Dark Mode On / Off

Glenfarclas 10 y.o. single malt whisky

 Пролетно уиски в лятно време. Така ще обобщя следващите няколко абзаца. Излишно е да казвам, че навън е истинска пещ, но сега си му е времето и от мрънкане полза и смисъл няма. Моето решение бе да се затворя на хладно и да чакам удобен момент, за да опитам нещо ново, което после да ви представя. Все пак, всеки може да се налива анонимно, но малцина сме тези, които го правим с мисията да образоваме и насочваме желаещите да открият света на уискито. Именно заради високите температури отхвърлих идеята да ревюирам силно опушено или високоградусно уиски. Считам, че подобна течност е по-удачна за по-хладно и мрачно време. Летните месеци са време за по-леки уискита, които ще си позволя да определя като „пролетни“. Не казвам, че е време за уиски коктейли, тъй като не ги обичам. Онзи ден опитах за целите на науката творение, включващо лед, резен лимон, Джак Даниелс и джинджифилова бира – напълно безсмислена напитка, която само затвърди убеждението ми, че моят избор се ограничава до уискито в чиста форма с минимална намеса на ръце, различни от тези на произвелите го хора. Никакви модерни похвати и „алабализми“ – по моите разбирания качественото уиски следва да бъде пито единствено с вода. 
 
 
 Изборът лавираше между няколко възможни благинки. Спрях се на 10-годишния Гленфарклас. Причините бяха няколко: първо, защото не го бях описвал в блога и второ, защото ми направи много приятно впечатление, когато с Яна го опитахме в дестилерията преди месец. За толкова млад дестилат показа наистина изненадващ характер. Не знам кое подред е това представяне на уиски от намиращата се в Спейсайд дестилерия, но противно на всякаква логика прескочих младока, отпочвайки пътешествието си в света на Гленфарклас от по-старите напитки. Натрупаният опит и впечатления от тях криеше риска да не успея да оценя качествата му, но тази опасност остана в сферата на вероятностите, тъй като уискито успя и днес да ме впечатли. И тук, както и при 10-годишния Спейбърн /Speyburn/ открих облик, заслужаващ внимание и по-задълбочено изследване. Имайте предвид и факта, че бележките ми се базират на току-що отворена бутилка и остатъчната течност в нея, а и във вашите шишоци, ще се развие допълнително с течение на времето.
 
 Какво се крие в миниатюрата? Нека споделя, че я купих през 2014г. и течността в нея навярно е дестилирана в началото на 21-ви век. Съществена разлика между нея и тази, на която се насладихме в дестилерията не открих, което е поредното доказателство за постояннството в работата на Гленфарклас. Уискито е младо и производителят не се страхува да го признае, посочвайки възрастта му. Студено филтрирано е, но е бутилирано в натуралния си цвят при 40% алкохолно съдържание, който ми се струва оптимален за този встъпителен малц, отлежаващ изцяло в бъчви от шери олоросо, първо и последващо пълнене. Представям ви Glenfarclas 10 y.o. single malt whisky.
 
 
 Аромат – нотки шери, жълти плодови бонбони, обилно присъствие на медена асоциация, дървесина, пикантни подправки, сгряващо усещане, сладост, сушен жълт плод, доза тревистост, малц, слаба парфюмност, мирис на локум роза, асоциация с аромата на станиолчето от кутията с цигари, клечка кибрит, намек за слаба опушеност. Долових още нотка мармалад от портокали, доза спиртност, сладко от круши, печени ябълки/ круши, тесто за сладкиш с лимонена есенция, ким или кимион, карамелизирана захар, захарто петле и мирис на цветя. С вода – без съществена промяна. Вкус – нежна пикантност, обилна сладост, свежест, малц, мед, масленост, следи от шери, сушен жълт плод, ядки, зърно и слаб спомен за цитрусова кора при второто отпиване, съчетана със заемки праскови. С вода – обилна сладост, зърно и свежест. Финал – среден, малцов, пикантен, сладникав, маслен, предлагащ цветна нотка. Малко по-отчетлива горчивина на фона на силната сладост при второто отпиване, както и спомен за зелени билки. С вода – сладост, жълти сливи, кайсии и още зърно.
 
 Оценка: 85-86/100 /цък за още статии с подобна оценка/. Цена: около и над 50 лв.
 
 В обобщение: опасно пивко уиски, което предлага неочаквано вкусен профил за млад дестилат. Подходящ избор за прохождащи фенове на уискито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчани статии