Dark Mode On / Off

Whiskey Fest Sofia 2019 – preview


 Няма да ви лъжа – застудя си и все повече мирише на зима. Лятото, пясъкът, студената мента с тоник или сода/ бира под някое капанче избледняват като спомен, но вместо тъга и въздишка по миналото, аз ви предлагам широка усмивка. Малцова, царевична, ръжена – зависи какво уиски предпочитате. Днес желая да ви напомня за предстоящия Whiskey Fest Sofia 2019, който ще се проведе между 25 и 27.10. в „Парадайз мол“ – там, където това се случва в последните пет години. Сайтът на събитието вече се попълва с информация, включително и по отношение на програмата с организирани алкохолни /не само уиски/ дегустации, наричани „майсторски класове“ – понятие, което се е наложило на длъж и на шир и се ползва в контекста на презентация на алкохол от водещ, обикновено представител на определена марка, който разказва и опитва с участие на гостите на определен набор от напитки.


 От подобен уиски клас е и горната снимка – по време на феста от 2017г. вносителите на „Бакарди“ и притежаваните от тази компания марки бяха спретнали чудна дегустация, водена от Фрейзър Кембъл, глобален представител на гамата от скоч уиски на алкохолния гигант, който и този път ще води своя презентазция. Поне до момента е обявен един негов клас, по време на който ще бъде поставен акцент върху гамата на смесеното уиски Дюарс /Dewar`s/, както се досещате – и то притежавано от „Бакарди.“ А така изглеждаше Галин Ганчев от „Мартини бар Варна“ и „Tasting room“ през 2017г. – възможно ли е човек да не бъде усмихнат зад щанд с вкусен малц?


 Говорейки за уиски класовете ще спомена, че се свързах с Влади Николов, който е част от екипа на организаторите /Наздраве, адаш!/, който ми спомена за някои интересни задаващи се класове /загатна за дегустация на уиски, чието име започва с „Я“ и завършва на „заки“, но докато класът не е поместен на сайта, не желая „да впрягам чашата пред бутилката“/. Очаквам допълнителна информация, за която ще ви държа в течение. Влади издаде и друга тайна, която касае ежегодната игра, която фестът инициира – регламентът ще бъде разяснен на самия сбор, но дочух, освен ако телефонната слушалка не се е пошегувала с ухото ми, че наградата е „туристическа“ по своя характер. Едновременно с това и малцова. Мисля, че сами може да се досетите. 😛 Дано победителят разполага с дрехи за студено време.


 Програмата на уиски класовете засега включва лист с ирландското уиски Тийлинг /Teeling/ и впечатляваща селекция на малц от шотландската дестилерия Томатин /Tomatin/ – снимките, които ползвам са част от моята селекция и са единствено илюстративни.


 Освен списък с майсторските класове, сайтът на събитието съдържа и обявление на марките, които ще бъдат представени в дните на провеждането му. На брой не са малко, но прави впечатление, че сред уискито се прокрадват и имена на ромове и брендита/ коняци. Ако не се лъжа, те биват отделени в собствена зала, но достъп до нея се осъществява със закупения входен билет. 


 Стойността му е 45 лв. – важи за трите дни на фестивала. Предлага се и неделен билет на стойност от 30 лв. Освен чаша, в която ще се отливат напитките по щандовете /обявената доза е от 15 мл./, билетите включват и определен брой талони /кредити/, с които се закупува уискито от щандовете. Става дума за това, което се разлива и опитва. Не съм сигурен дали някои от по-скъпите уискита ще се опитват срещу т.нар. „златни“ или специални талони – при всяко положение допълнитела „уиски валутата“ може да се придобива срещу съответната левова равностойност. Продажбата на цели бутилки се извършва в рамките на магазина на събитието.


 За допълнителна информация може да следите фейсбук профила на Whiskey Fest Sofia, а аз ще се опитвам да я обновявам тук своевременно.

 Наздраве, приятели!

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии