Dark Mode On / Off

Amrut Fusion Indian single malt whisky

 

  Време е за нещо екзотично, в смисъл „вери нетипично“ – за уиски от далечна и непозната, поне за мен, Индия. Страна, която асоциирам със свръхпопулация, пикантна храна, непонятни привички и в повечето случаи и с нещо евтино. И с чекнещите се мъже и жени из страниците на Кама Сутра, разбира се. До скоро не си представях, че там може да се произвежда качествено уиски. Бях чувал за евтините смесени „уискита“ /по-скоро алкохолни напитки/, които представляват смес между зърнено уиски и меласа или друг страничен компонент, но впечатления за тяхното малцово уиски нямах. И тъй като мисията на този блог е да търси и представя всяко световно уиски /без гаражните/ чаках момента, в който ще се запозная с Индия от малцовата `и страна. Този момент вече настъпи.

 Няколко думи за дестилерията, по-скоро комплексът, произвеждащ Амрут. Уискито се дестилира в Бангалор, Карнатака, като предприятието е основано още през 1947г. от /време е за сложни имена/ Радхакришна Рао Джагдейл, положил началото на компанията Amrut Laboratories. Амрут в превод от санскрит означава „амброзия“, „нектар на боговете“ и до колкото съм запознат, името е избрано именно с цел да се свърже със съществуващи тамошни митове /мда, явен маркетинг, познат навсякъде по света/. Компанията-собственик освен уиски произвежда и други видове алкохол /джин, водка, бренди/ и с времето натрупала опит в тази сфера. Историята на производството на малцово уиски обаче е сравнително кратка – за първи път такова е дестилирано в началото на 80-те години, но тъй като в Индия употребата му в този вид не била достатъчно разпространена, а и може би заради по-високата му цена, същото било смесвано със зърнено уиски и меласа, като напитките били дистрибутирани на местния пазар. През 1987г. била изградена и дестилерията, където се добива Амрут. Едва в началото на 20-ти век, с помощта на шотландски консултанти се произвело и предложило на вниманието на потребителите във Великобритания малцово уиски Амрут, което се харесало толкова, че компанията решила да насочи усилия към тази ниша. И след като вече няколко години уискито се подвизавало в Европа и получавало награди и признание, през 2013г. било представено и в други части от Индия, различни от Карнатака. 

 За уискито се ползват предимно нови дъбови бъчви и такива от бърбън, като Амрут предлага някои по-специални вариации с финиши в бъчви от ром /който те произвеждат/, шери и порто. Малцът идва основно от Индия, но от Шотландия се внася и опушен с торф. Възрастта на уискито е другият въпрос, на който искам да се спра – поради климатичните особености и по-високият процент на фири /“ангелски дял“/, уискито старее кратко време, може би 3-4 години. По-особеното с т.нар. „ангелски дял“ е това, че заради високата влажност и топлина се губи повече вода от дестилата, вместо алкохол, което обяснява и високият градус на бутилиране /явно хората в Амрут не желаят да разреждат уискито преди бутилиране/. 

 Напитката, която представям в това ревю е Amrut Fusion 50% – едномалцово уиски, ползващо местен и внесен от Шотландия покълнал ечемик /малц/.

 Аромат – първата асоциация, която направих, вдишвайки мириса на благинката бе с марля или бинт, към която мога да добавя и спомен за плодове и бадеми/бадемова напитка. По-късно плодовата нотка се засили, като се появи и слаб спомен за торф, череши. Мирисът е силен и спиртен, сгряващ и маслен. Асоциирах го и с етерични масла и кедрови ядки. Долових тревисти и флорални заемки, спомен за бърбън, карамел, прогресиращ и слаби сушени плодове. С вода /уискито при 50% е препоръчително да се запознае с минералната вода/ – отключи се повече карамел, ядки, плодове, плодово сладко и флорални мотиви. Вкус – силно пикантен, тревист, ликъорен, сух, отприщващ слюноотделянето, сладникав, носещ и слабия сопмен за торф, като ми напомни и за мириса на мехлем. С вода – по-сладникав, пикантността намалява, появи се минерална нотка и се засили усещането за торф. Финал – силен, парещ, слабо горчив и торфен, след което се появи сладост и спомен за плод. С вода – асоциация с мириса на кожа и странен послевкус, който свързах с болничен аромат. Сладостта също е налице.
 Оценка: 83/100. Макар че не се внася официално, Amrut Fusion може да се намери в България за около 80 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии