Dark Mode On / Off

Kavalan Selection 2009 Virgin Oak #091103020A Taiwanese single malt whisky, bottled for Dramtime

 Днес разказвам за потенциално най-старото уиски на тайванската дестилерия Кинг Кар/ Кавалан, което ми е попадало към днешна дата. Вече съм опитвал няколко от техните напитки, в т.ч. пълнените от по едно буре благинки, които се предлагат под общото търговско име Солист /Solist/, но нито една от тях не е толкова стара, колкото бутилката, която през 2022г. закупих от моите приятели от холандския магазин Драмтайм /Dramtime/. По тяхна инициатива тайванският производител им бе отделил едно буре – неизползвано до момента за отлежаване на друг малц на Кавалан /затова се нарича virgin oak/, което бе разлято из 117 бутилки два месеца преди да навърши завидните за региона на Тайван 12 години. За Шотландия тази възраст е сравнително скромна, но климатът в онези части на Азия способства за далеч по-бързото взаимодействие между дърво и алкохол, и тези 12 години са усещат като далеч по-голям възрастов запас. А към това добавете и чисто новия дъб, и ще получите нещо много красиво.

 Сигурен съм, че някои от вас вече са доста добре запознати с практиката отделни производители да бутилират уиски за конкретни пазари и дори магазини. Тук не е мястото да изброявам кои шотландски дестилерии имат вече „нашенски“ разновидности, но ще спомена, че вече не са малко. По техен аналог хората от Тайван често бутилират свое уиски за партньори-вносители или търговци от западна Европа. А тъй като познавам Том – един от собствениците на Драмтайм, го помолих да ми запази бутилка от Кавалан-а, който екипът му бе избрал. И не след дълго това изключително наситено /и като цвят, и като профил/ уиски се озова при мен. Отворих го, споделих част от него с хората около мен /мисля, че са за завиждане :)/, след което уискито остана да чака ред за ревю. И преди няколко дни му посветих няколко кадъра, а след това и задълбочена заигравка с носа и с рецепторите в устата. А това единствено затвърди първоначалните ми впечатления за благинката.

 Разбирам, че пишейки тези хвалебствия ще породя резонния въпрос дали и ние тук в България ще получим сходен ботлинг /от същата бъчва по разбираеми причини е невъзможно/. Защо не? Вече тук се открива опушен Кавалан от една бъчва /опитах го по време на Уиски феста, но ми е невъзможно да дам категорична оценка за него – може и да си купя бутилка/, което доскоро си бе повече от екзотична хипотеза. Какво остава за уиски от чисто ново буре?! Стискам палци!

 От по-общите разкази нека се насоча към индивидуалните черти на бурето и на уискито в него. Как да разберете на колко години е то? Уточнявам, че питането се отнася до малцовете на Кавалан от серията от по една бъчва /Солист и другите подобни търговски серии/. На лицевия етикет е посочен видът и номерът на бъчвата.

 Споменах, че това е била чисто нова бъчва /предполагам от американски дъб, защото уискито в даден момент ми напомни силно на бърбън и/ или ръжено уиски/. Ако се вгледате в номера на конкретното буре /N091103020A/, може и да получите отговор кога е било дестилирано уискито. Нека илюстрирам казаното от мен, разчитайки кода. Буквата в началото му – при мен „N“, индикира, че дървото е било „ново“ – new или virgin oak. Ако имате винена бъчва или шери буре, буквата би следвало да бъде „W“ или „S“. Следващите шест цифри показват датата на дестилацията на отварата. При мен това са 091103, което ще рече 03.11.2009г. – да, отразена е наобратно, но това е алгоритъм, който може да прилагате и за другите стъкла. Последните символи от кода не съм сигурен какво бележат, но получихме времето на раждането на уискито. Кога пък е бутилирано, може да научите от кода на задната част на стъклото – на моето е отразена датата 07.09.2021г.

 И ето че получихме навършените години на уискито – то е на 11 години. Ако бе бутилилирано на 03.11.2021г., щеше да е на пълни 12. Презентирано е в натуралния си цвят, без студена филтрация и при 51,6% алкохолно съдържание. Тези данни категорично са отразени на лицевия етикет на стъклото.  Общо пък са били напълнени 117 бутилки, като моята е с номер 103. Мисля, вече сме готови за дегустационните ми бележки.

  

 Аромат – мощно усещане за малини, ягоди, череши, сладко от ягоди или малини, сладко от сини сливи, нотки шоколад с ягоди, палачинки с ягоди, канела, лека киселинност като от споменатите червени плодове, карамел. Асоциация с мирис на блат от сладкиш, заквасена сметана или йогурт с червени плодове, накиселяващи кайсии, ванилия, чийзкейк с боровинки и червени плодове, дъвка или бонбон „боровинка“, мед, кленов сироп, прилика с бърбън, сушени подправки, карамелизирани ябълки. С вода – все така пъстър мирис. Вкус – сладост, сухота, приятна пикантност, нотки червени плодове, карамел, малц, канела, чили, лека масленост, марципан, дървесното влияние е повече от видно. Отприщва слюноотделянето. Билки, билков ликьор, роза, малини и грейпфрут. С вода – сладост, пикантност, карамел, дървесност, „пияни вишни“, сухота. Финал – среден до траен, пикантност, дървесност, тъмен шоколад, кафе, киселинност като от червени плодове, препечена филия с масло и сладко от червени плодове, последваща сладост. Асоциация със сладкиш със сметана и сладко от червени плодове. Марципан, прилика с бърбън с високо съдържание на ръж или с ръжено уиски, презрели праскови. С вода – отново прилика с ръжено уиски, червен плод, кафе, карамел, тъмен шоколад, праскови.

 Оценка: 88-89/100. Цена: коства ми около 150 евро.

 В обобщение: богат и мощен Кавалан, който на моменти силно ми напомняше на бърбън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии