Dark Mode On / Off

Highland Park 14 y.o., „681“, single sherry butt #6159 single malt whisky /България/


 Отново е време за уиски представяне – това се случва в блога Храм на уискито, а днешното ревю се явява статия № 931. Чудесно! Още по-приятно е усещането, което остави в мен малцовото уиски на дестилерията Хайленд Парк /Highland Park/, което бе бутилирано за нашия пазар. И тук не става дума за теория на конспирацията – благодарение на усилията на представители на компанията, която внася марката в България, ние получихме 554 бутилки от 14-годишния шери отлежал Хайленд Парк, който бе и първият дестилат на намиращата се на шотландския остров Оркни дестилерия, носещ надпис на кирилица. Освен това, 14-годишната версия носи и името „681“ – годината, която наложилата се историческа доктрина у нас счита за начало на официалната държавност на България. Освен нея, бял свят видя и 12-годишен ботлинг, вдъхновен от славната битка на хан Крум от 811г. /бутилката е означена като „811“/, а тепърва предстои да се докоснем до версията „917“ – надявам сте запознати със славната победа на цар Симеон над ромеите край Ахелой. Разбрах, че „917“ е на път да се предлага тук и при информация за това, ще ви ги споделя във Фейсбук.


 Уискито „681“ дебютира през 2019г. по време на феста „Whisky, rum & wine 2019“. Опитах го и веднага прибрах едно стъкло – това от снимката. Не съм се запасявал с кашони. През октомври същата година се появи и „811“, който все още не съм ревюирал, но навярно ще го направя, а за „WRW 2020“ бе планиран дебют на „917“ – заради пандемията около коронавируса пролетният фест бе отменен, но дочух, че бутилката все пак ще се появи скоро в търговската мрежа.


 През 2018г. бе бутилирана и 12-годишно уиски, отново за нашия пазар, но то не е обвързано с историческо събитие от миналото ни. Разполагам с отворено шише и ще ви разкажа за него. Днес обаче искам да насоча вниманието ви към HP 14 y.o., който успява да ни привлече вниманието с изключителния си наситен цвят. Интензивните му краски се дължат на факта, че благинката старее в екс-шери бъчва от испанско олоросо шери, първо пълнене, от типа „бът“ /butt/ – прясна винена бъчва от шери, с № 6159, която е белязала краските на ечемичната напитка. И най-важното – карамел е150 не е ползван. Видът автоматично създава асоциация, че пред нас стои шери бомба – усещане, което се потвърждава и при опитването на уискито.


 Тези версии на Хайленд Парк /вече може би наближават стотина в световен мащаб/ се бутилират с градуса на алкохола в бъчвата, без да се добавя вода. При нашата 14-годишна разновидност алкохолното съдържание е впечатляващо – 58.4%. Не съм сигурен дали уискито е студено филтрирано. Финалните детайли за стъклото се изчерпват със споменатия общ брой на бутилките от тази бъчва – 554 и с годината на дестилация на малцовото уиски /2003г./. Сега идва ред на дегустационните ми бележки.


 Аромат – спомен за тъмни череши, боровинки, боровинково сладко, евкалипт, охлаждащо усещане в носа. Канела, сини сливи, плодова дъвка с мирис на червен плод, нагрята гума, спомен за мириса на обгорено дърво, дори на огнище, шери. Усеща се интензивно и поражда асоциация с аграрен мирис /в добър контекст/. Напомни ми и на желиран бонбон. Долових още нотки ягодово сладко, плодово боле, вишни, накиселяващо портокалово усещане, кафе, сушени кулинарни подправки, чийзкейк с шоколад/ кафе и червен плод, ароматни свещи с мирис на канела и смола, обелка от пресен орех. По-късно се появиха и асоциации с карамел, захарно петле, презрял екзотичен плод и силна прилика с швейцарския Сентис, за който съм писал в блога. С вода – далечно усещане като от лепило, червени плодове, шоколад и карамфил. Вкус – обилна сладост, прах, пепел, интензивно усещане като от чили, усещане за трохи и асоциация с гъсто плодово сладко от червената/ тъмната гама. Зад мощното шери влияние се долява и лек тревист мотив. Отприщва слюноотделянето. Нотки какао и спомен за червени плодове /боровинки и нар/. С вода – сладост, пикантност и още по-силна асоциация с червени плодове. Финал – среден до траен, сладникав. Тъмен шоколад с червен плод, сгряваща пикантност, прах, смлени орехи, свежо усещане като от червено зеле. С вода – пикантност, слаб спомен за обгорено дърво и плодове от тъмната гама.

 Оценка: 90-91/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: коства ми около 260 лв.

 В обобщение: мощна шери бомба, слабо белязана от опушеността, която носи и щедра сладост.

   
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии