Dark Mode On / Off

Glenfarclas 10 y.o. single malt whisky

 Пролетно уиски в лятно време. Така ще обобщя следващите няколко абзаца. Излишно е да казвам, че навън е истинска пещ, но сега си му е времето и от мрънкане полза и смисъл няма. Моето решение бе да се затворя на хладно и да чакам удобен момент, за да опитам нещо ново, което после да ви представя. Все пак, всеки може да се налива анонимно, но малцина сме тези, които го правим с мисията да образоваме и насочваме желаещите да открият света на уискито. Именно заради високите температури отхвърлих идеята да ревюирам силно опушено или високоградусно уиски. Считам, че подобна течност е по-удачна за по-хладно и мрачно време. Летните месеци са време за по-леки уискита, които ще си позволя да определя като „пролетни“. Не казвам, че е време за уиски коктейли, тъй като не ги обичам. Онзи ден опитах за целите на науката творение, включващо лед, резен лимон, Джак Даниелс и джинджифилова бира – напълно безсмислена напитка, която само затвърди убеждението ми, че моят избор се ограничава до уискито в чиста форма с минимална намеса на ръце, различни от тези на произвелите го хора. Никакви модерни похвати и „алабализми“ – по моите разбирания качественото уиски следва да бъде пито единствено с вода. 
 
 
 Изборът лавираше между няколко възможни благинки. Спрях се на 10-годишния Гленфарклас. Причините бяха няколко: първо, защото не го бях описвал в блога и второ, защото ми направи много приятно впечатление, когато с Яна го опитахме в дестилерията преди месец. За толкова млад дестилат показа наистина изненадващ характер. Не знам кое подред е това представяне на уиски от намиращата се в Спейсайд дестилерия, но противно на всякаква логика прескочих младока, отпочвайки пътешествието си в света на Гленфарклас от по-старите напитки. Натрупаният опит и впечатления от тях криеше риска да не успея да оценя качествата му, но тази опасност остана в сферата на вероятностите, тъй като уискито успя и днес да ме впечатли. И тук, както и при 10-годишния Спейбърн /Speyburn/ открих облик, заслужаващ внимание и по-задълбочено изследване. Имайте предвид и факта, че бележките ми се базират на току-що отворена бутилка и остатъчната течност в нея, а и във вашите шишоци, ще се развие допълнително с течение на времето.
 
 Какво се крие в миниатюрата? Нека споделя, че я купих през 2014г. и течността в нея навярно е дестилирана в началото на 21-ви век. Съществена разлика между нея и тази, на която се насладихме в дестилерията не открих, което е поредното доказателство за постояннството в работата на Гленфарклас. Уискито е младо и производителят не се страхува да го признае, посочвайки възрастта му. Студено филтрирано е, но е бутилирано в натуралния си цвят при 40% алкохолно съдържание, който ми се струва оптимален за този встъпителен малц, отлежаващ изцяло в бъчви от шери олоросо, първо и последващо пълнене. Представям ви Glenfarclas 10 y.o. single malt whisky.
 
 
 Аромат – нотки шери, жълти плодови бонбони, обилно присъствие на медена асоциация, дървесина, пикантни подправки, сгряващо усещане, сладост, сушен жълт плод, доза тревистост, малц, слаба парфюмност, мирис на локум роза, асоциация с аромата на станиолчето от кутията с цигари, клечка кибрит, намек за слаба опушеност. Долових още нотка мармалад от портокали, доза спиртност, сладко от круши, печени ябълки/ круши, тесто за сладкиш с лимонена есенция, ким или кимион, карамелизирана захар, захарто петле и мирис на цветя. С вода – без съществена промяна. Вкус – нежна пикантност, обилна сладост, свежест, малц, мед, масленост, следи от шери, сушен жълт плод, ядки, зърно и слаб спомен за цитрусова кора при второто отпиване, съчетана със заемки праскови. С вода – обилна сладост, зърно и свежест. Финал – среден, малцов, пикантен, сладникав, маслен, предлагащ цветна нотка. Малко по-отчетлива горчивина на фона на силната сладост при второто отпиване, както и спомен за зелени билки. С вода – сладост, жълти сливи, кайсии и още зърно.
 
 Оценка: 85-86/100 /цък за още статии с подобна оценка/. Цена: около и над 50 лв.
 
 В обобщение: опасно пивко уиски, което предлага неочаквано вкусен профил за млад дестилат. Подходящ избор за прохождащи фенове на уискито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии