Dark Mode On / Off

Benromach 2010 Peat smoke sherry cask single malt whisky

 

 В следващите две статии съм решил се опитам да опровергая за пореден път не до там коректното разбиране, че уискито трябва да бъде старо, за да бъде вкусно и класно. Току-що дестилираният зърнен алкохол се нуждае от години отлежаване – в това няма съмнение, но зад крехките на пръв път години, означени на етикета на бутилката, може да се крие малцова красота. Като в случая с този Бенромах /Benromach/, дестилиран през 2010г. и бутилиран през 2018г. на 7 или 8 години. Посочена е реколтата му, но не и конкретната възраст. Другото младо уиски, което предстои да опиша е на навършени 8 години и заедно с този Бенромах пожънаха суперлативи сред колегите ентусиасти, а също и при мен. Но да се вторачим жадно към този малц на намиращата се в района Спейсайд дестилерия, който вчера успях да разходя за снимки, а днес и да опиша месеци след отварянето му.

 

 
 Не знам дали сте опитвали уиски от Бенромах, но ако не сте, отбележете го в списъка с идни покупки. Дестилерията се намира в красивия регион Спейсайд, концентриращ огромен процент от шотландските уиски производители. В книгите уискито, добивано в тази част на Острова, може да бъде описано като плодово и не до там повлияно от въздействието на торфа, който при горенето си в процеса на сушене на ечемика възнаграждава бъдещото уиски с интересните опушени нотки. Бенромах е едно от изключенията от правилото, тъй като смело гласува доверие на почвения слой и присъствието му се долавя в различна степен при портфолиото на компанията, притежавана от „Гордън и Макфейл“. При Benromach 2010 Peat smoke опушените заемки са ясно изявени и това, в съчетание с използваните бурета, успява да издигне младока до завидно ниво. А в стойност това торфено присъствие се изчислява на 34 фенолни единици на милион /34 ppm/, което си е сериозен показател. Предполагам, че замерването на фенолите е извършено на зърното, а не на дестилирания алкохол.
 
 

 И в миналото Бенромах бе представяло уиски с името „Peat smoke“, но никога преди това то не бе отлежавало в бъчви от шери, първо пълнене, каквито са били подбрани за матурацията на благинката от снимките. Не съм снимал задния етикет на шишето, но там изрично е посочено, че отлежаването преминава в бъчви от типа шери хогсхед /hogshead/, първо пълнене /това ще рече, че този Бенромах е първото уиски, съзряло в тях след изпразването на виното/. В Whiskybase общият тираж на бутилките бе определен на 6500, което подсказва, че са бутилилирани между 20 и 30 хогсхеда.

 
 

 Освен със сериозен избор на дъба, хората от Бенромах са действали безкомпромисно и при бутилирането на уискито, решавайки да го напълнят при 59.9% алкохол, което си е повече от щедър жест. След добавянето на вода се замъти, от което съдя, че течността не е и студено филтрирана, а познавайки подхода на „Гордън и Макфейл“, бих предположил, че уискито не е боядисано с карамел е150, независимо, че липсва конкретен текст на бутилката или етикета му.

 

  

 Аромат – сладникави тонове като от сушени тъмни плодове, усеща се интензивно. Напомни ми на прегорял тестен сладкиш с карамелизирана коричка и мармалад /прегорял козунак/. Долових още нотки дим, прах, доза тревистост, етерично портокалова масло, сладко от тъмен или червен плод, евкалипт, орехово сладко, смлян пипер, желиран плодов бонбон, петмез и тъмно зряло грозде. С вода /добавях я на няколко пъти/ – повече сладки тонове като от козунак с мармалад, тамян. С още вода – плодовете от тъмната гама изпъкват, свежест, сушени сливи и спомен за мириса на клечка от кибрит. Вкус – интензивно усещане, чили, сладост, накиселяващо усещане като от портокал, тъмен шоколад с чили, опушеност, плодов мотив от тъмната гама, кокосово десертче. С вода – сладка лакта, сладък портокал, по-умерена пиперливост. С още вода – сладост и спомен за плодов бонбон. Финал – среден до траен, опушеност, пикантност, цитрус, сладост, ядки, слаб солен мотив, печени фъстъци и какао. С вода – винено влияние, опушеност и танини. С още вода – печен сладкиш с плодове.
 
 Оценка: 87-88/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: коства ми около 80 евро.
 
 В обобщение: малц за хладно време, предлагащ изживяване, повлияно от виното и торфа.
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии