Dark Mode On / Off

Teeling Single Grain irish whiskey

 

 Продължавам да заливам ефира с ирландски дух и аромат на уиски, представяйки ви поредното ревю в блога Храм на уискито – мястото, където можем да използваме познанията си по български език, без да се налага да превеждаме от английски, патагонски или космически. Аз съм Владимир и се изживявам като уиски пътешественик, който броди реално и виртуално из Светите земи на уискито, за да развие познаниията си и да ви представи популярни и не до там славни имена. И след като вече упражних уменията си в машинопис с предходните две статии, посветени на Tyrconnell 10 madeira cask finish и Teeling Small Batch blended whiskey, днес се случва нещо напълно закономерно – представям си следващия продукт на дестилерията Куули /Cooley/, дестилиран в периода преди продажбата `и на Beam Inc. и сега предлаган от новата ирландска компания Teeling Whiskey Company, притежаваща все още младата дестилерия Teeling, намираща се в Дъблин. В тази връзка намирам етикетът на уискито в някаква степен за подвеждащ, тъй като съдържа описанието : „Spirit of Dublin“. Благодарение на елементарните си познания по английски език знам, че думата „spirit“ може да се ползва и като синоним на алкохол, и в значението си на „дух“. Е, и двете и значения в контекста са не до там коректни. Защо? Уискито не е произведено в Дъблин, а навярно в Дъндалк преди време, където се помещава дестилерията Куули, притежавана до 2011г. от фамилията Тийлинг – тогава за какъв „Дух на Дъблин“ или уиски от Дъблин можем да говорим … В подкрепа на наивните ми махленски заяждания от горния ред е и информацията с дребен шрифт от етикета, изписана с медни букви под месеца на бутилиране: „Produced and bottled for the Teeling Whiskey Company …“ Не „by“, а „for“. Но тези ми съждения навярно интересуват около 0,0000001 % от вас, така че ще премина към същината.
 
 Особеното при това уиски, което отново не носи означение на възраст е, че е произведено от дестилирана царевична каша, навярно през колонен дестилатор в Куули. Затова и уискито се обозначава като „single grain“ и ечемичено уиски тук не е ползвано /затова някои го наричат и като „ирландски бърбън“/. След първочаналния престой в бърбън бъчви /смело можем да предположим 3 години/, течността е прехвърлена във винени бъчви от каберне совиньон от Калифорния – навярно за няколко месеца. Течността впоследствие е бутилирана при 46%, без студена филтрация. И след не до там приятната ми среща с Teeling Small Batch ми бе интересно как щеше да се развие връзката ни с уискито или то щеше да продължи да бъде „single“.
 
 Аромат – свеж, плодов, като най-отчетливо различих праскови и череши/ сладко от бели череши, нотка ацетон, банани, сладост, силен спомен за бърбън, тревистост, пикантност, доза спиртност, но не толкова силна, колкото при Small Batch, масленост като от маслен сладкиш и в някаква степен палачинки, карамел, но не много интензивен. С вода – повече карамел, пакетче с подправки и споменатите жълти плодове. Мирисът не е особено богат, но пък е приятен. Разви се и лека дървесност, сладост като от пияни вишни, плодов бонбон, още нотки бърбън, банани и ацетон след време. Вкус – сладък, слабо пикантен, маслен, свеж и плодов, по-рафиниран от този при Small Batch, нотка праскови. Сладостта е доста силна. Не настъпи съществена промяна при последващите отпивания. С вода – още сладост, но и свежест, последвана от нотка горчивина. Финал – среден, приятна пикантност, сладост като от плодово сладко, масленост, свежест, палачинки, отново праскови, спомен за череши. С вода – сладко от праскови, мента, тревистост. Живна след добавянето на вода и се разкри приятна пиперливост.
 Оценка: 81-82/100. Цена: около 70 лв. 
 
 В обобщение: стъпка в правилната посока, поне според моите предпочитания. Остава да опитам и Teeling Single Malt whiskey, за да добия по-ясна представа над базовата гама на компанията. А това ще се случи в идните дни.       

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии