Dark Mode On / Off

Aberfeldy 1993, 25 y.o. single sherry puncheon #4054 single malt whisky /Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail/

 


 Вторник вечер, време за ревю, което отдавна бе готово, но все нещо го изпреварваше. В средващите няколко реда ще представя впечатленията си от независимата версия на шотландския малц Аберфелди /Aberfeldy/, представена от компанията бутилировач „Гордън и Макфейл“ /Gordon & MacPhail/ през 2018г. Мострата и заглавната снимка достигнаха до мен благодарение на приятел /Стан, наздраве!/, тъй като бутилката предизвика възторг сред малцовите любители с дебюта си, бързо се разпродаде и аз я пропуснах. Но пък щедростта на малцовите другари е безгранична и именно благодарение на нея успявам да се докосна до тази вкусна благинка.


 Аберфелди е шотландска дестилерия, собственост на компанията „Бакарди“ и основното ѝ предназначение е да захранва смесеното уиски Дюарс с малц. И макар че в последните месеци портфолиото на Аберфелди получи още няколко нови версии, ботлингът на „Гордън и Макфейл“ намирам за най-интересния, който ми е попадал и за който бих отделил средства. Официалните разновидности страдат от порока на ниския алкохолен градус, студената филрация и по всяка вероятност – ползван оцветител. При уискито на „G&M“, дестилирано на 06.06.1993г. ситуацията е на другия полюс – градусите са 58.5%, уискито не е студено филтрирано и не е боядисвано с е150. Цветът му се дължи единствено на отлежаването, преминало в бъчва от типа пънчън /puncheon/ от шери, първо пълнене, с номер 4054. Общият брой на бутилките е бил 444.
 Аромат – спомен за сладкиш със сини сливи/ ягоди или боровинки, нотки восък, кюспе, кафе, еспресо, тъмни череши, шери, карамелизирана портокалова кора, коледен сладкиш с портокал/ канела/ и киснати в ром или бренди червени и тъмни плодове, ликьор праскова, карамел, портокалов ликьор, усещане като от тъмен ром, нежна пикантност, шоколад, боровинки, шоколадов крем с ягоди и малини, сладко от круши, презрял банан, зрял тропически плод и тирамису. С вода – зрели кайсии, спомен за машинно масло или грес, прах, а след това спомен за зрели екзотични плодове и прегоряла царевица на жар, восък, кафе и още тирамису. Вкус – солидна пикантност, восък, сладост, портокал, чили, усеща се интензивно. Отприщва слюноотделянето. Намек за екзотичен плод, шери заемки, бонбони с вкус на кола, канела. С вода – сладникави тонове, лакта, пиперливост, восък, винено влияние. Финал – траен, сладникав тъмен плод, нотки тъмен шоколад, мотив на кафе, слаба прашна нотка, сгряваща пикантност, бадеми, влиянието на бъчвата се усеща, но танините не са прекомерно проявени. С вода – плодови нюанси, дървесност, пикантност, тъмен шоколад, марципан.

 Оценка: 91-92/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.

 В обобщение: богато старо уиски, което не е превзето напълно от влиянието на дъба.


 

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии