Dark Mode On / Off

Midleton Very rare 2010 blended whiskey

 Лятото за повечето хора означава коктейли, бира, мента и боси крака в пясъка. Едва ли точно това е сезонът за уиски, но това всеобщо възприятие не ме смущава и продължавам да следвам зададения курс – да ви представям известни, позабравени или изобщо непознати дестилати от голямото семейство на уискито. В настоящата статия ще ви представя благинка, която не знам към коя от тези три категории ще отнеса. Със сигурност знам обаче, че това беше най-вкусното ирландско уиски, което до момента съм пил. Но преди поетичните отклонения е време за малко факти под формата на срички и цифри.

 Правя уточнението, че аз възприемам това уиски като по-скъп и различен Jameson, тъй като то се произвежда именно в дестилерията на Мидълтън в Корк от хората, ангажирани и с производството на Jameson. Затова и по-късно уискитата от линията „Midleton Very rare“ ще попаднат в раздела „Jameson“ при „Дестилериите А-Z“. Това мое възприятие не е докрай прецизно. Уискитата Midleton Very rare имат собствена, макар и кратка и независима история. Да, безспорно са се произвеждали и продължават да се създават от господарите на Джеймисън, но имат собствена харизма. Първото такова уиски се появява през 1984г., когато съм се появил и аз, в чест на изграждането на съвременния дестилириеен комлекс в Мидълтън, Корк, обединил повечето произвеждани марки ирландско уиски към онези години на рок и дълги коси и при двата пола. Дори Tullamore Dew се е произвеждал там /вече си има старата нова дестилерия в Тъламор/. И от 1984г. насам всяка година се появява по едно юбилейно издание. Това, което пробвах е от 2010-а. За направата им /на тези лимитирани напитки/ се ползват по около 50 бъчви, с минимална възраст от около 12 години, в които преди това се е съхранявало шери и бърбън. Често се сочи, че се ползва уиски до 25 годишна възраст, но ако трябва да се посочат годините на дестилата върху етикета на бутилката именно най-младите дестилати ще бъдат посочени. Тези до 2014-а година са селектирани от бившия вече мастър дестилър Бари Крокет, като върху бутилката е посочен и поредния `и номер. Течността е 40-градусова и предвид факта, че е тройно дестилирана може да се очаква, че вкусът `и ще бъде много кадифен и мек. Филтрирана е и е подсилена с карамел Е150а.

 И преди да пристъпя към моите бележки, още две интересни допълнения към статията. През 2014г. на пазара се появи Midleton Very rare 30th Anniversary edition /Pearl Edition/, бъчвите за което са селектирани от настоящия и вече пенсиониралия се мастър дестилър – Брайън Нейтън и Бари Крокет. Бутилките от тази серия са ултра редки – само 117 са пуснати и гонят рекорди по цени /около 6000€ всяка/.
 
 
 На втората снимка пък е единственото едномалцово уиски на Мидълтън – Erin Go Bragh 6 y.o. single malt whiskey /“Ирландия завинаги!“/, пуснато експериментално в САЩ. Опитът не е повторен. 

 И след тези странични забежки да се насочим към предмета на спора – моите впечпатления от Midleton Very rare 2010 blended whiskey / смес между зърнено уиски и пот стил уиски, съставено от малциран и немалциран ечемик/. 

 Аромат – много нежен, парфюмен и тревист /почти като полугола самодива/. Сушени плодове, предимно сливи, дървесна нотка, плодов шербет, мед с билки, сладост, лакта и карамел, пикантност, спомен за Jameson 18 y.o., който ми се доближава до този облик, зелена подправка, касис, тъмни плодове, апомнен за вино порто, шоколад, но не тъмен, а млече. Постепенно повече карамел, кафе, тирамису и киви. Вкус – с риск да се повторя ще го определя като много нежен, силно плодов /касис, боровинки, сини сливи и кайсии/, като към тях мога да добавя и спомен за сушени плодове, обилна сладост, слаба джинджифилена нотка, масленост, дори мазен, спомен за шери. Финал – среден по продължителност, сладък, препечен, плодов сладкиш, праскови и кайсии, експлодиращи в съзнанието ми /леко дори ми напомни на сходната плодова нотка при Bushmills/, масло, филия с мед и масло, която така обичах като дете /сега също 😀 /, още сладост, леко пиперлив, кайсиеви и бадемови ядки, без да се откроява осезаема горчивина, мента. 
 Оценка: 91-92/100. Цена: около 180 лв. 

2 Comments

  1. Мidleton 2010г. е на цена 220-250 , днес 2019г , още по-висока.

  2. 28.09.2019 цена 218 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии