Dark Mode On / Off

Millstone Sherry oloroso cask 6 y.o. single malt whisky, Special 5

 

 Чували сте за Жан-Клод Ван Дам, нали? Предполагам сте гледали десетки негови филми? Аз също. Като дете харесвах „Кървав спорт“ … Е, в тази статия ще си поговорим за друг „дам“ – Фред ван Зюдам, чиято сила не са били гъвкавите бойни движения и повалените екранни врагове, а производството на вкусен холандски алкохол. Точна така, холандците правят уиски и по мое мнение то е супер. Именно с такова ще завършим серията от дестилати, за които ще си поговорим на 02.06.2016г. в Шумен, по време на поредната уиски дегустация, на която ние от Храма на уискито сме домакини. Фактът, че представям холандско уиски съм сигурен, че води до недоверчив поглед и повдигане на вежди, но ако опитате красивата течност навряно ще ви накара да замените недоверието с широка усмивка.
 

 Zuidam Distillers е основана през 1975г. от Fred van Zuidam /Фред ван Зюдам/, по настоящем заменен от синовете си – Патрик и Жилберт. Замисълът му бил да бъде изградена малка, бутикова дестилерия, като за целта била оборудвана с един меден казан. През 1989г. производственият обем бил увеличен, като гравитира около 250 хиляди литра алкохол годишно. Именно синовете на основателя добавили още 4 медни казана, благодарение на които дестилерията разполага с около 1000 бъчви уиски в запас, очакващи правилния момент да бъдат насочени към пазарната ниша. Особено внимание се отделя на маята, като се ползва и белгийска пивоварна мая, която твърдят, че способствала за по-плодов краен продукт. Освен уиски /в т.ч. и ръжено/, Зюдам произвеждат ликьори и ром.  

 
 Уискито е 46-градусово. Интересното е, че 6-годишно /в този му вариант/, но ако бе бутилирано седмица по-късно щеше да бъде вече 7-годишно /на бутилката са отразени дата на пълнене в бъчвата и дата на бутилиране/. Защо е напълнено тогава не знам. Отлежава в бъчви от шери олоросо. Не знам дали е студено филтрирано, а относно цвета му попаднах на информация, че е естественият. Нямаше кутия и не мога да съм категоричен по този въпрос. Предполагам, че бихте заинтересували от цената му. В България не се предлага официално. Но пък може да го опитате в бар Masterpiece в Студентски град. Жоро Костов имаше бутилка в повече и реших да я грабна, за да мога да я представя по време на предстоящата дегустация. А защо се спрях именно на този дестилат? Вече бях опитвал неговия роднина, Millstone „2008“ 6 y.o. single malt whisky PX cask, cask strength, който ме спечели с качеството си и това повлия на избора ми. А и фактът, че става въпрос за непознато уиски, стоящо далеч от известните в България марки, числящи се към портфолиото на една или друга голяма компания. 
 
 
 Аромат – игрив и интензивен, доза пикантност, канела, екзотични подправки, тесто за хечен сладкиш, овкусено с ванилово-цитрусова есенция, козунак, бисквити „Закуска“, портокали, сушени тъмни плодове, силна асоциация с карамел, печени бадеми, Амарето, свежест, тревистост, сладост, спиртност, череши, пияни вишни, дървесина, шоколад. Долових още тирамису, печен плод с карамелизирана коричка, силен спомен за бърбън, едновременно с това и асоциация с тъмен ром или коняк, шоколад със сушени плодове, лешници и за финал – още тирамису. С вода – още подправки, локум с ядки, баклава, силна нотка кафе след време, свежест и сладост. Вкус – маслен, обилно сладък, слабо пикантен, „гъст“ и плътен, след време се разви джинджифилова нотка, слаба „метална нотка“, сушени плодове, плодове киснати в алкохол. Горчивина отсъства. И тук долових нотки, напомнящи ми на бърбън, които може би идват от дървото, ако за направата на шери бъчвата е ползван американски дъб. Вкусът отприщва слюноотделянето, като се появи и асоциация с коняк/ бренди, която долових и при мириса. След второто отпиване се появи нотка тъмна сладка бира, ябълки и приятна пикантност. С вода – сладост, малц и по-слаба пикантност. Финал – къс до среден, сладост, малц, шоколад, усещане като от бърбън, слаба пикантност, солидна масленост, нотка череши /сладко от череши, мед, след време и доза сладко от сини сливи, лека нотка ацетон, карамел и мента. С вода – мед, масленост и спомен за палачинки.
 Оценка: 90/100
 
 В обобщение: чудесно младо уиски, което носеше интересни нотки, съчетани с обилна сладост. С нетърпение очаквам следващите си срещи с продукти на дестилерията.            

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии