Dark Mode On / Off

GlenDronach Grandeur 25 y.o. single malt whisky /Batch 8/

 В контраст с бялата зима навън днес ще ви срещна с едно тъмно уиски. Тъмно почти колкото домашно сладко от диви ягоди. Течността е не само тъмна като сладкото, а и поне толкова вкусна. Поне за мен. Вече сте се досетили, че визирам стилния шишок на 25-годишния Глендронак Грандьор /GlenDronach Grandeur 25 y.o./, който апетитно ни намига от началния фотос. Пропуснах да снимам кутията му, която стоеше не по-малко интересно и изискано. Но тя не се пие, а ароматът `и не се доближава дори за малко до този на четвъртвековния Дронак, който заема мястото си в блога едва една статия преди юбилейния материал № 800. Уискито е наистина вкусно и ми хареса, но реших да посветя заветното писание на друг дестилат, който ме впечатли дори още по-силно. Но да не разкривам мистерията, преди да е дошло времето. Нека се вгледаме по-съсредоточено върху красивото стъкло.
 Това е двадесетото описание на уиски на Глендронак в блога. Споделих и впечатленията си от дестилерията, придобити през месец май тази година, когато с Яна се поглезихме с горещо шотландско време и шери отлежал Дронак в пределите на производителя, намиращ се в непосредствена близост до селцето Фордж. Затова ще пропусна подробния исторически преглед, заменяйки го с малко по-стегнато и сбито изложение, надявайки се, че вече сте попадали тук и сте прочели бележките за миналото на марката.
 Макар и двадесето по ред, днешното уиски представяне е първото за мен, в което ще стане дума за една по-специална серия на дестилерията – нарича се Грандьор /Grandeur/. Освен по-достъпните годишни версии, Glendronach Peated и Port wood, на пазара годишно се пускат и по-специални бутилки, пълнени само от по една бъчва – т.нар. „single cask“ малцово уиски. Тук съм споделял неколкократно бележките си за някои от тях и тепърва ще описвам други. Уискито, което се бутилира под името „Грандьор“ обаче обединява повече от една бъчва – то също се предлага в къси серии, като single cask разновидностите, но за разлика от тях включва няколко бурета с шери отлежал Глендронак /броят им се мени между отделните партиди, а с това и пуснатите за продажба бутилки/. По това то се отличава и от стандартното портфолио, при което се комбинират далеч повече на брой бъчви.
  
 Днес говорим за GlenDronach Grandeur Batch 8. Партида 8 е включвала няколко бурета с минимална възраст на дестилата от 25 години. Съдейки от общия брой на шишетата /1505 – моята мостра е от № 1326/ мога да предположа, че са ползвани няколко шери бът-а /sherry butt е буре с обем от около 600 литра/. За сведение, десетата партида на Грандьор на възраст 27 години, която бе обявена преди няколко дни, ще се състои от 2293 бутилки – това индикира, че са смесени повече на брой бъчви. Друга особеност на Grandeur Batch 8 е, че произлиза от бъчви, съхранявали преди това шери олоросо. Ще дам пример отново с Партида 10, при която са подбрани и бурета от испанското вино педро хименез. Възрастта на Grandeur Batch 8 е 25 години. Цветът на уискито се дължи единствено на престоя в дървената обител, т.е. той е напълно натурален, благинката не е била студено филтрирана, а алкохолното съдържание е 50,3%.
 Аромат – пикантност и приятна дървесност. Нотки шоколад, карамфил, канела, букет от червени плодове и сушени тъмни плодове, какао, шоколадови бонбони, тъмни череши, нотки шери, тирамису, спомен за боровинки, какаов кекс със сушени плодове, смола, тамян, кафе, какаов десерт /flapjack/, нотки бренди и сладко от сини сливи. С вода – спомен за шоколадова вафла, зърно и лека свежест. Вкус – интензивен, пикантен и солидно сладък. Носи усещане като от гъст плодов сок от червени плодове, нар. Долавя се и приятна дървесност. Появи се спомен за червени череши, шоколад, канела и индийско орехче. С вода – сладост, шери нотки, сухота, череши и усещане като от трохи. Финал – траен. Дървесност, мощна пикантност, обилна сладост, следи от шери, микс от червени плодове, отново спомен за сушени тъмни плодове, тъмни сливи и боровинки, малини и нар. С вода – дървесност, трохи, какао и последваща сладост.
 Оценка: 89/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: по спомен е около 1000 лв.
 В обобщение: сладка празнична вкусотия. Шери бомба, която заслужава внимание и последващи срещи.      

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии