Dark Mode On / Off

Booker’s 7 y.o. Kentucky straight bourbon, Batch B95-C-31


 Да върнем времето не можем, да го ускорим, пренасяйки се в бъдещето също. Тогава това, което ни остава е да се наслаждаваме на настоящето. Така процедирах снощи, когато след чудесната разходка с Яна до шуменското плато, прелях количеството уиски, което виждате по-горе в чашата си за дегустации и се отпуснах на мекия диван, очаквайки да бъда завладян от профила на бърбъна. Снимката я направих през отминалия вече месец април в красивия град Велико Търново, на път към Шумен, след като няколко дни се подвизавахме на уиски феста „Whisky, rum & wine 2017“. Преди няколко години във връзка със служебен ангажимент посетих града, а малко по-късно и една доста приятна сладкарница в болярския град, намираща се на баирчето преди автентичните старинни сгради. Не помня името `и, но е на два етажа и се намира в близост до хотел „Янтра“. Заради красивите спомени реших да изнудя Яна да хапне парче вкусна сладоледена торта, ползвайки умелото си сладкодумие /знаете какво казва Ал Капоне за добрата дума и пистолета/. Заведох я на същото място, което разполагаше с малък бар на първия етаж. Когато попаднеш в подобно стилно и популярно /по моите разбирания/ място, не очакваш да видиш оставени в забвение ценни малцови красоти, но явно естетите с уклон към бърбъна отдавна не се бяха навъртали към кафетарията, тъй като на рафтовете видях две бутилки, които реших, че трябва да отлея. Беше през ранния следобед, а и слънцето хвърляше искри и лава по улиците, което ме подтикна единствено да снимам и прелея течностите в малките шишенца, които носех, а не да ги опитвам на място. За нещастие, едната бутилка не бе добре съхранявана /парчета корк плуваха в стъклото/ и отпадна от списъка ми с желания /става дума за едномалцовото уиски Тамду, в старата му визия, внасяно може би преди десетина години от Максиъм България/. Другата отвара обаче бе почти недокосната от безжалостната ръка на времето. Да, уискито, което представям днес е именно откъс от книгата наречена „Минало“.
 Пейзажът наоколо бе чудесен за снимки, но доброто ми възпитание не позволи да грабна шишето и да скоча през прозореца. Затова помолих младите господа и дами от заведението за съдействие – едно от момчетата там излезе с мен навън, за да бъде свидетел на моите снимки. Не би било коректно от моя страна да изляза сам с бутилката, при все че не я купувам цялата. За моя радост персоналът се оказа доста сговорчив и не след дълго вече катерех каменното възвишение, което частично съм запечатал на началното изображение. Прилагам горния и горния кадър, за да докажа, че бърбънът е действително от „онова време“. Буукърс /Booker`s/ е продукт на дестилерията Джим Бийм /Jim Beam/, който носи повече дух и качество от по-достъпните царевични вариации на компанията. Затова, заедно с Baker`s, Knob Creek и Basil Hayden е отделен в собствена ниша, рекламирана като „премиум бърбън“. Това обяснява защо той се бутилира на къси партиди няколко пъти годишно. Всяка партида е посочена на малкото етикетче на бутилката. Зад означението `и се крие информация за датата на дестилиране на алкохола. Мистичното не приключва с това. Имайте предвид, че всеки Буукърс се бутилира с градуса на ползваните бъчви за партидата, без течността да се разрежда с вода преди пълненето на бутилките. Всяка партида е пълнена при различна възраст, но винаги в естествения цвят на уискито. Говорим за „стрейт бърбън“ /straight bourbon/, а добавянето на оцветител към него е абсолютно забранено. По-особеното при бутилката от снимката е, че тя носеше все още вида, под който се предлагат версиите за американския пазар /но не бе таргетирана за него, тъй като вместимостта `и бе от 0,7 л./. Понастоящем шишетата за Европа и света са по-различни. Другото, което ме изненада бе номерa на партидата: B95-С-31. Това ще рече, че уискито е дестилирано някъде около март 1995г. и е бутилирано през 2002г. на възраст от 7 години /на етикета са посочени и месеците му, но те не са важни/. Прибавете към тази вкусна гозба и факта, че алкохолният му градус бе чутовните 63,35% или 126,7 proof съгласно американското законодателство. „Ха, сега кажете, где са ми ръцете?“ Как бутилката беше оцеляла до пролетта на 2017г. нямам си идея. Важното беше да е била съхранявана добре и въздухът да не е успял да отслаби течността прекомерно. Все пак, не знаех кога е била отворена. Но тъй като съм късметлия по зодиакален знак /преславски чвор, седма степен, горент квадрант/, при опита си вчера разбрах, че духът все още е в бутилката. Защо? Нека прочетем след последната снимка за статия № 644 от блога Храм на уискито, в която вече няколко реда ви разказвам за моя приятел – Booker’s 7 y.o. Kentucky straight bourbon, barrel proof, Batch B95-C-31. Rien ne va plus!
 Аромат – типичният мирис за вкусния бърбън, стафиди и череши, киснати в бренди или тъмен ром, сладък желатинов крем с ромова есенция, зрял цитрус, бонбони виолетки, поотслабнала пикантност, дървесност, горена захар и спомен за захарен памук, тъмен боров мед, кленов сироп, сладко от тъмни плодове /ягоди и сливи/, карамфил, шоколад с алкохолна есенция и парченца череши и портокали, презрели праскови, дървесина, печени фъстъци, безалкохолно с мирис на портокал, портокалови корички, доза парфюмност, ръж, локум, бадем и асоциация с ванилов крем. С вода /изисква си/ – повече свежест, зрели банани, тъмни сушени плодове, еспресо. Вкус – пикантност, отприщва слюноотделянето, сравнително интензивен, дървесен, усещане за трохи, танини, тъмноплодова сладост, канела, ръж, сгряващо усещане, ферментиращи или презрели банани, екзотични зрели плодове /манго и ананас/, тъмен шоколад, а след минути повече танини. С вода – повече сладост, карамел, презрели праскови и дървесност. Финал – среден, бонбони виолетки, приятно съчетание между салодст и танини, масленост, свежест, ръж, дървесност, чипс с вкус на гъби и сметана, сгряваща пикантност, тъмен сушен плод, какаов десерт със сушени боровинки и череши, леко нагарчащ цитрус. Пикантността и горчивината се засилиха след второто отпиване, като се появи и спомен за солена лакта, сушени подправки от типа на канелата. С вода – дървесността доминира, допълнена от плодовия привкус.
 Оценка: 87-88/100 /последвайте линка в червено за още подобни статии/. Цена: актуалните версии тук са около 100 лв.
 В обобщение: поредният мощен представител на семейството „Booker`s“, макар и поотслабнал заради периода след отварянето си.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии