Dark Mode On / Off

Caol Ila /Chaos/ Islay single malt whisky /North Star Spirits, Batch 001/

 

сн. Интернет

 Тази вечер за първи път есента напомни за себе си. Поне при мен. Студен вятър разклаща клоните вече няколко часа, листата летят като на ята, търсейки уличните ъгли и улиците бяха окупирани от тишината и няколкото улични котки. Към това добавете и нотите лек джаз, звучащи от „Ю Тюб“ и ще получите атмосферата, в която попаднах и която ме вдъхнови да ви разкажа за една по-нетрадиционна млада Ку Лила /Caol Ila/, кръстена с търговското име „Хаос“ /Chaos/ от създателите си – компанията-бутилировач „North Star Spirits“. Досещате се, че уискито е пушилка, т.е. резултат на дестилация на зърнена маса /ечемична/, влияние върху която е оказал нашият приятел торфът. Той и есенният хаотичен вихър навън за мен си пасват без каквито и да било възражения, което води след себе си и днешната късна вечерна презентация, носеща дъх на дим.

 Ако се чудите кои са „North Star Spirits“, то е добре да знаете, че компанията е сравнително млад бутилировач на уиски /т.е., не тя го е дестилирала, а придобива бъчви с уиски от самите дестилерии или от уиски брокери/, основан през 2016г. от Иън Краучър, който преди това е работил за друг бутилировач – „A.D.Rattray“. След отделянето си от тях Иън, заедно със съпругата си, решава да приложи наученото в собствена полза, основавайки „NSS“. 

 Делото му вече се приема топло на запад, а в дарбата му да селектира вкусни бурета с уиски се убедих преди около месец, когато си набавих 40-годишния бленд Спайка /Spica/, отново продукт от гамата на Краучър и „NSS“ и който с удоволствие ще опиша и тук. Уискито от днешната статия обаче достигна до мен благодарение на приятел /Благо, наздраве!/, който сподели с мен значителна част от бутилката си с малца на Ку Лила, който както вече стана дума, се продава под търговското име „Chaos“.

 Цялата партида от „Chaos“ обхваща 1200 бутилки, произлезли от три бурета – две от тях са били дестилирани през 2009г. /PX  hogsheads/, а третата бъчва, съдържа уиски от 2010г. /refill hogshead/. Така комбинираното уиски на намиращата се на о-в Айла дестилерия е било бутилирано при 50% алкохол. Не разполагам с категорична информация дали то е било студено филтрирано и дали благинката е с подсилен цвят. Не го пише и в сайта на търговеца.


 Аромат – един типичен прочит на уискито от Айла, в частност на опушената Ку Лила, но обогатен от влиянието на виното. Остави усещане за ментови и плодови бонбони, сладост, спомен за пушено месо, бекон, дори за марината за месо с „опушена“ бира, доза свежест, прясно изпечен козунак, шоколадова вафла, сладка мандарина, слаба парфюмност, карамелови вафли с канела и намек за ацетон. С вода – плодове от тъмната гама, кафе, сушени подправки, карамел, канелени ароматни пръчици, дори свещи с мирис на канела, жълти ябълки. Вкус – сладост, лека киселинност, опушеност, прах, въглен, мента. Усеща се интензивно – алкохолът хапе. Тъмен мотив, негорчиви ядки. С вода – солена лакта, зърнен и свеж. Финал – среден до траен, въглен, спомен за бира и хмел, пикантност, бонбони с канела, слабо усещане за тъмен шоколад. С вода – слаби танини, чили, прах и мента.


 Оценка: 86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: не я помня.

 В обобщение: младок, при който виненото влияние се долавя по-интензивно при аромата.  
  

 

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии