon 2“ алкохолното съдържание е 49,5%, уискито е двойно дестилирано и не е студено филтрирано. Все характеристики, които го отличават от повечето ирландски роднини. Дали цветът е естествен? Може би, но на етикета, а и в сайта това не е описано изрично.
 
 
 Аромат – щедра сладост, отчетливо винено влияние, нотки ананас, манго, банани и солидна пикантност. Напомни ми и на сок мултивитамин. Долових слаба парфюмност, усещане за сладко от жълт костилков плод, билки, ванилия, сушени банани и кайсии, слаб нюанс на ацетон, ромова есенция, карамелизиран жълт плод и липов цвят. С вода – халва, жълти плодове, слаб тъмен мотив, по-лека пикантност, роза, мармалад от портокали, спомен за желирани бонбони, банани и ягоди. Вкус – интензивен, отприщва слюноотделянето, жълти сливи, кайсии, праскови, спомен за червеникав плод, сладост, лека киселинност, джинджифил и слабо нагарчащи ядки. С вода – лакта, сладост, зелена круша, пиперливост, свежест, а след още едно добавяне на вода пикантността спадна осезаемо и на преден план излязоха плодовите заемки. Финал – среден, сладост, пикантност, тревистост, нотки праскови, жълт костилков плод, сгряващо усещане. С вода, добавяна на два пъти – бързо отшумяваща горчивина като от нагарчащи ядки, пикантност, плод от жълтата гама.
 
 Оценка: 83-84/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 100 лв. /по спомен/.
 
 В обобщение: сладко плодово уиски, при което пикантността се усеща интензивно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии