Dark Mode On / Off

Glenfarclas Heritage single malt whisky

  
 Последните няколко дни съм завладян от неистовото желание да посетя едно чудесно уиски събитие през следващата година, носещо името Maltstock, проевеждано в Холандия. Също толкова неистово носът ми бе завладян от подобие на настинка и почти не може да се ползва за целите на дегустациите. Това е жалко. Добрата новина в случая е, че имам няколко статии готови за написване, първата от която ще посветя на това младо уиски. Носи името Glenfarclas Heritage single malt whisky и с него преустановявам ревютата на дестилати на Гленфарклас за сега. В идните месеци ще ви представя Glenfarclas 40 y.o. single malt whisky, за което имам добри очаквания. Ето че и навън заваля, с което се надявам да вдъхновя неделно настроения си ум.

 Началото на втори абзац от статията ще положа с бележките си за уискито. Дестилерията е добре представена в блога и в раздела „Дестилериите A-K“ може да откриете информация за историята `и. В следващите редове ще се концентрирам върху качествата на конкретното уиски.
 То е 40-градусово, което подсказва, че хората от Гленфарклас не му отделят значение на значим малц. За сведение – дестилатите, които до момента пробвах бяха с по-висок градус. Индиция за това им отношение е и фактът, че основно се дистрибутира в Швеция и Франция. Без да има посочване на годините му, открих информация, че е 8-годишно, която не мога категорично да потвърдя. В подобно становище има логика, тъй като на пазара се предлагат две 10-годишни вариации и една 12-годишна, което пък би оправдало решението на Гленфарклас да заемат дял и в сегмента с по-младите напитки. Още повече, че преди години са предлагали и 8-годишен дестилат. Бъчвите. Гленфарклас са известни с това, че ползват почти изцяло шери бъчви за отлежаване на уискито си. Въпреки това в редки случаи ползват и екс-бърбън бъчви. От профила на уискито си мисля, че течността основно идва от бърбън бъчви, с много малък процент отлежавала в екс-шери бъчви, второ или трето пълнене. Предполагам, че е студено филтрирана. Не разполагам с бутилката и не мога да взема отношение спрямо характера на цвета на уискито. 

 Аромат – силен, спиртен, спомен за бърбън, дървесен, мед и цитруси, спомен за манго, пикантен, канела, черен пипер от пакетче, карамел и ванилия, далечен спомен за сушен плод, тревист. Ароматът е доста остър и издава младост. Постепенно се появява и слаба нотка сушени плодове и крем с ванилия. С вода – повече тъмни сушени плодове и карамел. Вкус – силен, пикантен, сладникав, свеж и тревист, плодов, по-скоро цитрусов, плодови бонбони. С вода – сляга и се отключва допълнителна плодова сладост. Финал – траен, слаба горчивина, след която идва медена сладост, флорален, пикантно сгряващ, усещане за нотки зърнено уиски. С вода – по-слаба горчивина и пикантност, още сладост. 
 Оценка: 81-81,5/100. Цена: може би около 40-50 лв. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии