Dark Mode On / Off

Dufftown 20 y.o. single malt, single cask, cask strength whisky

 

 В статия № 433 ще ви представя едно старо уиски, което загърбва юношеството и се насочва към зрелите моменти на двадесетгодишните напитки. Уискито се казва Дъфтаун и е произведено в шотландския благодатен за производството на уиски район, известен като Спейсайд /Speyside/. На етикета на бутилката е посочено и името Glenlivet, което може би навява на някои от вас асоциации с малцовото уиски The Glenlivet от едноименната дестилерия. Обяснението за присъствието му е лесно обяснимо, но за целта ще се наложи да ви запозная в резюме с историята на марката. 
 
 Дестилерията Dufftown е основана през 1895г. от няколко търговци /Питър Макензи, Джон Саймън и Ричард Стакпол и Чарлз Макфърсън/ в близост до градчето Dufftown /Дъфтаун/, в лоното на шотландския малц – Спейсайд, недалеч от събирателната точка на реките Фидих и Дюлан. В началото дестилерията се е казвала Dufftown distillery или Dufftown-Glenlivet Distillery. Добавянето на подвеждащото име „Гленливет“ е била честа практика за времето си, тъй като към онези години уискито на The Glenlivet е било възприемано за символ на качество и мнозина са искали да асоциират продукцията им с тази на Гленливет. Затова и са допълвали името си. Впоследствие тази практика е била преустановена в резултат на спечелени съдебни спорове от страна на The Glenlivet, като единствено тази дестилерия има право да изписва продуктите си като „The Glenlivet“, а за разположените в района на река Ливет производители е останала възможността да прибавят с тиренце името „Glenlivet“ към собственото си. Доколкото съм запознат вече никой не се обозначава по този начин.
 
  През 1933г. дестилерията Дъфтаун е продадена за 56 хил. паунда на „Артър Бел и Синове“. Дестилаторите били увеличени, а към настоящия момент производствения капацитет възлиза на 4,2 млн литра /на друго място данните сочеха 5,8 млн. литра алкохол/, които основно захранват с малцов дестилат смесените уискита Johnnie Walker, Bell`s и Dewar`s /смесеното уиски Dewar`s вече е собственост на Бакарди/. 
 
 В складовата база на дестилерията Дъфтаун, понастоящем притежание на алкохолния гигант Диажио /Diageo/ се съхраняват около 100 хил. бъчви с уиски, като интересен факт е, че само около 3% от него се предлага като едномалцов продукт. Но пък сред независимите бутилировачи се намират едномалцови ботлинги на Дъфтаун.  
 
 Ако сте попадали на предходната ми статия, в която си говорихме за 16-годишното уиски Глендулан, може би ще откриете сходство между двата ботлинга. На практика те са еднотипни, тъй като и двата са пълнени от компанията собственик под името „The Centenary Botlling“, като поводът за което е 100-годишния рожден ден на дестилериите. При Дъфтаун информацията за възникването `и гравитира между 1895 или 1896 година, като хората от Диажио са възприели втората година. По този повод през 1996г. са пуснали на пазара специалната вариация на Дъфтаун, пълнена само от една бъчва /макар и да не е посочен номера `и – т.нар. „single cask“/ и то при висок градус /55,8%/, който е този на самата бъчва и уискито не е разреждано с вода преди бутилиране /cask strength/. Нямам информация дали цветът на благинката е подсилван и дали е студено филтрирана. При добавянето на вода се замъти слабо.
 
 Аромат – интензивен и някак „остър“, бонбонена сладост, пикантност, слаба кисела нотка, почти винена, цитрусова. Спомен за влажно дърво, следи от шери, восък, разредител или лакочистител, ферментиращи плодове, карамел, ванилия, индийско орехче, канела, тревист. Долових и нотки тропически плод и сладко от тъмен плод, „сол“, и зърнена нотка /почти като смляно зърно/. С вода – свежест, сушен жълт плод, кожа, още тъмноплодово сладко, ябълки и ароматизиран препарат за съдове. След още вода асоциацията с шери се засили. Вкус – сладост, спиртност, сгряващ, мазен, отприщва слюноотделянето, дървесност, восък, кокос и последваща слаба горчивина. С вода – засилва се сладостта, джинджифил, чили и отново кокос. С още вода – сладостта отново е тук, бонбони лакта и лека „земна нотка“. Финал – среден, какао, сладост, малц, восък, пикантност, ядки, спомен за дъвка. С вода – „земна нотка“, прах, восък, сладост, мед. С още вода – засилва се малцовата сладост.
 Оценка: 82/100. Цена: отдавна не се предлага в магазинната мрежа и ако откриете бутилки ще са с висока цена.
 
 П.С. Благодаря на Пепи Керемидчиев за предоставената снимка и мостра. 
  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии