Dark Mode On / Off

Port Askaig 19 y.o. cask strength single malt whisky


 В предишната статия ви разказах за Caol Ila 17 y.o. single malt whisky, пълнено като част от серията „Специални версии“ от малцово уиски, които компанията-собственик пуска регулярно на пазара. Днес темата за Ку Лила /Caоl Ila/ продължава, но този път ще разисквам неин независим ботлинг, носещ името Порт Аскайг /Port Askaig/, част от продуктовата гама на компанията „Elixir distillers“. „Еликсир дистилърс“ е незамисим бутилировач, който закупува бурета с уиски от различни производители, които пълни от свое име – търговска практика, която се е наложила отдавна в Шотландия и която се харесва на мнозина, в т.ч. и на мен, тъй като подобни бутилки дават възможност да се изследва профила на даден производител от гледната точка на компаниите-бутилировачи.


 Може би не сте срещали до момента продукти на „Elixir ditsillers“. По-вероятно е да сте чували за или пазарували от английския онлайн магазин The Whisky Exchange. Негови собственици са братята Сингх – Сугхиндер и Раджбир, които го основават през 1999г. Малко по-късно Сугхиндер бутилира първата си бъчва с уиски, кръщавайки новата търговска серия „The Single malts of Scotland“. Бива основана и фирмата „Speciality Drinks“, която в по-ново време сменя името си на „Elixir distillers“. Възползвайки се от учредената компания-бутилировач, братята Сингх започват все по-често да пълнят уиски, сериите от което вече носят търговските имена „Elements of Islay“, „The Single malts of Scotland“ и „Port Askaig“.


 Порт Аскайг, с което се обозначават уискитата от о-в Айла, не е име на конкретна дестилерия, а е вдъхновено от фериботното пристанище там, в близост до което функционират няколко производители. Информацията, на която попаднах бе, че под това име се предлага най-често малц от дестилерията Caol Ila /по-рядко от Бунахабън/ – това важи и за 19-годишния красавец, който приятел сподели с мен /Наздраве, Недко!/ и който описвам днес.


 Уискито не е студено филтрирано, представено е в натуралния си цвят и носи 50,4% алкохолно съдържание. Предполагам, че е отлежавало в екс-бърбън бурета.


 Аромат – ванилия, сладост, мента, евкалипт, сладки жълти плодове, банани, круши, ананас, праскови, марината, спомен за мириса на огнище, пикантност, тревистост, ацетон, печен тестен продукт, ванилов крем, крем за еклер, капучино, ароматно жълто грозде, спомен за сладко от жълт плод, влажен шкаф, далечна асоциация с ромова есенция, босилек или подобни зелени подбравки. С вода – на преден план изпъква ванилията и свежите плодове, както и асоциацията със сладкарска подправки. Вкус – сладост, прах, зелени круши, пиперливост, изсмуква влагата, намек за тропически плод, чили. С вода – щедра сладост, пиперливостта спада, свежи плодове. Финал – среден, сладникав, оставя асоциация с лимон, свежи жълти плодове, пикантност, не особено интензивна опушеност, малц. Доминира сладостта. С вода – спомен за цитрусова кора, цитрусово масло, сладост.

 Оценка: 87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.

 В обобщение: плодово уиски със свеж характер, при което се долавя и влиянието на торфа.       

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии