Dark Mode On / Off

Booker`s 6 y.o. barrel proof straight bourbon

 

 Много хора асоциират понятието „бърбън“ с евтина и груба напитка, „царевичак“ или вода за каубои. Аз не съм от тях. Виждате, че в блога Храм на уискито представям уиски от целия свят и никога не страдам от предразсъдък – подхождам към всяка напитка с дължимото уважение и интерес, без предварително да съм я отписал или напротив – възвеличал. Воден от тези си разбирания снощи реших да прогоня „смешните“ студове навън /казвам „смешни“, защото напитката в чашата има чутовен алкохолен градус, за който ще говоря по-долу/ с млад, лимитиран бърбън, числящ се към многобройното семействто на Jim Beam, по-конкретно към т.нар. „small batch“ серия, в която влизат представените от мен Knob Creek 9 y.o. straight bourbon, Basil Hayden straight bourbon и Baker`s 7 y.o. straight bourbon. Уискито от снимката е перлата сред изброените – Booker`s barrel proof straight bourbon, с произход щата Кентъки. Тази линия е презентирана за първи път в началото на 90-те години на 20-ти век.

 Буукърс е лимитирана версия на премиум бърбън, който се пуска веднъж годишно от Джим Бийм. Възрастта, градусът и вкусовият му профил варират и е възможно да попаднете на различни реколти от него, които услужливо са посочени на диагоналното етикетче на стъклото. Това означава, че и характеристиките биха варирали. Името му е вдъхновено от това на вече покойния мастър дестилър на Джим Бийм – Booker Noe /Буукър Ноу/, заместен към днешна дата от сина си Fred Noe /Фред Ноу/, който пък е в залеза на кариерата си, тъй като е на възраст и се очаква да предаде щафетата на сина си. До момента работят заедно. 

 Споменах в началото, че различните партиди варират като години и градус – може да срещнете Booker`s между 6 и 8 години, и между 60 и ~65%. Благинката е от категорията на стрейт бърбъните /няма карамел и е минимум 2-годишна по закон/, като освен това спада и към особено интересните „barrel proof“ бърбъни – такива, които са бутилирани с градуса на бъчвата, в която са отлежавали, без да са били филтрирани и разреждани с вода. Това ги прави наистина редки и желани за маниаци като мен, тъй като получаваме течността в натуралния `и вид, при това с наистина огромен ароматен и вкусов запас, който можем да нагласяме, разреждайки я с вода по наш вкус. Да, те са и по-скъпи, като бърбънът от снимката гони цена от около 100 лева, но за мен в случая тя е оправдана.

 Бърбънът, който аз представям е на 6 години и 2 месеца. Алкохолният му градус е 64,25% или 128,5 proof, съгласно възприетата система в САЩ /сега разбирате защо нарекох минусовите температури навън смешни – все пак държах едно течно слънце/. Партидата му е с № C06-K-8.

 Аромат – балсамико, ферментиращи плодове, зрели нектарини и праскови, ядки – кашу и печени солени фъстъци, фъстъчено масло, лека кисела нотка, която обаче стои прекрасно в чашата. Въпреки високия градус спиртност не долових. Открои се слаба дървесност, джинджифил, марината на пукан или печен пипер, сладост като от близалка, кисело-сладникав сос, сос барбекю, череши киснати в алкохол и все още доминиращи зрели праскови. Добавянето на вода е повече от препоръчително – портокали, още праскови и фъстъчено масло, ванилов сладолед. Добавих още няколко капки, след които споменът за ванилов сладолед се засили, като се появи и свежест и асоциация с черници. Вкус -мазен, пикантен, но не толкова, колкото се предполага при близо 65% алкохол. Плътен, интензивен, сладък, не се усеща спиртност, отново зрели плодове, бонбони теменужси. С вода /добавях няколко пъти/ – пикантност, сериозна при това, фъстъчено масло, сладост. Отприщва слюнката. С още вода – повече сладост и пиперливост по върха на езика. Финал – траен, сладост, розов цвят, плодови бонбони, сгряващ послевкус, плътен, маслен, спомен за чили, слаба дървесност, пуканки. С вода – плодова ликьорност, плодове киснати в алкохол, карамелизирани ядки, пиперливост, масленост и още сладост. С още няколко капки вода – слаба горчивина, плодове и плодови бонбони. 


 Оценка: 87/100. Цена: около 100 лв.

 В обобщение: престъпно добър бърбън. Бих казал и бърбън-еталон за премиум ориентираните американски напитки.      

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии