Dark Mode On / Off

Teeling 24 y.o. single malt whiskey

 

 Сред многото добри уискита на Уиски фест 2016г. едно изпъкна като отлично /по мое мнение/. Това бе 24-годишният Тийлинг, който бе представен за първи път в България на щанда на вносителя, а малко по-късно и по време на уиски дегустацията на продуктите, носещи името Teeling. Уточнявам, че дестилатът и марката са ирландски, но за разлика от повечето напитки от страната на леприконите то е едномалцово /в основата му стои покълналия ечемик/. Бутилирано е в натуралния си цвят, след отлежаване в бъчви от бърбън и финиш в такива от френското десертно вино сотерн, в отсъствие на студена филтрация и при 46% алкохолто съдържание. Въпреки че носи името „Тийлинг“, то не е дестилирано в новата дъблинска дестилерия, а в тази на Куули /Cooley/ през далечната 1992г., когато тя все още е била собственост на рода Тийлинг. Преди няколко години тя бе продадена на гиганта Beam Suntory, но семейство Тийлинг са запазили бъчви от вече дестилираното вече уиски, които да предлагат под новата си марка.
 
 Teeling Whiskey Company е основана през 2012г. от фамилията Тийлинг, а през 2015г. в Дъблин официално отвори посетителския център на дестилерията Teeling. Тъй като дестилерията е още млада предлаганото от нея уиски е дестилирано другаде /в дестилерията Куули/ и сега се презентира като продукт на новата компания. Основната гама на компанията включва три уискита без посочени години /Small Batch, Single Grain и Single Malt/, както и 15-, 21-, 24-, 26- и 30-годишни едномалцови дестилати.
 
 Цената на бутилката не е никак малка и на запад варира около 350 евро. Тук вече може да се намери и за по-малко, но ценната колба остава все така недостижима за мен. Но пък на феста пробата от нея костваше един златен талон /10 лв./ и не можах да устоя на предизвикателството. А и не исках.
 
 
 Може би някой ще каже, че ирландското уиски по презумпция е по-скучновато от шотландското или че не си заслужава опита. След като си поиграх с красивата течност мога с категоричност да отклоня подобни страхове. Вече бях опитвал благинките на Тийлинг, които не носят означение на възраст и едномалцовото уиски успя да ме впечатли. Тези с годините обаче знаех, че струват не малко и за момента ги бях отписал от плановете си. Но! Преди няколко месеца си намерих мостра от Teeling 15 y.o. Revival, която скоро ще опиша, а ето че фестът предостави възможност за още три други представяния. Първо опитах 24-годишния дестилат на щанда и силно ми хареса. После му се насладих и по време на организираната дегустация, когато мнението ми за него се затвърди. Но нека ви представя кратките си бележки за него.
 
 Аромат – първото, което ме впечатли бе леката опушеност, която е непривична за ирландските дестилати. После долових нотки лимонена кора, сос за месо, сос барбекю, тревистост, билки, подправки, далечна сладост като от бял шоколад, манго и сладко бяло грозде. Вода не съм добавял. Вкус – отприщва слюноотделянето, цитрус, боровинки, вкус на желирани бонбони „боровинки“, сладост, отново опушеност, мента, билки, портокал, пикантност. След второто отпиване почти люто усещане като от чили и още цитруси. Финал – траен, и тук долових нотките боровинки /по-скоро като бонбони/, слаба сладост, приятната опушеност, леки танини, грейпфрут, ментова хлад.
 Оценка: 90-91/100. Цена: вече се предлага в България между 500 и 600 лв.
 
 В обобщение: чудесно уиски, в което нетрадиционната опушеност е вплетена майсторски. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии