Dark Mode On / Off

Bruichladdich 16 y.o. single malt whisky, First Growth Cuvée E, Sauternes /Chateau D’Yquem/


 Признавам си, бях забравил за тази мостра. Преди около две години и малко отгоре с Яна бяхме в бар Мастърпийс, и покрай другите течни изкушения, които подготвих за бъдещо ревю, заредих и ценни милилитри история от миналото на дестилерията Брухлади /Bruichladdich/ – преди години тя пусна на пазара серия от шест вида 16-годишни уискита, всеки един от които бе заложил на заключителен етап на съзряване в определени винени бурета. При това посещение в бара отлях две или три от тях, но едно тях пропуснах да опитам /с това представяне обхващам цялата серия от 6 версии/. Вкусните малцови моменти не са рядкост около мен и залисан в тях, изчистих спомена за Bruichladdich 16 y.o. First Growth Cuvée E. Поне към момента на отливането му съм се сетил да направя снимка на бутилката, която от сегашна гледна точка ми стои леко недодялана, но тогава не разполагах с по-добро снимачно въоръжение, с каквото обаче щракнах самата мостра с чашата преди няколко часа, когато и опитах самото уиски.


 За да подготвят цялата партида от това 16-годишно уиски, хората от шотландската дестилерия са подбрали винени бурета от френското вино сотерн, в които малцовата благинка е оставена за известен период на досъзряване в опит да открадне от влиянието на гроздовата напитка. Първоначално отлежаването протича в екс-бърбън бъчви, но заключителните щрихи тук поставят сотерн буретата. За целта са ползвани бъчви от шато Chateau D’Yquem. Понастоящем Chateau d’Yquem е собственост на компанията „Луи-Вютон-Мое-Хенеси“ /Moët Hennessy Louis Vuitton/, възникнала през 1987г. след сливането на „Луи Вютон“ и обединението на „Мое-Хенеси“, занимаващо се с търговия на алкохолни напитки. В контраст, шатото възниква още през 18-ти век. Намира се във винарския район на Бордо, в частност на апелация Сотерн и се ползва със статута на един от най-реномираните винопроизводители в сегмента, за което свидетелства и класифицирането му като „Premier Cru“ шато.

 Цялата партида от „Cuvée Е се е състояла от 12 000 бутилки, всяка една от които е носела течност, която не е била оцветена с карамел е150 и не е била студено филтрирана. Градусът на уискито е 46%. Уискито дебютира на пазара през 2008г.


 Аромат – сладост, ванилия, пудра захар, джинджифил, зелени ябълки. Усеща се интензивно. Спомен за сладко от бели череши, сладко бяло грозде, сладко от праскови, бял шоколад, спомен за смлян черен пипер и ким, зрели нектарини, влажна дървесина, ромова есенция, сок грейпфрут, сладкиш с кайсиево сладко. С вода – свеж цитрус, пикантност, жълти плодове, плодов бонбон с мирис на лимон, екзотичен плод. Вкус – сладост, намек за прах, сладък лимон, пикантност, свеж жълт и зелен плод. Отприщва слюноотделянето. Кроасан с кайсиев крем. С вода – сладост, пикантност, зрели жълти плодове. Финал – среден, слаби танини, мента, сладникав лимон, мед, жълт плод, свеж тревист мотив, зелени круши, винено влияние и далечна опушена нотка. С вода – пикантност, свеж облик, намек за цитрусова кора, солен мотив.

 Оценка: 87-88/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: определя се от вторичния пазар.

 В обобщение: свежо плодово и пикантно уиски, което понесе добре добавянето на вода.    


   
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии