Dark Mode On / Off

Paul John Brilliance Indian single malt whisky

 

 Живеем във времената на засилена уиски консумация, водеща резонно до увеличено производство. Освен традиционните страни производители, на пазара вече можем да срещнем и продукти от по-екзотични държави, които съзнанието ни може би не асоциира с културата на дестилацията на алкохол – Тайван, Австралия/ Тасмания, Нова Зеландия, ЮАР, Исландия. Дори Индия вече заяви своите претенции да намери място на световния уиски атлас – може би сте чували за индийското уиски Амрут /Amrut/. Освен него страната, дала ни „Книгата на любовта“ и пикантните подправки предлага още една течност, заслужаваща внимание – малцовото уиски Пол Джон /Paul John/, което отскоро се дистрибутира официално и в България. Именно продукт, носещ това име искам да ви представя днес – Paul John Brilliance /Пол Джон Брилиънс/ е индийско едномалцово уиски, бутилирано при 46% алкохолно съдържание, в натурален цвят и в отсъствие на студена филтрация. А кой по-точно е Пол Джон?
 
 Пол Джон /Paul John/ е марка едномалцово уиски, произвеждано от компанията „John Distilleries Ltd“ в Гоа, Индия. Гоа е най-малкият индийски щат, влияние върху който са оказали и европейските колонизатори /най-големият град се нарича Вашку да Гама и носи името на португалския мореплавател/. Освен с големината си, щатът се слави и с красивите си плажове, разположени на Арабско море и с факта, че е един от най-богатите в Индия и стандартът на живот е по-висок. Може би тези фактори предопределят и появата на едномалцовото уиски, което се бутилира само за износ, отличаващо се от евтиното уиски за вътрешния пазар, в което често има примеси от захарна тръстика. 
 Компанията носи името на своя основател – Paul P. John. Началото е положено през 1992г. с идеята да произвежда достъпен алкохол – бренди, вино и уиски за индийския пазар. Малцово уиски идва на дневен ред едва от 2008г., а първият дестилат с името „Paul John“ дебютира през 2012г., когато е представен в Лондон. Оттогава портфолиото се разширява и включва 7 вариации на едномалцовото уиски Пол Джон, разпространявани вече в над 22 страни. 
 
 Дестилерията разполага с малки по обем медни казани, изработени в Индия, които могат да произвеждат до 3000 литра алкохол на ден. Произвежда опушено и опушено уиски, торфът за което се внася от Великобритания /предимно от о-в Айла/. За отлежаването на спирта се ползват бъчви от бърбън, в които алкохолът отлежава няколко години. Заради климатичните условия /високите температури и влажност/ загубите при стареенето са по-високи от тези в Шотландия. Но пък същите условия спомагат за по-бързото съзряване на алкохола, бутилиран след 4-5 години на матурация.  
 
 
 Аромат – ванилия, круши/ ябълки, печени ябълки, щрудел, лека кисела нотка, отчетлив плодов мирис, носещ сладост. Напомни ми на накиснатия във вода смлян малц. Долавя се свежест, доза парфюмност, спомен за ацетон, подправки /дафинов лист/ и спиртност. Може би бяла халва, пакетче с билков чай, дървесина, малц, прясно изпечена франзела и мая. С вода – подправки, тревиста свежест, плодова сладост и бонбонено-ванилова нотка. Вкус – сладост, малц, приятна пикантност, свеж плодов нюанс, оставя чувство на лека сухота, джинджифил, цитрусова кора, зърнена/ зелена нотка. Не бих предположил, че е толкова млад дестилат. С вода – още сладост, пикантност, свежест, зелена тревистост, крем брюле. Финал – среден, слаби танини, следвани от малцова сладост, мента, масленост, заменена от сухота, пикантност, асоциация с жълто-зелен плод. С вода – цветна нотка, плодове, намек за череши, слаба асоциация с праскови, танини, ядки от кайсии и горчив бадем.
 Оценка: 84/100. Цена: около 100 лв.
 
 В обобщение: уискито не предлага нищо епохално, но ако се абстрахираме от предубеждението си, бихме могли да останем доволни от него. На мен ми хареса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии