Dark Mode On / Off

The Glenlivet 16 y.o., 2001-2017, Distillery Reserve Collection, single malt whisky /Second fill sherry butt, cask #6060/

 
 Уиски дружбата има няколко проявления, едно от които е и споделянето на капки от ценната зърнена благинка. Идеалният вариант е това да се случва на живо в забавна атмосфера, но понякога това е невъзможно. Приятел и уиски ентусиаст задели за мен щедро количество от собствената си бутилка и тъй като той живее в друг град, го помолих за съдействие и със заснемането на няколко кадъра, за да мога да ви срещна и визуално с дегустираното уиски /Ачо, наздраве!/. Ако не бъркам, с бутилката той се бе снабдил при предходно посещение в Шотландия. Тя съдържа малц на дестилерията Гленливет /The Glenlivet/, от който посетителски център тези по-малки по обем шишета биха могли да бъдат закупувани. Гленливет е собственост на компанията „Перно-Рикар“, която притежава още около дузина други производители и в опит да поглези гостите на дестилериите си, им предлага техни разновидности, групирани в общата търговска серия „The Distillery Reserve collection“. Към нея се числи и 16-годишният Гленливет, който Ачо е заснел на росната пролетна трева – снимката е правена през 2019г. Наясно сте в какво положение се намираме днес и подобен род занимания търпят ограничения.
 
 
 Гленливет е гигант по отношение на добивания малцов алкохол, което спомага едноименното уиски от района Спейсайд да бъде открито в почти всеки по-голям магазин. Дестилелията предлага широко портфолио, включващо малцове на възраст от 12- до 25-години, към които се добавят и такива, които не посочват годините си /разнообразието и лесният за възприемане профил на Гленливет, а и на Гленфидих, способстват тези уиската да изпълнят ролята на добро начално стъпало за всеки прохождащ ентусиаст/. 16-годишният Гленливет е част от къса серия – пълнен е само от една бъчва от типа рефил шери бът /sherry butt – с обем от над 600 литра/ с № 6060. Той и подобните му събратя /също част от Distillery Resreve collection/, произхождащи от семейството на „Перно-Рикар“, са мислени като жест към гостите в самите дестилерии и затова са неоткриваеми извън тях. Можем да кажем, че тези разновидности нямат аналог сред останалите официални версии на спиртоварните, което подсилва интереса към тях. Преди години Гленливет предлагаше 16-годишно уиски, носещо името „Надура“, но то се отличава от благинката в стъклото, обемът на което е 0,5 литра. Съдържимото в малкото стъкло е било дестилирано на 20.03.2001г. и е бутилирано на 08.05.2017г. Алкохолното му съдържание е производно на това на приютяващата го бъчва – 57.5%. Вода не е била добавяна за разреждането му преди бутилирането му. Уискито не е студено филтрирано, но имам подозрения за характера на цвета му – продукцията на Гленливет носи следите на оцветител карамел е150. Надявам се тук подобен род манипулиране на цвета да не е бил ползван.
 
 
 Аромат – ванилия, зърно, усеща се интензивно, но не особено богато. Долових спомен за жълти плодове, лимонада, усещане като от аромата на станиолчето на кутията с цигари, нотки праскови, екзотични плодове, доза тревистост и далечна прилика с бърбън. С вода – щрудел с канела и бадемов аперитив. С още вода – канела, бонбони кола с канела, ароматни свещи с мирис на канела, печени ябълки и ябълков щрудел с канела. При третото добавяне на вода – карамел, ванилово-плодови щрихи. Вкус – сладост, джинджифил, сладка лимонена кора, изсмуква влагата от езика. Интензивен. С вода – сладост, цитрус, джинджифил, тревистост. С още вода – танини, кокос, портокалов мармалад. Трети път с вода – без промяна. Финал – среден, сгряваща пикантност, нагарчащ цитрус и слаба сладост. С вода – пикантност, танини, бадеми, свежа плодова нотка от жълтата гама. С още вода – без промяна. Третото добавяне на вода отключи повече сладост.
 
 Оценка: 80/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.
 
 В обобщение: уиски, което ме разочарова. Очаквах по-експресивен дестилат и по-явно влияние на бъчвата. Търпи добавянето на вода.   
 
 
 
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии