Dark Mode On / Off

Whiskey Fest 2017: няколко съвета за добро настроение

 Вече почти преполовихме месец септември и по всяка вероятност всички вече се настройваме към работния ритъм на есента. Лятото асоциираме с почивка и забавление, докато следващия я сезон предвещава концентриране на усилията върху трудовите ни задължения. Това е и периодът, през който се провежда превърналия се в традиция Уиски фест София /Whiskey Fest Sofia/. Вече писах какво предвещава той тази година и не крия, че имам още по-високи очаквания за мероприятието, което ще предложи нови марки и дестилати на вниманието ни, някои от които до момента не са били представяни у нас. Освен красотата на развиващата се уиски култура, фестът предлага и очакваните алкохолни изкушения, към които следва да се подхожда с внимание и уважение. Организаторите на събитието ясно разбират значимостта от спазването на етикет на поведение по време на феста и са обособили конкретни правила за поведение в отделен раздел на сайта на събитието. В следващите няколко реда аз бих искал да ви дам няколко приятелски съвета за добро настроение по време на провеждането му. Приемете ги като приятелски подсказки от човек, който е преминал през няколко уиски сбора и е натрупал някакъв опит в сферата.
 1. Здраве и алкохол. 
 Реших да изложа всичко, което ми хрумва в точки за по-голяма прегледност. Очаквано, първата от тях е отредена на здравето. Вярно е, че събитието се провежда веднъж годишно, но ако физически или емоционално не се чувствате добре – не се чувствайте длъжни да консумирате алкохол. Без значение дали вече разполагате или не с входен билет. По себе си съдя, че когато не съм на 100 % уискито не го усещам по същия начин, както когато съм в оптимална кондиция. Тук не визирам евентуалните противопоказания на медикаменти с алкохола. Ясно е, че двете са несъвместими. Просто, ако не се чувствате на ниво – пуснете го „дъждовен“.
 2. Храна и алкохол.
 Вторият акцент резонно поставям върху храната. Не говоря за замезването, а за това, че е добре да сте сити, преди да насочите чашата към гърлото си. Не се колебайте да заредите енергия преди началото, тъй като ако сте гладни, ако стомахът ви е празен, алкохолът ще се абсорбира по-бързо в кръвта ви. Дори и да наблегнете на по-пикантна или ароматна храна, винаги може да прочистите небцето преди отпиване на уискито. Важното е да не консумирате алкохол на гладно.
 
 3. Алкохол и шофиране.
 
 Аз съм шофьор, но никога не съм управлявал автомобил или каквото и да било превозно средство след употреба на алкохол. Никога. Не го правете и вие. Без значение дали усещате влиянието на алкохола върху себе си. Насочите ли се към Уиски феста – оставете пилотското място на някой трезвен. До мястото на събитието /Парадайз мол, „SEC“/ вече пътува и метро, така че не съществува оправдание да хванете волана вече пили.
 4. Алкохол и вода.
 Водата е най-добрият приятел на уискито. Уискито се произвежда от вода, ние също сме почти изцяло съставени от нея. Не щадете водата по време на феста и след него. Забелязал съм, че на много места в залите има диспенсъри за вода, които плачат за нашето внимание. Имайте предвид, че алкохолът изсмуква водата от организма ни /включително и от мозъка ни/, което води до състоянието на махмурлук. Единственото спасение е умерената употреба на спиртната течност и щедрото поливане с вода.
 5. Крекери и кафе.
 Да речем, че сте имали търпението да прочетете статията до тук, без да ме „поздравите“ за акъла, който ви давам. Време е да се насочим към частта с почистването на небцето. Влезли сте вече, опитали сте няколко напитки, но усещате, че започват да ви се сливат като профил. Решението: носете си кафени зърна в чашка, пийте чисто кафе без захар на самото събитие или яжте неутрални крекери /без интензивни подправки/. Всичко изброено, съчетано с водата, ще почисти възприятията ви. 
 6. Ред за отпиване на уиски.
 Има вероятност да сте кален боец и съветите, които описвам да са ви пределно добре познати. Има шанс и да сте прохождащ малцофил или просто случаен посетител на блога, а после и на самия фест. Затова ще ви дам следната препоръка: не започвайте вечерта си с опушено уиски, ако след това ще опитвате далеч по-слабо интензивни напитки. Уискито с опушен характер /Laphroaig, Lagavulin, Bowmore, Talisker …/ ще превземе устата ви с интензивните си ароматни и вкусови черти, и всичко след него ще бледнее. Затова, стартирайте вечерта с нещо по-леко. По-леко като градус /минималното алкохолно съдържание на уискито е 40%/, по-ненатрапчиво и като характер. Опитайте някое ирландско уиски, някой бърбън, някое сладникаво и плодово уиски от Спейсайд, леко по-пикантен Хайлендър и едва след това, на финала на вечерта и на пътешествието ви, се насочете към опушените уискита /видите ли означението „peat“ или „peated“ – това са те/.
 7. Заложете на непознатото.
 Ясно ми е, че живеем във времето на марките и на търговските образи, с които се асоциираме или които сме свикнали да възприемаме за еталон за качество, най-често заради неспирната им реклама. На феста има подобни брандове, които може би всеки от нас е чувал. Няма да ги изреждам. Най-лесно е да влезете с талоните си /средството, с което закупувате количеството уиски по щандовете/ и да ги „изгърмите“ на щандовете с разпознаваемите марки. Уиски фестът обаче не е стандартна петък вечер в близкото заведение, а място за експерименти и изследване на непознатото. Заложете на марките, които не сте чували. Нищо няма да загубите. Символите ще ги има и след това по баровете, но шантавите нещо ще са налични само в някои магазини и за да ги опитате ще се наложи да купите цяла бутилка. Пробвайте индийско уиски /YOLO/, уелско уиски, ирландско уиски, скоч от дестилерия, чието име ви кара да завържите езика си на възел – фестът е мястото за рискове. Без риск няма сполука. Разбира се, няма лошо да „разтегнете“ мускулите с някой пивък бленд, преди на се потопите в света на по-сериозната екзотика, но моля ви – не стойте в зоната си на комфорт.
 8. Заложете на рядкото.
 В природата ни е да бъдем прагматични. Фактът, че живеем в България само подсилва тази ни черта. Без значение какъв билет ще си купите, талоните ви винаги са ограничени и няма да стигнат да опитате всичко. Да, може да си купите нови, но тогава рискувате да надхвърлите бюджета си или да прекалите с алкохола. Моят съвет: по всяка вероятност в торбата с входния билет ще има и книжка с дестилатите, които ще се предлагат на феста. Прегледайте я и изберете наистина редките неща. Не всеки ден ни се предоставя възможност да се насладим на 18-, 21-, 25-годишно уиски. Щом попаднете в залата, направете една обиколка на щандовете и набележете тези щуротии. Вместо повече обикновени дестилати, аз бих заложил на няколко по-редки. Качество преди количество.
 9. Алкохол и обучение.
 Някои от описаните по-горе по-недостъпни дестилати ще бъдат налични единствено на уиски класовете. Входът за тях се купува отделно и се движи между 10 и 50 лв /засега това са обявените крайни стойности/. Дори и да не сте били до момента на подобен клас и да се притеснявате, че не знаете чак толкова за уискито – не се колебайте да посетите поне един. Обикновено се водят от хора с богат опит в сферата, които са приятелски настроени и ще отговарят на въпросите ви. Да, никой няма да изпитва на тези сбирки. Водещият не е класен ръководител, но това не означава, че прекомерното шумене е добре дошло.
 Ако имате въпроси, адресирайте ги и към хората зад щандовете в общата зала. Част от тях са истински ценители и ще могат да ви насочат при колебания. Е, има и хора, за които обслужването на щанд е просто работен ангажимент, а не призвание, но да не забравяме, че идеалното щастие не съществува.
 10. Забравете за „мезенето“.
 На последния фест, „Whisky, rum & wine 2017“, с Яна бяхме зад щанда на уиски и впечатление ми направи поведението на няколко типа хора. Едните от тях търсеха лед, а другите си носеха кутии с бонбони, шоколади и безалкохолни. Нищо против леда и сладките изделия. Нищо против ядките или червените колбаси. Идеята на уиски фестовете обаче е друга – да развие уиски културата. В домашни условия или в заведения всеки може да си се наслаждава на уискито, както му носи удоволствие. На феста обаче е по-удачно човек да се потопи в света на уискито и да се постарае да го изследва в чистия му, неподправен вид. Заменете всичко това с добра компания, придружена с чаша вкусно уиски и няколко чаши вода, и ще преоткриете нов свят.
 11. Финалният ми съвет е да не предозирате употребата на уиски. Минималното количество, което ще се разлива е 15 мл, което не звучи обещаващо по стандартите на предлаганото в заведенията. Възможността от последващо закупуване на още талони създава опасност от натрупване на повечко дозички. Форумът предполага приятелска атмосфера, а не суркане по пода и не е приятно да виждаш пияни хора.
 Благодаря на всеки, изчел насоките до самия им край. Ако желаете, може да се абонирате за публикациите в блога чрез електронна поща, на която ще получите мейл от „Feed Burner“, който трябва да цъкнете, за да се случи магията.
 Наздраве!
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии