Dark Mode On / Off

 

 Отново е пролет, отново е време за Уиски фест в България! Чакайте, но досега пролетен уиски фест не се е провеждал тук. Да не сънувам?! 
 
 Не приятели, напълно сериозен съм. Предполагам не ви е попадала информацията, че само след около 3 седмици, на 23.04 и 24.04.2016г., „на пъпа“ на София /шантав израз/, в х-л Радисън ще се проведе първия по рода си пролетен уиски фестивал. По традиция подобни мероприятия се организираха в началото на есенния сезон, но тази година явно късметът ще ни излезе два пъти, защото приятелите от Optimist1 се наеха с трудната задача да ни представят вкусотии от близо и далеч. И не само – освен уиски разбрах, че ще има премиери на чудесните ромове Ел Дорадо, вина, коктейли, приготвяни от сръчните ръце на барманите-занаятчии, работещи в известни софийски заведения, а доколкото подразбрах и бира.
 
 Какво представлява Уиски фестът?
Представете си голяма площ /размерите и се определят съобразно участниците/, в която са разположени десетки щандове, от които лъха на течни красоти. Всеки, който закупи билет за подобен род събития получава най-често страничен подарък и талони, които са валутата, срещу която може да заредите гориво в чашата си /броят и стойността им са различни/. Тъй като основните консуматори на уиски сме мъжете на входа обикновено ни посрещат симпатични момичета, към които може да отправите запитванията си /не, не знам дали ще ви дадат номера си :))/. 
 
 
 
 Входният билет /30 лв е единичният, 50 лв е двойният/ сам по себе си обаче не ви дава достъп до интересните кътчета, зали, където се провеждат дегустациите на по-специалните дестилати. Като казвам „интересни кътчета“ не си мислете за сцени от „Широко затворени очи“ на Кубрик /аз го правя/. Залите са предварително заредени с напитките, които ще се дегустират, има столове и маси и всеки заема удобното за него място. Подредбата е нещо подобно на показаното по-долу.
 
 
 Пред всеки има съответния брой чаши Гленкирн /чашата за уиски, използвана от почти всеки уиски бар в света, а и в повечето дестилерии/, от които блика мирис на чудесни аромати, вода, съответно пипетка за нея, с която по желание да добавите вода, лист с дегустираните дестилати, върху който може да си пишете дегустационните си бележки, ако желаете. 
 Как протичат класовете?
Лектор, обикновено професионално обвързан с представяната марка, презентира историята `и, като преминава към напитките. Атмосферата е напълно неформална и приятелска и дори и да има капка притеснение преди първото ви посещение, още след като се надвесите над напитките онази лоша капка потъва в морето от течни изкушения. Под „море“ не разбирайте литри. Дозата, която ще бъде пред вас във всяка чаша варира между 20-30 грама, което е достатъчно за една пълноценна дегустация. Някъде толкова ще получите и на щанда извън залата срещу талоните си. По време на дегустацията никой не изпитва, не ви държи сметка за това колко бързо или бавно консумирате уискито /все пак е добре да се вместите в рамките на класа, протичащ за около час/. Аз обичам да правя снимки. Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги задавате. Дори и лекторът да е чужденец, то задължително има преводач.  

 

 

 Тази година част от дегустациите ще се водят от чужденци /т.нар. посланици на марката/. Но за моя радост и българите-лектори ще бъдат доста. Особено приятно ме изненада факта, че двама от тях са от средите на уиски ентусиастите – Стан и Никола, които ще представят по време на класа си пет уискита от шотландския район Спейсайд, дестилирани през 70-те и 80-те години на 20-ти век, под формата на сляпа дегустация /не, никой няма да бъде ослепяван/ – имената на марките няма да бъдат разкрити преди края на дегустацията. Виждам, че цената на този клас е 50 лв, което ми се струва оферта, която не следва да бъде пропускана, при все, че уискитата са закупувани от вън и цената им на вторичния пазар /аукционите/ е над 1500 лв /поне такава сума остана в съзнанието ми след разговор с Пепи Керемидчиев след нашия съвместен клас в Шумен/.

 

 

 
 
 Освен техния клас, Фред Ленг, който е човекът зад независимия бутилировач „Дъглас ленг“ /Douglas Laing/ е подготвил чудесна дегустация на изключително редки дестилати, с визия, подобна на бутилките от горните две снимки. Фред пристига специално в България за класа и е подготвил XOP CARSEBRIDGE 1965 50 Year Old,Lowland, XOP MACDUFF 1990 25 Year Old,Highland, XOP AUCHROISK 1990 25 Year Old,Speyside, XOP JURA 1990 25 Year Old,Islands, OP LAPHROAIG 18 Year Old,Islay. Каквото и да си говорим не всеки ден имаме възможността да опитаме толкова стари уискита, сред които има и 50-годишен дестилат. Цената на неговия клас е 80 лв.   

 

 
 Особено силно ме впечатли листа с уискитата на т.нар. „Вип клас“ на Гленфарклас. Миналата година, по време на предходното събитие на Пепи Керемидчиев и Optimist1 имах късмета да опитам уискито от горната снимка, което по мои изчисления бе 38-годишно. Бум! 38-годишно уиски, отлежавало в шери бъчви. Е, тази година експлозията ще бъде още по-силна, защото Иън Макуилям, отговарящ за Glenfarclas за нашия регион, е подготвил чутовен списък: Glenfarclas Family Cacks 1966, 47 Year Old, Glenfarclas Family Cacks 1973, 40 Year Old, Glenfarclas Family Cacks 1981, 33 Year Old, Glenfarclas Family Cacks 1995, 19 Year Old. Гледам уискитата и си давам сметка, че три от тях са по-стари от мен и не знам дали и кога бих могъл да се докосна до тях отново. Не се наемам да определя стойността на бутилките, защото е в хиляди левове. Входът за класа е 100 лв.  
 
 Не оставайте с впечатление, че всеки един от подготвените класове е толкова скъп. Това е линк към сайта на събитието, на който може подробно да разгледате обявените класове и цената им. Класът на ирландското уиски Teeling е 35 лв.
 
 Предвиден е и по-скромен клас на Гленфарклас, идеален за навлизащите в уиски вселената за 25 лв.
 
 Класът на Авенди, по време на който ще се представят уискита на Talisker, Cardhu, Mortlach и Singleton е 15 лв. Приятелите от Чист.Зрял.Малц организират свой шотландски клас, включващ Glenglassaugh RevivalGlendronach 12BenRiach 10BenRiach 10 Curiositas при цена от 35 лв. Ревюта на две от четирите уискита може да открието в блога, в раздела с етикетите вдясно, в раздела с дестилериите по-горе или като предложени статии под тази. 
 
 Колегите Наско и Ангелина ще ви предложат добра селекция на уиски от дестилерията Едрадауър: House of Lords, 8 Year Old, 1970’s Blended Scotch Whisky, Еdradour Caledonia 12 Year Old Oloroso Cask, Еdradour 2006 Super Tuscan, Еdradour SFTC 2002 Barolo Cask, Ballechin 10 Year Old, Peated Edradour, за 30 лв.
 На страницата с майсторските класове може да откриете и повече информация за другите обявени дегустации.
 
Надявам се да се видим на по чашка. 
Качество преди количество!
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии