Dark Mode On / Off

Millstone „2008“ 6 y.o. single malt whisky PX cask, cask strength

 

 Уиски от Холандия?! Кой, защо, какво?! Възможно ли е? Да, да, да! Не само е хипотетично възможно, но е постигнато вече на практика. Звучи невероятно, но холандците също могат да се похвалят със собствена уиски индустрия. Е, не е на стотици години, но и 40-те, на които е дестилерията Zuidam /Зюдам/, основана през 1975г. и в която е дестилирано уискито от снимката, не се за пренебрегване. И да – уискито, което днес ви представям е едномалцово, но не е родено в Шотландия, Ирландия, Австралия, Япония или Тайван, а в Холандия. Носи името Millstone, като е на 6 години /дестилирано е на 24.04.2008г. и е бутилирано на 17.04.2015г./, с алкохолен градус от 54,2%, който е и този на бъчвата. Затова и уискито се води „cask strength“. А бъчвата, в която е отлежавало е такава от шери педро хименез /PX/. 

 Zuidam Distillers е основана през 1975г. от Fred van Zuidam /Фред ван Зюдам/, по настоящем заменен от синовете си – Патрик и Жилберт. Замисълът му бил да бъде изградена малка, бутикова дестилерия, като за целта била оборудвана с един меден казан. През 1989г. производственият обем бил увеличен, като гравитира около 250 хиляди литра алкохол годишно. Именно синовете на основателя добавили още 4 медни казана, благодарение на които дестилерията разполага с около 1000 бъчви уиски в запас, очакващи правилния момент да бъдат насочени към пазарната ниша. Особено внимание се отделя на маята, като се ползва и белгийска пивоварна мая, която твърдят, че способствала за по-плодов краен продукт. Освен уиски /в т.ч. и ръжено/, Зюдам произвеждат ликьори и ром.
  
 Всичко изброено звучи почти невероятно и далеч от представата ни уискито, като традиционна шотландска или ирландска напитка. Но пък именно холандците са едни от най-големите ценители на уискито, което може би подсказва, че течността в бутилката не би била лоша.

 Аромат – в началото мирисът ми се стори доста различен, особен и в същото време приятен, съпоставяйки го с опитаните до момента уискита. Носи много силна сладост, както и много подправки. Представете си мириса на тестото за козунак, като към него прибавим и цитрусова /лимонена и портокалова есенция/. Асоциация с печен сладкиш, кафе, ръжено уиски, много карамел. Ако това ви помогне да си представите мириса му, бих го сравнил и с атмосферата в един магазин за бонбони и захарни изделия. Уискито носи и далечен /в началото/ спомен за шери, кола, канела, канела с портокали, нотка кленов сироп, свежест. Има и лека спиртност, оправдана с високия градус и младостта на благинката. Уханието е доста интензивно. Дървесно след време. По-късно долових и спомен за тирамису, сладолед с кафе, асоциация с аромата на ирландския ликьор Шериданс, сладко от тъмни плодове – може би сливи. С вода – карамел, портокалови корички, коледен сладкиш, кафе и още кленов сироп. След време и под влияние на водата усетих „експлозия“ на аромати, най-вече на тъмни плодове, карамел, още цитруси, билков мед, тестен сладкиш с есенция и свежест. Добавих още няколко кахки вода – още от всичко изброено, почти като „Коледа в чаша“, сладко от сливи, фурми и смокини, а след като изпих уискито в чашата се появи и мирис, който ми напомни на този от сушени солени чери домати. Вкус – силно пикантен, сладък, мазен, отприщващ слюноотделянето, отново спомен за кола, сушени плодове и същевременно различен. С вода – повече сладост, пикантност, чили и в някаква степен парфюмност. Финал – траен, силна масленост, сгряващ, носещ сушени плодове, малцов, но не толкова сладък, колкото очаквах. Долових още ментово усещане и нотка тъмна бира. С вода – сушени плодове, спомен за шери, много нежна и приятна горчивина, подправки и още сладкиш.
 Оценка: 87/100. Цена: не се предлага в магазините тук – моят късмет излезе в бар Masterpiece. В Европа е около 60 евро. 


 В обобщение: чудесно уиски, което тотално разби представата ми това, какво би представлявало едно младо уиски. Богат, комплексен аромат, съчетан с пъстри вкусови нотки и емоции. Задължително ще го повторя. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии