Dark Mode On / Off

Уиски календар за 2017г.

 Може би е рано да говоря за Коледа и за края на годината, съпътстван с трескавото търсене на подаръци и изненади за близки и приятели, но ноември е наполовина превзет и единствено две седмици ни делят от празничния декември, когато се втурваме в трескава подготовка за предстощите красиви моменти.

 И тъкмо заради това реших да ви представя т.нар. „малцов календар“, който ние от Храма на уискито подготвяме за втора поредна година. Както и през 2015-а, така и сега, си напечатахме 30-тина бройки от единствения по рода си календар за България, а може би и за света /някъде е възможно да съществува нещо подобно/. Екипът на Храма на уискито се състои от двама човека – от мен и от приятелката ми Яна. Не сме търговци, дистрибутори, магнати или шейхове – ние сме млади /за мен може би не важи/ хора, които обичат уиски културата и всекидневно се борим, за да я популяризираме, разчупвайки наложеното въприятие за уискито от филмите и нелепите реклами. Ако и преди сте попадали в блога знаете, че аз пиша статиите за всяко едно опитано от мен уиски, а заедно с Яна организираме няколко пъти годишно и т.нар. „уиски класове“. Аз предпочитам да ги наричам „уиски срещи“, на които споделяме идеите и опита си /всички присъстващи/ с ясното съзнание, че сме любители, а не експерти /в България за такива бих приел десетина човека и то с условности/. 

 Тъкмо защото не сме търговци, а страстни „малцофили“ /термин, който ползвам, за да отгранича последователите на уиски познанието/, предлаганият от нас календар означава много. И емоционално, и финансово. Около десетина дни бе в процес на изработка в далечен Пловдив, тъй като на собствена, шуменска земя, ми предлагаха прекомерно висока цена за направата му. Благодарение на приятел-последовател на блога /Вандов, наздраве/ се свързах с Георги от Града на тепетата и идеята ми доби чудесен завършен вид. Гланциран при това.

 Какво представлява календарът? Първо, на всяка една от страниците му виждате снимки /по-долу/, всяка една от която е правена от мен с телефона ми. Всяка има история – някои са снимани в Шумен, други на морето, в Пловдив, в София, в Шотландия. Нямат лъскавия външен вид на професионалната фотография, но имат минало, за което мога да ви говоря /сещам се за тази от месец август, коята направих на Смокиня, където морските капки украсиха вкусната отвара в чашата, която като по чудо не разлях в опита си да бъда оригинален :)/. 


 Второ, освен дванадесетте месеца, той съдържа и корица, включваща някои по-специални напитки, които имах щастието да опитам през тази година /18-годишният Гленгойн е сниман в самата дестилерия, но все още не съм го представил в блога/. Питаха ме защо искам корица, тъй като било непривично за календар да има такава. Без нея календарът ми се струва, че би бил незавършен, а и както споделих – това не е обикновен календар.  


 Трето – почти всяка уиски е представено от мен в блога и може да прочетете статията му. Ако липсва ще се постарая в най-скоро време да я добавя. Мога да спомена прекрасния 16-годишен Мортлак или почти неоткриваемите Роузбенк и Сейнт Магдалин, или невинно отмарящия на бара Уудфорд Ризърв, греещ на фона на тъмното небе. Красота. Само докато пиша/ говоря за тях и в съзнанието ми се зараждат две неща – желанието да се върна отново в Шотландия и да ги опитам повторно.
 Предвид наистина ограничения му тираж, без притеснение мога да го нарека лимитиран и специален. Няма кученца, езера и картини, няма масова манифактура, няма голи мацки на трактори и жиктопляктори или бебета с шапки – идеята е да се превърне в личен подарък за човек, когото ценим и който би проявил интерес към нестандартното и качественото. Вече 18 бройки от него намериха новите си собственици и мисля, че скоро и другите ще ги последват /отпечатахме 30/ – останаха 8 бройки без собственик. Ако проявявате интерес, може да последвате линка към фейсбук страницата на Whiskeytemple и да ми пишете съобщение, за да се уточним. 

 Наздраве!
Качество преди количество!
П.С. Снимките може да разгледате също на линка към Фейсбук. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии