Dark Mode On / Off

GlenDronach 10 y.o. single malt whisky, Port wood finish

 В първия ден за седмицата ще ви разкажа за първия малц на дестилерията Глендронах /GlenDronach/, отлежавал и в порто бъчви, който ми попада. Знам, че преди години на пазара се предлагаха 15-, 18-, а ако не бъркам и 20-годишни уискита с частично порто отлежаване, но така и не успях да ги намеря, а вече откриването им е съпроводено с по-висок разход и ловуване на аукцион. Надявам се все някога да попълня тази празнина, но докато това се случи, ще отдам заслуженото на 10-годишния Дронах, гласувал доверие на бурета от подсиленото вино порто руби за цели три години. Този финален период на финиширане несъмнено е оказал влияние върху облика на напитката, която мисля, че би се харесала особено силно на тези, които обичат по-ясно изразените винени щрихи.
 
 

 Първи контакт с уискито от снимката установих с няколко приятели в Силистра, където в края на 2019г. бях за кратко. И тъй като и тримата обичаме уиски, беше редно да отворим такова, каквото все още не сме опитвали. Капките малц се разляха в чашите, аз направих горната снимка и неусетно изкарахме няколко часа в разговори. В края на срещата ни аз прибрах остатъка от бутилката, за да мога да си подготвя снимките и да наредя мислите си за едно бъдещо уиски представяне. Подготвих всичко необходимо за ревюто преди няколко седмици и днес вече разполагам с необходимите фотоси и впечатления за пълноценно описание.

 

 Уискито се появи през 2019г. и е част от новата генерация в производството на Глендронах, водеща роля в което има Рейчъл Бари и натрупаният от нея дългогодишен опит в Гленморанджи и Боумор. Не съм наясно с вида на първоначалното отлежаване, но финалните три години Бари решава уискито да бъде прехвърлено в споменатите вече порто бурета, които са рефлектирали и върху цвета на благинката – Глендронах не използват карамел е150 и липсата му е категорично отразена на кутията на уискито, но не съм я снимал. Уискито не е и студено филтрирано, а градусите са 46.

 
 

 Аромат – спомен за червени плодове, плодове боле, портокалов мармалад, карамел, гроздов срок, напитка с мирис на грозде, мед, медена пита, свежест, пикантност, бира с мирис на цитрус, череши, сладникаво усещане, ягодово сладко, червена ябълка, свежа тревистост /магданоз/, тютюн с мирис на червен плод, сушени фурми, сушени сини сливи, ванилов сладолед с топинг от червени плодове, фъдж. С вода – още по-явно винено влияние, сладко от вишни. Вкус – пиперливост, обилна сладост, чили, спомен за червен плод, усеща се интензивно. Слабо чувство на трохи. С вода – по-спокоен, пикантността спада, сладост, карамел, етерично портокалово масло/ портокалова кора, лютив джинджифил, марципан. Финал – среден, слаби танини, пикантност, спомен за сушени плодове /фурми/, портокалова кора, умерена сладост, свеж мотив, свежи лешници. С вода – пикантност, танини, слаба сладост, горичи ядки.

 
 Оценка: 86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 90 лева.
 
 В обобщение: младо уиски, силно повлияно от виното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии