Dark Mode On / Off

Glen Scotia 2010 Vintage Heavy charred finish single malt whisky, Netherlands exclusive

 Практиката да се бутилира уиски за определен регион/ пазар е все по-налагаща се. Предполагам вече сте попадали и на малцово уиски, пълнено за нашия пазар. В случай че не сте, обърнете внимание на марки като Хайленд Парк, Гленалахи, Арън, Гленфарклас, Килхоман, Биг Пийт – сред тях може да срещнете благинки, адресирани до нас, любителите на уискито в България, като наличието им се дължи на усилията на съответните вносители и на желанието на дестилерията-производител. И двете страни в тези отношения заслужават адмирации и при отдала ми се възможност го изявявам чрез закупуването на конкретното стъкло. С написаното до тук желая да ви въведа в света на днешното ни уиски съвещание, в хода на което ще ви разкажа за шотландски малц, пълнен за друга страна, а именно за Холандия. Наясно съм, че вече се зове Нидерландия, но не мога да отвикна да я наричам по остарелия начин. Колегите от тази част на света са едни от най-видните любители на скоча, а и не само, и отдавна получават ексклузивни заглавия.

 Едно от тях бе и дестилираната през март 2010г. Глен Скоуша /Glen Scotia/, която през август 2021г. получи финалното си разпределение – рафтовете на холандските магазини. Още тогава я грабнах и във вечерта на пристигането ѝ я отворих. Досещате се – за целите на науката и любознателната малцофилия. Беше лято и то в онази му гореща част, в която градусите навън конкурираха алкохолните в бутилките, но с Яна някак успяхме да наместим чашите за малц, измествайки за кратко водата и динята от вечерното разхлаждащо меню. И като същински виночерпец, може би малцоливник, прогоних тишината от сърцевината на двата Гленкирна. Впечатленията ми тогава бяха, че пред мен стои леко шантаво уиски, но под „шантаво“ имайте предвид нещо интересно, което реших да оставя за по-хладното време, надявайки се, че през този период отварата ще успее да глътне малко въздух, за да се поотвори. Когато се консумира старо уиски, което е вилняло дълги години в бурето, бих скъсил изчаквателния период между отварянето и описването, но пред мен стоеше бурен младок на ~ 11 години, комуто бе нужно да се кротне. Така и стана.

 Бележките си подготвих преди няколко дни, след като още веднъж бях посегнал към уискито. Тогава видях, че аерацията е успяла да склони към разбирателство ечемичната напитка. Не до край, защото и сега забелязах леко бурния му нрав, над който обаче изпъкна сериозното дървесно влияние. Акцентирам върху него и това не е случайно. От дестилерията са бутилирали 8 бурета с Глен Скоуша, отлежавали изначално в бъчви от бърбън първо и последващо пълнене, след което уискито е било прехвърлено за месеци да доотлежи в силно обгорени бъчви от американски дъб, преди да бъде затворено в шишето. Този финален период е подействал като атомна експлозия за малца, тъй като след обгарянето тези бурета са отприщили допълнителен заряд от въздействие върху аромата, вкуса и цвета на уискито. На тях се дължи и доста наситения му нюанс – вино тук не е ползвано.

    

 След този магически сблъсък на дъб и млад зърнен алкохол, уискито е било бутилирано през май 2021г. при 56.8% алкохол, без да е студено филтрирано и както вече загатнах – в натуралния си цвят. Партидата включва 1918 стъкла и едно от тях намери двама свои приятели тук – Яна също го хареса, независимо от леката опушеност, която не ѝ е от любимите характерискити на скоча.

 

 Аромат – асоциация с влажна дървесина, заквасена сметана, ванилия, кайсии, накиселяващи ябълки и ябълков щрудел, канела, сладост, намек за опушеност, манго, плодови бонбони от жълтата гама, карамел, сладко от кайсии, нотки шоколад, марципан, кедрови ядки, доза спиртност. С вода – горена захар, сладко от вишни във фон и още от описаното. Вкус – сладост като от зрял жълт плод, усеща се интензивно и пикантно, лека опушеност и тук, чили, печен сладкиш с кайсии или ябълки. Водеща е плодовата асоциация. С вода – по-благ, но сладкото усещане все още е водещо. Свеж плод, доза минералност и опушеност. Финал – къс до среден, сладост, но съчетана със слаби танини, опушени заемки, свежо усещане, напомнящо ми на магданоз. С вода – изпъкна опушеността.

 Оценка: 87/100. Цена: около 60 евро.

 В обобщение: млад малцов бунтовник, при който влиянието на дървото е водещо.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии