Dark Mode On / Off

Whisky, rum & wine 2017, 31.03.-01.04.2017


 „Пролетта дойде, сега очакваш някое страшно течно парче?“ Набързо скалъпих началното изречение, ползвайки текст от песен на Ъпсурт и добавяйки капка мое допълнение. Защо го правя /освен, защото мога/?

 Ясно е, че не съм добре, но не това е причината. Само след месец, дори по-малко, в София се провежда събитие за ценителите на вкусните и качествени напитки. Основата му е уискито, но освен него достъпни ще бъдат и вина, ромове, брендита и ликьори. А може би и още нещо, за което още не знам /или знам/. Нека говорим с конкретика. 

 Пролетният Уиски сбор се провежда за трета поредна година и зад него стои фирмата „Optimist1“ /разгледайте предлаганата палитра/. Петър Керемидчиев, собственикът `и, е дългогодишен малцофил, уиски ценител и мой приятел, и за трети пореден сезон впряга сили, за да ни срещне с интересни вкусотии /споменах, че не става дума само за уиски – давам пример с чудесния ром El Dorado, идващ от далечна Гвиана/ от близо и далеч. В израз на това на 31.03. и 01.04.2017г., в хотел Маринела в София ще се проведе събитието „Whisky, rum & wine 2017“.

 Формата, под която протича този фест е идентична на всеки друг от този род. Предлагат се различни варианти на входни билети:

 Вариант първи – 15 лв за единия ден плюс 2 талона, които са „валутата“ за щандовете;
 Вариант втори –  30 лв за двата дни плюс 10 талона и
 Вариант трети – билет за двама, на стойност 50 лв.

 Към всеки от избраните билети ще има дегустационна чаша Гленкирн, вода, брошура с напитките и брандирана торбичка. Билетите са налични вече на сайта на Eventim. Все още не откривам еднодневния билет там, но предполагам, че ще бъде добавен с необходимото пояснение какво включва.

 Обикновено на входа на залата е разположен и магазин, от който може да се закупят бутилки от предлагания на щандовете алкохол. Нека поясня какво имам предвид под „щандове“: на подобен род събития има места за всяка марка, обслужвана от персонал, който срещу съответния брой талони /които могат да се закупуват допълнително на място/ отлива от избраната напитка в чашата, която се получава със закупения билет. Не е проблем талоните да се закупуват неколкократно – говорим за алкохол и всеки следва да има предвид, че идеята на мероприятието е да се насърчи знанието и правилното отношение към напитката, а не прекомерната употреба и съпътстващите я проблеми. Затова всеки сам преценява дали и колко талона допълнително ще са му необходими.

 Броят на щандовете зависи от броя на участниците/ на представяните марки. Все още не разполагам кои други вносители/ търговци ще участват на феста /при допълнителна информация ще я отразя/, но на ваше разположение ще бъдат кътчетата на Glenfarclas, Edradour/ Signatory, Douglas Laing, рома El Doardo

 
 Тук е мястото да издам една тайна – по покана на организаторите ние от Храма на уискито /“ние“ звучи колосално – аз и Яна/ ще застанем зад или пред, в зависимост от гледната точка, на щанда на ирландското уиски Глендалох /Glendalough/, което ще дебютира на нашия пазар именно на „Whisky, rum & wine 2017“. Гласуваното доверие е привилегия, но и отговорност и се надявам да се отбиете при нас, за да си поговорим по темата „уиски“ и да си кажем по едно „Наздраве!“.  Освен 13-годишният малц, Глендалох ще бъде наличен в 7-годишна версия /13 и 7 са щастливи числа в Ирландия/, както и под формата на т.нар. „Double barrel“, който комбинира зърнено /царевично/ и пот стил /дестилиран покълнал и непокълнал ечемик/ уиски в едно. Освен това, на разположение ще ни бъде и младият им алкохол, ненавършил законовия минимум от 3 години, известен с името „poitín“ /пучийн, ако не бъркам в произношението/.  

 Снимката е илюстративна и с лед няма да ви мъчим. И чашите ще са от хубавите. 🙂


 На феста ще дебютира /поне по информация, актуална към днешна дата/ и американската марка Journeyman, произлизаща от Мичиган, САЩ. Под името „Джърнимен“ се предлагат доста интересни напитки /пшенични и ръжени уискита, бърбъни/.

    
 Все още не знам с категоричност кои продукти ще бъдат налични, но при първа възможност ще го отразя. Аз лично нямам търпение да ги опитам, тъй като хората от компанията се гордеят със занаятчийския си подход при производството на уиски, оставящо встрани модифицираните култури.


 Каквото и да си говорим, същината на уиски фестовете са „майсторските класове“. Събития, отделени от основното тяло на събитието в нарочна зала, в която се дегустират специално отбрани напитки. И този път организаторите обещават течни вкусотии. На сайта на събитието ще бъдат помествани обявените класове, като засега единственият посочен е страхотният клас на шотландската дестилерия Glenfarclas, в рамките на който ще могат да се опитат 4 уискита от четири години: 1977г., 1985г., 1997г и от 2000г., известни с името „Family cask“. Уискито от тази серия се пълни само от една бъчва и то без течността да се разрежда с вода при разливането `и в бъчвите. Цената на класа е 80 лв., което е разбираемо, при все че стойността на бутилките е над 3000 лв. Все още обаче не знам количеството, което ще бъде разпределяно в чашите. В чашие ще се разливат по 20 мл.


 Засега толкова. По традиция, всяка последваща информация бива отразявана. Очаквайте включване. 


 Наздраве! Допълнение: обещах да обновявам статията с актуална информация и следващите редове носят такава.


 Първо, уискито, което ще може да бъде опитвано на щандовене, включително и при нас на мястото за Glendalough, се търгува срещу талони, които са фестивалната валута. Освен стандартните талони, всеки от които струва по 2 лв, на феста ще бъдат налични и по-скъпи такива, които ще струват 8 лв. Именно с тях ще се осигури достъп до по-скъпите и редки бутилки на събитието, налични на щандовете. Говорейки за уиски, нека поясня, че срещу талоните, а и на дегустационните класове то ще бъде разливано в размер на 20 мл


 Второ, все още не мога да дам категорична информация, но в процес на подготвка е клас на Макалън /Macallan/ или на Хайленд Парк /Highland Park/.


 Трето, кипи силна подготовка на наистина вкусен клас, посветен на Мишока / Timorous Beastie/. Идеята е в рамките му да се преставят стандартния Timorous Beastie, Timorous 21, Timorous Beastie 40 y.o. blended malt и още един представител на семейството. Тимъръс Бийсти е доста вкусно уиски и всяко едно от изброените 3 по-горе вече е описано в блога /40-ката е мой фаворит/. 


 Четвърто, уиски ентусиасти стягат чутовен клас, на който ще бъдат опитвани дестилати от затворили емблематични шотландски дестилерии, някои от които дори вече не съществуват физически. Все още уискитата не са осигурени в цялост и затова не ги назовавам конкретно.


 Очаквайте още подробности. 

  
 Поредно включване с нова информация. Основната част от т.нар. „майсторски класове“ станаха ясни или поне тези от тях, които ме карат да слюноотделям силно. Ето какво научих до момента:

 1. Клас на едномалцовото уиски Glenfarclas, в който ще се опитат четири уискита, дестилирани през 70-те, 80-те, 90-те и през 2000г. С други думи, уискита межу 15-16 и 38 години.

 На снимката е показано най-старото уиски от класа, което е на 38 години. По-старо е от мен, но пък аз съм по-млад от него. Дестилирано е през 1977г. и е бутилирано през 2015г., в натурален цвят, а навярно и без студена филтрация. Билетите са по 80 лв. Може да ги закупите от тук.

 2. Клас „Затворени дестилерии“.

 Също много силен клас. Пет уискита, всяко едно от затворена дестилерия /някои дори са разрушени/. Благинките са почти неоткриваеми. Поне не и на поносима за повечето от нас цена. За щастие, по време на класа ще можем да им се насладим срещу сумата от 65 лв. Ще се опитат:

Cambus 1991, 25 y.o. single grain whisky
Imperial 1995, 20 y.o. single malt whisky
Glen Mhor 1976, 20 y.o. single malt whisky;  
Coleburn 1979, 21 y.o. single malt whisky и 
Rosebank 1980, 20 y.o. single malt whisky.  

Билети тук.

 3. „Великолепната седморка“.

  
 Името на класа си го измислих, за да подчертая, че Фред Ленг, човекът зад компанията „Douglas Laing“, ще представи цели 7 уискита и всяко едно от тях ще умре в чашите ни, вдъхвайки ни живот и надежда. Почти като в едноименния филм. Кои са персонажите?


 Auchentoshan 13 y.o. single malt whisky
 Blair Athol 18 y.o. single malt whisky
 Invergordon 50 y.o. single grain whisky
 Braevel 14 y.o. single malt whisky
 Glenrothes 25 y.o. single malt whisky
 Caol Ila 5 y.o. single malt whisky
 Caol Ila 35 y.o. single malt whisky


 Правилно сте разчели: 50-годишно зърнено уиски, 25-годишен Гленротъс и 35-годишна Къ Ила. Моето мнение? За, за, за. Билетите са по 100 лв.

 4. „Регионални малцове и приятели“.

 Вторият клас, който ще бъде воден от Фред Ленг. Уискитата този път са 6 и някои от тях вече съм опитвал. Безспорно, 40-годишният Тимъръс е пиронът, но нека ви представя и „видиите“:

 Timorous Beastie blended malt whisky
 Timorous Beastie 21 y.o. blended malt whisky
 Timorous beastie 40 y.o. blended malt whisky
 Scallywag 13 y.o. blended malt whisky
 Rock Oyster cask strength blended malt whisky
 Big Peat Christmas edition 2016 

 Цена: 45 лв. Билети за този, а и за останалите класове може да закупите през сайта на организаторите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии