Dark Mode On / Off

Writers’ Tears Cask strength blended Irish whiskey, 2017 edition

 Writers` Tears /Райтърс Тиърс/ е едно от онези нови ирландски уискита, които се появиха след трудните години за бранша. Може би сте попадали вече на елегантната бутилка на марката, която от няколко години се предлага и тук. Освен визията `и, по-съществената отличителна черта на бранда е, че той не разполага със собствена дестилерия, а се уповава на уиски, което друг е произвел. В Шотландия подобни компании биват наричани независими бутилировачи, докато в Ирландия някои се означават като „craft“ производители, независимо, че не са такива в буквалния смисъл на понятието. Знам, че звучи объркано за част от вас, затова ми позволете да поясня.
 Идеята за възникването на Writers` Tears се заражда преди години, още в края на 90-те години, когато Бернард и Роузмари Уолш /Walsh/, решават да навлязат в отрасъла, смесвайки и бутилирайки от свое име ирландско уиски, бъчви от което са закупили от други фирми. За целта те сключили договор с компанията „Irish Distillers“, притежаваща дестилерията  Джеймисън /Jameson/, а в изминалите години и тази на Бушмилс /Bushmills/. През 2007г. и 2009г. фамилията Уолш успяла да реализира и поставената задача, пускайки две марки с уиски – Irishman и Writers` Tears.
 Малко по-късно Уолш постигнали съгласие с италианския собственик на марките „Tia Maria“ и „Disaronno“, който финансирал изграждането на дестилерията Walsh /Walsh distillery/ в Роял Оук, област Карлоу. Тя била открита през 2016г.
 Повратен момент в това съвместно начинание, обединяващо труда на ирландци и финансите на италианците, настъпи в началото на 2019г., когато бе оповестено, че дестилерията Walsh преминава изцяло под контрола на компанията от Апенините, която ще я преименува на Royal Oak distillery. За фамилията Уолш остават правата върху марките с уиски, които отново ще трябва да бъдат снабдявани с произведен другаде дестилат. Като причина за разпада на обединението бе посочено несъгласие между партньорите относно бъдещето на дестилерията.
 При такъв развой не ни остава друго, освен да пожелаем успех на фамилията Уолш. Не бих могъл да им бъда в помощ, но на вас с удоволствие бих съдействал с още разяснения относно същината на течността, която виждате по-горе. Уискито е смесено, независимо, че не видът му не е упоменат на лицевия етикет. На задната му страна това е отразено. Под смесено имам предвид комбинация от ирландско тройно дестилирано малцово уиски /с възможност да произлиза от Джеймисън или Бушмилс/ и т.нар. „сингъл пот стил уиски“, получено след тройна дестилация на непокълнали зърнени култури /може да бъде както ечемик, така и пшеница или царевица/. Уискито не е било студено филтрирано и е бутилирано при 53 %. Алкохолното съдържание се мени между отделните партиди, като тази, която представям е от 2017г., включваща 5280 бутилки. Уискито отлежава в бъчви от американски дъб /от какъвто се правят и шери бурета/, но предполагам, че цветът на благинката, която крие годините си, е подсилен с карамел е150.
 Аромат – доза спиртност, която ми се стори дори агресивна. Пот стил характерът на уискито е лесно различим. Носи усещане за цветя, в частност рози, праскови, нектарини, грейпфрут или лимон, круши и жълти ябълки, пъпеш, както и намек за екзотични плодове. Мирисът ми напомни на Redbreast. Долових още усещане за свежест, смлян пипер от пакетче, сладост, ванилия, а след минути се появи и асоциация с ромова есенция, крем шампанско и пълнеж на еклер. С вода – още свежи плодове, жълти ябълки, банани, ананас, праскови, зелени круши. Вкус – пикантност, масленост, сладост, свеж зърнен профил, оставя усещане като от плодов микс, включващ жълти и зелени плодове. Агресивността от мириса тук отсъства. Долових още спомен за ананас и нотки пипер. С вода – сладост, пикантността почти изчезва, масленост и още свежи зрели плодове. Финал – среден, пот стил влиянието се долавя и тук, цитрусово нагарчане, пиперливост, маслено усещане, плодов облик и асоциация с плодово сладко от жълт плод. Нотки жълти сливи, мед, прасковен компот и банани. С вода – цитрусова кора, кафе, портокалово масло.
 Оценка: 81/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: по спомен е около 160 лв.
 В обобщение: младолико уиски, доминирано от усещането за свежи плодове.
   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии