Dark Mode On / Off

Whisky, rum & wine 2019

 Стане ли март и започвам да мисля за уиски фест. В последните пет години това пролетно събитие бе „Whisky, rum & wine“, домакин на което и тази година ще бъде х-л „Маринела“ в София. Тази година участниците във феста са обещали изненади от течно естество, за които обаче все още не мога да издам допълнително инфо. Това, което мога ди ви разкажа обаче е какво се очаква да се случи по време на събитието – както на алкохолните щандове, така и в залите за алкохолните презентации, каквато ще водя и аз. Но за нея малко по-късно.
 Фестът ще обхване два дни – 29.03. и 30.03.2019г. В първия ден алкохолната територия започва да приема гости от 15.30 часа, а в съботния от 14.00 часа. За да станете и вие част от тях, ще ви е необходим билет. Какви варианти са налични?
 Предлагат се два вида – т.нар. „вино билет“ и билет за помещенията със спиртните напитки. На този линк може да ги разгледате и закупите. Пропуски ще се продават и на самото събитие. 

 Виненият е на стойност от 15 лв. и важи за един ден, като дава достъп до залата с винените напитки. В цената му е включена чаша за вино на „Ридъл“ /Riedel/, холдър за чашата и рекламен каталог. Талони в цената му не са включени, тъй като дегустацията на вино в залата е свободна – това е посочено в сайта на събитието.

 Билетите за спиртната зала са няколко вида. Еднодневен билет на стойност от 15 лева, включващ чаша за уиски Гленкирн /Glencairn/, холдър за нея, каталог и 2 талона, с които може да се закупят една или две дози от уиски/ ром/ грапа, разливани на щандовете. Допълнително талони може да се закупят – обикновени за по 2 лева и т.нар. „вип талон“, с който ще се закупува алкохол от по-специални серии.
 За по-запалените ентусиасти се предлага и двудневен билет. Освен че важи и за двата дни, той осигурява и 10 талона. Цената му е 30 лева.
 Билет за двама е последната опция. Цената му е 50 лева, но важи за двама посетители на спиртната зала и то за двата дни. Включва 2 чаши, два каталога и 20 талона.
 Какво се очаква в залите? Организаторите сочат, че броят на щандовете на изложителите ще бъде 45. Сред тях ще има и коктейлни кътчета, както и площ за любителите на кафето, пурите и шоколадите. На феста ще се продават и бутилки – това ще се случва извън залата, където ще се помести магазина на „Касавино“. Най-приятната изненада за мен, а предполагам и за мнозина от вас, ще бъдат и фестивалните бутилки, пълнени специално за феста. Не мога да разкрия повече подробности.
 Сърцевината на феста са планираните „майсторски класове“. Пълният им списък е обявен на сайта на събитието /цък/ и поне към момента включва единствено уиски презентации. Но не какви да е. 
 Началото ще постави уиски класът на Иън Макуилям от дестилерията на Гленфарклас /Glenfarclas/, в рамките на който ще се опитат Glenfarclas 10, 12, 15, 21 и 25 y.o. Иън ще води още една презентация, която обаче е насочена към по-състоятелните и любознателни малцофили – за него са ни подготвили пет уискита на дестилерията от серията „The Family cask“. Това са The Family cask 1969, 1979, 1989, 1999 и Glenfarclas 2008.
 Гостуващият лектор на „Мое-Хенеси“ ще презентира на свой ред Glenmorangie 10, 18 y.o., Signet, Ardbeg 10 y.o., An Oa и Ardbeg Corryvreckan.
 Два класа са подготвили и колегите – малцофили Тодор Ангелов и Стан Недев. Тошко ще представи три японски уискита и двама малцови бойци от Тайван. Стан залага на редки дестилати от шотландските Низини, сред които до момента е обявен 22-годишен Роузбанк.
 Дойде ред да ви споделя какво съм ви подготвил и аз.
  
 За 30.03. съм подбрал пет шотландски уискита, които намирам за достатъчно интересни да представя. По тази причина се спрях и на името на сбирката – „Изборът на уиски блогъра“. Три от тях донесох със себе си от Шотландия, другите две закупих от вън впоследствие. 
 Като за начало ще опитаме Balblair 1996-2017, бутилиран от „Гордън и Макфейл“ /Gordon & MacPhail/ за Whiskyshop Dufftown. Уискито е лимитиран ботлинг от само една екс-бърбън бъчва /refill bourbon barrel # 407/ и е пълнено за магазина в Дъфтаун, където успях да открия отворена бутилка за проба. Алкохолното съдържание е 51,2%, уискито не е студено филтрирано и е презентирано в натуралния си цвят. Общият брой на бутилките е 199. Спрях се на тази версия на Балблеър, защото харесвам официалните разновидности и искам да проследя прочита и на независимия бутилировач.
 Второто уиски е произведено в дестилерията Глентохърс /Glentauchers/ през 1991г. Бутилирано е отново от „Гордън и Макфейл“ за Whiskyshop Dufftown през 2016г. след отлежаване в бърбън хогсхед с № 6963. Алкохолният градус е 56,4%. Карамел е150 не е ползван, а благинката не е студено филтрирана. Глентохърс основно се ползва в смесените уискита /Ballantine`s/ и отсъства от пазара на едномалцовите напитки. Опитвал съм вече ботлинг на независима компания и ми хареса.
 Третото уиски бе изненадата, която компанията „Whikybroker“ представи през 2018г. Това е 25-годишният Аберлауър /Aberlour/, дестилиран на 16.10.1992г. и бутилиран на 11.06.2018г. след отлежаване в шери бъчва /sherry butt/ с № 3921. Градусът отоново е висок – 52,7%. Цветът е естествен и уискито не е студено филтрирано. Харесвам някои от официалните версии на Аберлауър, хареса ми и гостуването в дестилерията.
 Четвърто по ред е уискито, което закупих от дестилерията Глен Морей /Glen Moray/ през 2018г. Вече не се предлага. Дестилирано е през 1994г. и е бутилирано през 2018г. Две бърбън бъчви са прехвърлени в шери буре, в което уискито прекарва последните 6 /по спомен/ години. Опитах го на място и ме спечели. Градусът е 56,7%. Предполагам, че е ползван карамел, но мисля, че не е студено филтрирано.
 Финалът по правило следва да бъде отбелязан с опушено уиски. Избрах Боумор /Bowmore/, дестилиран през 1991г. и бутилиран през 2016г. след отлежаване в хогсхед. Уискито е презентирано от компанията „Ангъс Дънди“ под търговското име „Montgomerie`s“ Носи 46% алкохолно съдържание, не е оцветено и не е студено филтрирано.
 Уиски презентацията е планирана за 21.15 часа на 30.03.2018г. Цената на билета е 55 лева и може да бъде закупен от тук.
 Ще се видим скоро. Наздраве!             

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии