Dark Mode On / Off

Slane Triple casked blended Irish Whiskey

 Минало и настояще намират допирна точка в поредното уиски представяне в блога Храм на уискито, в което този път ще стане дума за замъци, аристократи, дестилерии и още нещо. От няколко месеца не бях ви срещал с „ирландци в течна форма“, но около отминалите вече коледни празници приятел /Наздраве, Ивелине!/ ми сподели, че е намерил нещо интересно и сравнително достъпно, което иска да сподели с мен. Предостави ми бутилката, която, покрай многото други приятни и не до там готини ангажименти, забравих нейде в шкафчето. Онзи ден се присетих за ирландската зърнена магия и я изведох на едно кратко пътешествие, в хода на което я понаснимах, а след това и опитах. Уискито се нарича Slane Triple casked Irish whiskey.
 Като повечето ирландски марки от 21-ви век и Слейн започва своето съществуване като бранд без собствена дестилерия. Звучи ви чудно? Нека поясня. Слейн е името на ирландски замък /Slane castle/, притежаван от ирландските аристократи от рода Кънингам /бащата, Хенри, носи титлата маркиз, а синът, Алекс, – дук/. Самият замък се намира на около час път от Дъблин, но тъй като все още не съм гостувал в Ирландия, не мо мога да ви споделя собствени снимки.
 Преди няколко години Кънингам решили да използват славата на палата, а и де се възползват от уиски бума в страната на Св. Патрик, и се включили в новата вълна от ирландски уиски производители, които не разполагат със собствена дестилерия, а вместо това купуват бъчви на други производители, които пълнят от свое име. В случая на Кънингам уискито добило името „Слейн“. Най-честият контрагент-продавач на бъчвите била дестилерия Куули /Cooley/, но след смяната на управлението `и продажбата на бурета на външни компании била сведена почти до нула. Това наложило да се потърси съдействието на компания с финансови възможности и опит, която да изгради и управлява дестилерия от името на рода Кънингам.
  През 2015г. американският алкохолен гигант „Браун-Форман“, притежаващ марките „Олд Форестър“, „Уудфорд ризърв“, „Джак Даниелс“, както и шотландските дестилерии Глендронак, Бенриак и Гленгласа, финансирал начинанието с около 50 млн. евро, изгражгдайки така необходимата дестилерия. В новата дестилерия Слейн били поставени три медни казана, освен колонните системи, на които била поверена задачата да произведат спирта, който след години отлежаване ще може да се нарече ирландско уиски.
 Написаното по-горе поставя въпроса за произхода на смесеното уиски Slane Triple casked. По всяка вероятност то произхожда от други ирландски дестилерии – по закон ирландското уиски трябва да бъде на минимум 3 години. Имайки предвид годината на изграждането на Слейн и бутилирането на уискито /2017 или 2018г./, можем да предположим, че течността в шишето все още не е от собствената продукция на младата дестилерия. Никъде обаче не се указва дали това е така – обяснението можем да открием в параметрите на договорните отношения между отделните марки. От друга страна, на задния етикет фигурира текст, че Slane Triple casked е произведено от Slane distillery /produced by Slane distillery/, което е възможно да опровергава написаното от мен в началото на абзаца. Какво знаем с категоричност за смесеното уиски?
 Тъй като липсва означение на възрастта му на етикета, можем да си представим, че то е сравнително младо. Бутилката е в обем от един литър, тъй като е купена от travel retail магазин. Приятно впечатление ми направи това, че стъклото `и е черно. Самото уиски е с подсилен цвят, т.е. ползван е карамел е150, но вместо да търсят елементарното манипулиране на потенциалния купувач с изкуствено затъмнен нюанс на благинката, както процедират някои далеч по-реномирани шотландски и ирландски производители, които нямат куража да покажат естествения вид на уискито си, собствениците на марката са заложили на тъмното стъкло. Друг неоспорим факт е, че течността е бутилирана с минималното допустимо по закон алкохолно съдържание от 40%, което подсказва и че е студено филтрирана. Уискитата под 46 градуса се замътват при изстудяване и затова се филтрират, за да не стряскат консуматорите /не ценителите/ и не до там запознатите уиски ентусиасти – липсата на години и ниския градус подсказват, че се търси именно тяхното внимание. Да разнищим и името. Какво ще рече „Triple casked“? Зад това иначе сложно звучащо наименование се крие просто обяснение – уискито отлежава в три вида бъчви. Нови бурета, неизвестно от какъв дъб /навярно американски/, ползвани вече екс-тенеси уиски е и екс-бърбън бъчви /описани като seasoned casks и произлизащи от дестилериите на „Браун-Форман“ в САЩ/, както и някогашни шери бъчви от Испания.
 Аромат – мирис, който силно ми напомня на бърбън. Нотки череши, зърнена свежест, плодова сладост, банани, сладкиш с банани, намек за червен плод, различен от споменатите череши, карамфил и усещане като от пот стил уиски. Щрихи праскови, сладко манго, стафиди или червени плодове киснати в алкохол, слаба пикантност, смлян пипер, нотки ацетон, тунквана вафла, ванилов крем, ромова есенция, крем брюле и тирамису. С вода – парфюмност, намек за ръж, отново банани, жълти сливи, сладко от праскови, винено влияние. Вкус – мазен, слабо пикантен, обилно сладък, носещ усещане за свежи жълти плодове, презряла нектарина, зърно, банани, ядки, но не горчиви. С вода – сладост като от зрял жълт плод, пикантност, слаба дървесност и последваща прилика с бърбън. Финал – къс до среден, сладникав, пикантен и свеж. Долавя се масленост, нотки мента, асоциация със слабо нагарчаща цитрусова кора, тревистост, мед и отново прилика със зрял жълт плод. С вода – грозде, праскови и допълнителна сладост.
 Оценка: 86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 50 – 60 лв. – по непотвърдена информация.
 В обобщение: силно плодово и приятно свежо младо уиски. 

8 Comments

 1. Как да повярвам , че това ирландско ти е харесало повече от другото T DEW 10yo malt ?

  1. Здравей, Антоне!

   Хубаво е разговорът да започва с поздрав, нали?

   Двете уискита се коренни различни и не съм ги опитвал едновременно. Делят ги години, в които съм опитал още стотици уискита, които са доразвили сетивата ми. Впечатленията ми от това са доста пресни и ми хареса. 10-ка на Дю нямам при себе си и не мога да ги сравня, но помня, че и то ми бе допаднало. Апропо, защо визираш именно Tullamore Dew 10 ?

   Ти опитвал ли си Slane Triple casked? Как ти се струва?

 2. Бате, много си си повярвал. 😀 Я малко се кротни. Надувка.

 3. Едно от любимите ми уискита, меко и ароматно 8/10. Тук в Англия съм пробвал доста.

  1. Привет!
   Приятно ме изненада с богатия си профил. Доста приятна находка.
   Наздраве!
   Владо

 4. Привет на всички почитатели на хубавото уиски. Аз също съм очарован от въпросното питие. Харесва ми ненатрапчивият аромат на бърбън, но в същото време запазва плодовия си привкус. Оценката ми е 9 от 10. Наслаждавайте му се. Наздраве..

 5. Жулиета Лазарова

  Здравейте, днес посетих замъка Слейн и дистилерията до него. Искам да споделя с вас, че уискито е 63 градуса, имах възможността да си го налея лично от бъчвата за скромните 69 евро литъра… Уискито е перфектно, наздраве от нас

  1. Привет!
   Преживяването явно си струва и ще се постарая да го посетя и аз в бъдещ момент.
   Поздрави,
   Владо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии