Dark Mode On / Off

Glencadam 1993 – Bot.2015 single malt whisky, Connoisseurs Choice

 
 Изпращам октомври със статия № 890 и с уиски на завидна възраст. Течността е с произход Шотландия и е била дестилирана през 1993г. от дестилерията Гленкадам /Glencadam/ в източните части на Висините, намираща се южно от Абърдийн в градчето Брехин. Основана е през 1825г. в близост до река Еск, като за неин основоположник се счита Джордж Купър. В периода 1827г. – 1837г. собственик бил Дейвид Скот. В следващия близо век дестилерията сменяла често господарите си, за да се стигне до военния период в Европа, когато преустановила дейността си като уиски производител, но пък приютила военен контингент. През 1954г. била закупена от канадската компания „Хирам Уокър“ за по-малко от 85 хил. £, а две години по-късно от „George Ballantine & Son Ltd“, която по-късно на свой ред била придобита от „Allied Domecq“. През този период уиски от Гленкадам се използвало за блендовете на Балантайнс. „Allied Domecq“ я затворили през 2000г. До тази година малцово уиски на Гленкадам било насочвано към достъпния до скоро и на нашия пазар бленд Stewarts Cream of the barley. 2003г. донесла промята и дестилерията била закупена от английската компания „Angus Dundee“, притежаваща и Tomintoul /Томинтауъл/ – малцов производител от Спейсайд. Именно под новото ръководство Гленкадам, а и Томинтауъл получи изцяло обновена продуктова гама, включваща напитки на възраст от 10 до 30 години.
 
 
 Тъй като Гленкадам не е от производителите, събиращи вниманието на колекционерите, освен със солидно официално присъствие на поносима цена, този малц може да се похвали и с разнообразие при независимите бутилировачи, също търгувано без излишни ценови пикове. Днешната версия е именно такъв продукт, предложен от компанията „Гордън и Макфейл“ /Gordon & MacPhail/. Открих го по време на Уиски шоуто в София и реших да го опитам. Както виждате, напитката е дестилирана през 1993г. и е била бутилирана през 2015г. на около 20 години. Цветът е естествен – по-светъл е, защото уискито е отлежавало в ползвани вече бъчви от американски дъб от типа хогсхед /hogshead е буре с вместимост около 250 литра/. Не е студено филтрирано и носи 46% алкохолно съдържание – то се е превърнало в стандарт за търговската линия „Connoisseurs Choice“ на компанията от Елгин.
 
 
 Аромат – тревист, спомен за свеж жълт плод, ванилия, ванилов крем, зърно, пикантност, банани, плодови бонбони, слаба парфюмност, сладкарски подправки. С вода – свежи плодове. Вкус – интензивен, джинджифил, лимонена кора, зърно, свежест, сладки жълти плодове. С вода – лакта, лимон и дървесина. Финал – среден, сладникав, но с усещане за лимонена кора, бадеми. Сгряваща пикантност и намек за свеж плод. С вода – не се разви.
 
 Оценка: 86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.
 
 В обобщение: уиски с плодов облик, което се усеща свежо и младолико – бих го определил и като „пролетно“ уиски.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии