Dark Mode On / Off

Balblair 1996, 21 y.o. single malt whisky, refill bourbon barrel #407 /Gordon & MacPhail, Whisky Shop Dufftown exclusive/

 


 С днешното уиски представяне се връщам към последното ни посещение в Шотландия, когато с Яна погледнахме какви красоти крие магазина за уиски, известен като „Whisky Shop Dufftown“. От името му се досещате, че той се намира в едноименното градче Дъфтаун, където и бяхме отседнали. Селището е богато на уиски дестилерии, включително тези на Балвини и Гленфидих. На няколкостотин метра от тях, точно до часовниковата кула в Дъфтаун /превежда се като „градчето на алкохола“/ се намира и световнвоизвествият магазин, управлянан от семейство уиски ентусиасти /Майк и Вик са съпрузите, ако помня правилно/, които често избират бъчви с уиски, които да бутилират за продажба в търговската си площ. Понякога те са уреждани директно през самите производители, а в длруги случаи, какъвто е и настоящият, са ползвани услугите на независими бутилировачи, осигуряващи буре с уиски, което самите те са закупили преди време от уиски брокер или от самите дестилерии. Точно по време на визитата ни там в продажба бе наличен и един „21-годишен“ ботлинг на Балблеър /Balblair/, бутилиран за магазина посредством услугите на компанията „Гордън и Макфейл“ /Gordon & MacPhail/. Възрастта съм поставил в кавички, защото тя конкретно не е посочена на етикета, но тъй като уискито е било дестилирано на 25.03.1996г. и е било бутилирано през април 2017г., то можем да предположим, че годините са му толкова. Цената, която му се търсеше бе почти 100 паунда и тъй като не бях опитвал независим ботлинг на Балблеър и то пълнен при висок градус и в отсъствие на шери влияние, реших да взема тази бутилка, вместо някои от другите предложения. Имаше и други варианти, но вече бях подсигурил достатъчно амбалаж за навръщане.


 Детайлите за уискито от 96-та са изчерпателни и задният етикет ни потапя щедро в тях. Освен времето на дестилиране и затваряне в стъклото, са посечени вида и номера на бурето, в което благинката е отлежавала – ползван вече екс-бърбън барел /refill bourbon barrel/ с № 407, от който произлезли 199 бутилки. Уискито не е студено филтрирано и съдържа 51.2% алкохол. Карамел е150 също не е бил ползван.
 Аромат – асоциация с лимони, лимонада, мента, зърно, слабо сладникаво усещане, тревистост, билки, слабо усещане за ванилия, печен сладкиш с лимонена есенция, намек за захаросана лимонена кора. Мирисът за мен бе особено интензивен откъм лимонени асоциации. Долових още нотки печени ябълки, прасковен компот, смлени орехи, лимонов чийзкейк. С вода /добавях я на два пъти/ – още плодови заемки от жълтата гама, восъчна пита. с още вода – по-концентрирано плодово усещане, отново клонящо към цитрус, шоколад и тунквана вафла. Вкус – сладникаво усещане, пиперливост, восък, прилика с бърбън отлежал Клайнлиш, дървесност, но без интензивни танини, усещане като от бели черници и отново цитрусов мотив. С вода – повече сладост, цитрус и по-явна пиперливост. С още вода – захаросана лимонена кора. Финал – среден, слаба сладост, намек за цитрусова кора и слабо нагарчащи ядки, пикантност, свежи билки, далечна асоциация с опушеност и усещане като от марината от кисели краставички. С вода – повече танини, влиянието на дървото доминира. С още вода – още от спомена за опушеност, пиперливост и бонбони „виолетки“.

 Оценка: 86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: беше около 100 паунда.

 В обобщение: не особено разнообразно откъм аромат и вкус уиски, при което влиянието на дървото изпъква след добавянето на вода. Водещо за мен бе цялостното усещане за лимон.    Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си. Благодаря Ви!


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии